Reklama

Reklama

Africké královny - Královna Kleopatra

(série)
  • Velká Británie Queen Cleopatra
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2023, 3 h 1 min (Minutáž: 42–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární drama, které se prostřednictvím rekonstrukcí a rozhovorů s odborníky zabývá poslední egyptskou panovnicí Kleopatrou a jejím bojem o trůn, rodinu i odkaz. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Vämpiriüs odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historické dokumentární snímky mám rád a vždy se z nich alespoň dozvím něco nového. Zde zprvu zaseklo hodnocení 5%, ale zkusil jsem se na všechny 4 díly podívat abych si udělal vlastní názor. Očekával jsem historický dokumentární snímek s podloženými fakty. Dostal jsem slátané ho*no v načančaném obalu od Netflixu. Vzít historii, zmuchlat a vytřít si s ní řitní otvor v takovém rozmachu umí Netflix opravdu velkolepě. Tento blud nemá cenu ani sledovat. Dokud se nepřestanou opírat o bludy a nezačnou konzultovat se skutečnými experty na historii, tak raději ať se vyhnou historickým dokumentům velikým obloukem. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že vůbec netuším, jak tuto afrocentrickou agitaci z dílny Wokeflixu žánrově kategorizovat. Docu-dramata vycházejí z podrobných rešerší tématu, avšak v případě minisérie Queen Cleopatra je zřejmé, že Jada Pinkett Smith o relevantní odborné prameny ani nezavadila. Jinak by přece nikdy nemohla vyobrazit Kleopatru z makedonské dynastie Ptolemaiovců jako ženu s africkými rysy a tmavou barvou kůže, tedy způsobem, který prosazuje pseudorealitu a nepokrytě falzifikuje egyptské dějiny. Příště, prosím, konzultovat vzhled protagonistky se skutečnými experty a neopírat se o bludy, které vám navykládá vaše stařeckou demencí stižená babička. Odpad! ()

Reklama

Thalin odpad!

všechny recenze uživatele

Jak tohle vůbec může někdo označit za dokument? Neuvěřitelně špatně zahrané a navíc plné historických chyb, protože nějaká bába řekla, že by to tak mohlo být, tak to tak prostě bylo? Ne a znovu veliké ne. Tohle překrucování faktů, aby se to někomu hodilo do krámu, si nezaslouží nic než kritiku a nejnižší hodnocení. Je to hanobení a v jisté podstatě rasistické, když se tam snaží procpat něco, co tam být nemá, jen aby to lahodilo oku nějaké skupině lidí. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl minisérii hodnotit v rámci daného žánru, tedy žánru historický dokument, patrně bych neměl co hodnotit. Jak už bylo mnohými recenzenty napsáno, tvůrci si s určitými fakty moc hlavu nelámou, upravují si je dle své potřeby a ohýbá je k obrazu svému, což vcelku oprávněně zvedlo obrovskou vlnu nevole. Pokud by se však jednalo o částečně hraný fiktivní dokument, leccos by se mu asi dalo odpustit, byť by to i tak moc nedávalo smysl. Když dám bokem všechna ta moderní vylepšení, dokument se snaží mapovat víceméně již známá fakta a události ze života královny Kleopatry, nic nového (v pozitivním slova smyslu) nepřináší, cokoliv byť jen trochu obstojného absolutně zabíjí to šílené množství nesmyslů a nelogičností, své udělá i zbytečně přestřelená stopáž, dva díly by bohatě stačily. Dokument vůbec nepůsobí poutavě, profesionálně, nedej bože odborně. Zkrátka a jednoduše, malá faktů, spousta dojmů a fabulací. 1/10. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Nesmírně se stydím za to, že nejsem černá žena, leč má pojišťovna zatím potřebné úpravy neproplácí... Tudíž čtyřdílné dokudrama ani zdaleka nedosahuje kvalit obdobných děl dané produkce. Očividně chyběly peníze, uvěřitelné herecké výkony i potřebná výprava, takže v porovnání s výletem osmanským či carským nemá dílko žádnou šanci. Co mi však vadilo kategoricky více, byla účelová nadinterpretace, argumenty, za které by se nestyděl ani Z. Nejedlý ("moje černá babička si myslela to a to, takže to musí být pravda!") a účelové pohrávání si se sledem historických událostí, které usvědčí ze lži i letmý pohled na anglickou wikipedii. Záměr tvůrců je jasný, zůstává pouze otázka, zda jde o cíl potřebný. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Seriál si za své zpodobnění Kleopatry jakožto černošky (přestože Kleopatra, dávní Egypťané ani moderní Egypťané nejsou klasičtí „černoši“) vysloužil silnou kritiku za přepisování historie a afrocentrismus ještě předtím, než vyšel. Egyptský právník Mahmoud al-Semary dokonce podal na Netflix u egyptského soudu žalobu. Byť krom kritiky zpodobnění Kleopatry napadl na Netflixu i domnělé „nerespektování islámských hodnot“. Později byla podána i další žaloba, tentokrát celým týmem právníků a archeologů, kteří též žádali o zákrok UNESCO, aby je podpořilo v požadavku na kompenzaci ve výši 2 miliard amerických dolarů či dokonce zákaz tohoto „dokumentu“ za překrucování egyptské historie. (vojtaruzek)
  • Kleopatra (celým jménem Kleopatra VII. Filopatór) ve skutečnosti nebyla afrického původu, nýbrž makedonského, po svém předkovi jménem Ptolemaios I. Sótér, jednom z generálů Alexandra Makedonského (Velikého), pozdějšího satrapy (guvernéra) části jeho říše, a po jeho smrti vládce a zakladatele Ptolemaiovského království (říše). Ptolemaiovská dynastie za účelem zachování „čistoty“ bohužel přistupovala i k incestu, včetně toho sourozeneckého. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama