Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach tyhle dramatické pseudodokumentární >rekonstrukce< historických událostí, navíc s takto >politickokorektně< citlivým a stále z hlediska historických faktů neuzavřeným tématem... Každopádně z pohledu čistě uměleckého je naštěstí tahle >televizní inscenace< inscenována velmi zdařile a tak jí lze poctivě přiznat alespoň to vítězství formy nad obsahem... Snad jen poněkud (jak je už ale bohužel dobrým naším čéesestéváckým zvykem) degradované rádobyvylepšujícím a přitom plochým českým dabingem a vskutku debilním ořezem obrazu z 1,78:1 na 4:3, což v mnoha situacích (většinou dialogy s detailním záběrem na diskutující - a vy sledujete část jakési hlavy hovořící k obdobnému torzu z taktak viditelných úst a nosu společníka) trýzní duši vnímavého diváka pomalu více, než ty absurdní hrůzy, vypouštěné zúčastněnými protagonisty z úst. - - - P.S. Asi to právě na tomto místě vyzní velmi >nekorektně< a cynicky, ale myslím si, že už by mělo konečně dojít k nějaké té Konferenci v Praze, konečně řešící všechnu tu bídu naší (pseudo)veřejnoprávní... :-( ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôležitá udalosť, o ktorej máme zachovaný jeden jediný záznam od ríšskeho sekretára Martina Luthera, účastníka konferencie, ktorý nejak "zabudol" svoj papier zlikvidovať. O ničom viac nevieme a tak súhlasím s užívateľom JASON_X, že všetko je len fikcia. Nevieme, ako to celé prebiehalo, ako sa presne títo páni zhovárali, no a Heydrich tu podľa mňa vôbec nie je zahraný verne. Celá konferencia trvala len 90 minút, čiže dokonca aj tento film je dlhší. Podľa mňa sa v reáli toľko nesporili. Slovo Führera bolo hlavné, len si to odsúhlasili. Môj názor. Ale film samozrejme potreboval nejakú drámu. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska bych tomuto filmu dal pět hvězdiček bez mrknutí oka. Ovšem z hlediska kvality musím ubrat. Nechci být nepochopen, ale připadal jsem si jak na čaji o páté. Přitom, když si přečtu právě onen protokol z této konference , který jsem zanechal v diskuzi u tohoto filmu, tak se mě dělá špatně. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože jde o televizní film, dovedu si představit živější a vynalézavější zpracování, než jakého se mi dostalo. V žádném případě nebylo špatné, ale bylo hrozně formální. Frank Pierson se možná snažil o co nejvěrnější rekonstrukci, ale trochu filmařského umu by do toho také mohl vložit. Nemá smysl rozebírat obsah, protože bychom se (snad kromě pár zaslepených neonácků) jistě shodli, že tahle porada byla zrůdnost sama o sobě. Nicméně obsah je jedna věc, ale ten obal trošičku pokulhával. P.S.: byl jsem nevýslovně šťastný, když Heydrich požádal své kolegy, aby na čas přestali s tím hajlováním. Když byl totiž po prvních pěti minutách záběr asi na třicátou osobu se zdviženou pravicí a se jménem milovaného führera na rtech, modlil jsem se, ať film není moc dlouhý..:-) 3 a 1/2 * ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)
  • Keď v úvode filmu narátor hovorí, že zomrel Hitlerov najlepší generál, odkazuje tým na poľného maršala Waltera von Reichenaua. Narátor tiež nesprávne uvedie, že zomrel na infarkt, hoci v skutočnosti dostal mŕtvicu. (Real Tom Hardy)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)

Reklama

Reklama