Reklama

Reklama

The Covenant

  • Velká Británie Guy Ritchie's The Covenant (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Příběh seržanta Johna Kinleyho, který na své poslední pracovní cestě do Afghánistánu využívá služeb místního tlumočníka Ahmeda. Ten neváhá riskovat život, aby v náročném terénu Johna dopravil do míle vzdáleného bezpečí. (Prime Video)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (350)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám taky už od začátku nějak nezdál ten Afghánistán s asfaltkami, podezřele upravenými cestami, neafghánskými domy a vegetací připomínající vám dovolené ve Středomoří, pak jste měli recht - točeno ve Španělsku. A s takovými na první pohled nedůvěryhodnými exteriéry se působivost filmu rapidně snižuje. To sakra tvůrci nemohli najít nějaké věrohodnější lokace mimo Evropu? Plus kýčovitě patetický a nevěrohodný příběh s nevěrohodným Gyllenhaalem k tomu rovná se průměrné válečné melodrámko. A že na jednoho mrtvého Amíka připadnou ca dva tucty zabitých tálibů, nebo že letecká pomoc z nebes (a la deus ex machina) přichází přesně v momentu, kdy dojde střelivo a tálibové jsou jen pár kroků od vás, tak to už u tohohle druhu filmů ani nepřekvapí. Příště si zase radši pustím nějakou tu pohádku o přízracích, upírech, nebo zombiích, než o hraní si na vojáčky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $55miliónov║ Tržby USA $16,810,200║ Tržby Celosvetovo $17,540,139▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Ohľadom nešťastnej misie z Afghanistánu som videl dosť filmov a tento Ritchieho akčný dobrodružný biják stojí za to. Hlavne prvá polovička je výborne dravá, zbesilá, šikovne zdramatizovaná. Prekvapil že sa pustil do takejto ošemetnej témy a hlavne to ustál zo cťou.  Jake Gyllenhaal mi na začiatku aj trocha vadil v danej úlohe ale ako väčšinou si človek na neho zvykne a celkom som mu to potom žral. /80%/ ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Minulá Stathamovka od Guye mě trošku vyděsila a hlavně mě vůbec nebavila. The Covenant je ale jiný šálek kávy. Akce parádní, napětí občasné, příběh dostatečně silný. Hudba jakoby vypadla z Requiem za sen. Tolik osudovosti jsem fakt nečekal a ani jsem se s ní dlouho nesetkal. O filmu jsem si samozřejmě nic dopředu nezjišťoval, takže mě zaskočilo když to Jake schytal a stejně tak mě zaskočilo, že celý film nebude jen o tom jak Dar Salim zachraňuje Jakeovi zadek. Druhá půlka je trošku slabší, ale zase graduje skvělou scénou na hrázi přehrady. Tleskám Ritchiemu za to, že Covenant tentokrát vůbec nepřipomíná jeho tvorbu. 80% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie je v posledních letech nečekané zajímavým tvůrcem, který si krom řemeslně slušně odvedených komerčních blbin sem tam natočí i „menší“, drsný a poctivě udělaný film. Po Gentlemanech a Rozhněvaném muži přichází s The Covenant, jenž nemusí nutně být ze zmíněné trojice tím nejlepším, ale opět aspoň dokázal přetavit závan tvůrčího elánu do následného diváckého zážitku. V první půli Ritchie vypráví téměř procedurální válečné drama, aby v půli druhé přepnul do módu Johna Woo a jeho přestřelené „bromance“ akce, která vrcholí až fetišisticky dlouhou montáží nezměrného fyzického a emocionálního úsilí, jaké jeden parťák dokáže vynaložit pro záchranu druhého. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie nepatrí medzi mojich obľúbených režisérov a The Covenant na tom nič nezmenil. Nemám rád filmy, kde sa polovica deja odohráva v tme, kde vojaci rozprávajú hantýrkou, ktorej nerozumiem, kde "dobrí" majú ostré náboje a "zlí" slepé, nemám rád, keď sa Španielsko hrá na Afganistan a najmä nemám rád krkolomné nepravdepodobné zápletky v scenári.  Je toho teda dosť, čo mi prekážalo na tomto filme, takže mi neprekáža dať mu iba tri hviezdičky. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • Dar Salim (Ahmed) mluví plynně arabsky (dárí), protože se narodil v Iráku. Vyrůstal v Dánsku, a tak mluví také plynně dánsky. V Londýně navštěvoval hereckou školu a rovněž plynně hovoří anglicky. (sirjohn)
  • Finále se natáčelo na španělské přehradě Amadorio, která se nachází mezi městy Villajoyosa a Orcheta v Alicante a je přírodní rezervací oblíbenou mezi turisty a cyklisty. (sirjohn)
  • Na začátku a na konci filmu jsou k vidění na letištní ploše letadla, včetně toho, kterým odlétá na konci filmu John Kinley (Jake Gyllenhaal) a Ahmed (Dar Salim) s rodinou. Jedná se o Airbus A400M Atlas, který ovšem není ve výzbroji USAF. (DerfelCadarn)

Související novinky

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

19.01.2024

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) v posledních letech nabral velmi zdatné tvůrčí tempo. Zatímco v loňském roce stihl představit v kinech akční komedii Operace Fortune: Ruse de… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Novinka Guye Ritchieho nabírá parádní obsazení

Novinka Guye Ritchieho nabírá parádní obsazení

03.02.2023

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) je v posledních letech neuvěřitelně produktivní. Od roku 2019 poslal do kin pět filmů, šestý se začne točit za měsíc, v záloze už má… (více)

Reklama

Reklama