Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

UhLee 

všechny recenze uživatele

ČT minisérie - (6,5/10). Když jsem se dozvěděl, že na obrazovky České televize zamíří minisérie z kriminálního prostředí, který bude mít na starosti velmi zdatný český režisér Jiří Strach, tak jsem velmi zpozorněl. Když bylo ještě oznámeno, že se v minisérii objeví velká část seriálu Případy 1. oddělení, tak mi to přišlo jako hrozně epický crossover. Hlavní role se chopil Ivan Trojan, který je mimochodem taktéž výborným českým hercem. Sekundovat mu měla Tereza Ramba, která pro mě velkou hereckou neznámou a je to takový chameleon. První díl mě okamžitě vtáhl do středu dění, kde se vyšetřovalo řádění sériového vraha. Krásné nastínění případu a pomalé odkrývání podrobností. Připomínalo mi to takový slabší český odvar Temného případu. Herci začali rozehrávat své herecké koncerty, kdy si již dříve zmiňovaná Tereza Ramba kradla pro sebe velkou část pozornosti kvůli své dosti šílené povaze. Bavila mě postava Ondry Vetchého, která se dosti odrážela v postavě, kterou hrál i v dříve zmiňovaném seriálu. Jeho postava zkrátka neustále řvala a to mě hrozně bavilo. Druhý díl v mých očích přinesl mírnější pokles kvality, kdy se děj na můj vkus až moc zpomalil a byli jsme svědky dosti nelogických rozhodnutí. Na druhou stranu se nám pomalu začal rozkrývat obraz celého případu. Poslední díl byl ovšem výbornou podívanou, která krásně propojila všechny díly dohromady a vyložila na stůl všechny karty. Konec samotného vraha byl možná na můj vkus trochu zkratkovitý, ale v kontrastu s celým seriálem tam vlastně zapadal. Hlavně výběr herce, který byl oním predátorem, byla taktéž castingová výhra, protože slizkost herce byla neuvěřitelná. Zůstal jsem přikovaný ke gauči, jako celá moje rodina, se kterou jsme tuto minisérii hltali každou neděli. Jsem zvědavý, jestli přijde v budoucnu nějaké pokračování, protože z mé strany je tam určitě nemalý zájem. 🔝Nejlepší epizoda: Rozhodnutí (E03)🔝 ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsme si odškrtli první filmovou spolupráci dvou českých hereckých es ( ikdyž vlastně druhou ) a od intergalaktického očekávání od úspěšných tvůrců jsme se dočkali festivalu průměrnosti s uřvanou Rambou. A to prý Strach připravuje druhou řadu. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %) ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Po bezkonkurenčních Případech 1. oddělení se scénaristické duo Mareš-Malinda rozhodlo podílet na mainstreamovější detektivní minisérii, přičemž se mohlo spolehnout na osvědčenou partu herců. Zatímco však dnes již kultovní "Případy" těží z reálných kriminálních kauz a zobrazování skutečných policejních postupů, Docent se utápí v tradičních klišé a bez povšimnutí zapadá do běžné české seriálové tvorby. Za problematické považuju především chování hlavních postav a vykreslení jejich charakterů. Neustálé emocionální výbuchy (především Terezy Ramby a v menší míře i Ondřeje Vetchého) působí značně nepřirozeně a zdvihají otazník, jak by takové osoby vůbec mohly projít přijímacími psychotesty. Připravované 2. sérii zřejmě dám šanci, ale rozhodně nemůžu tvrdit, že bych se na ni vyloženě těšil. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se tedy moc nevyprsili, ale k žehlení na nedělní večer to bylo tak akorát. Jak nepíší podle skutečných příběhů, nejde jim to. Scénář postrádal jakékoliv napětí a připomínal spíš parodii. Voříškovou už odsoudili všichni, ale i jejich oblíbenec Vetchý hrál toho náčelníka úplně stejně jako ve všech ostatních seriálech, řekla bych, že mu nechali i ty stejné džíny. Ale scénka s Renčem byla fakt ftipná. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Když policisté počítají vesty ve skladu filmařů, visí na zdi chodby za producentem plakát z filmu Laputa (2015) s tváří Terezy Ramba, která v seriálu hraje kapitánku Moniku Fousovou. (PenelopaW)
  • Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“ (fallrock)
  • V jedné scéně vidíme rozhovor velitele Šery (Ondřej Vetchý) a Lukáška (Oldřich Navrátil), během kterého Lukášek prohlásí, že pochází z Třebíče, které je Navrátil skutečně hrdým rodákem. Následně se ptá i Šery, který mu řekne, že pochází z Okříšek, tedy městysu na cestě mezi Třebíčí a Jihlavou. Zřejmě ani zde se pak nejedná úplně o náhodu, jelikož Ondřej Vetchý pochází z Jihlavy. (BrMikes)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno