Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

monolog 

všechny recenze uživatele

pokud vám nevadí, že mozkové buňky při tomto filmu zapojíte jen na vlastní riziko, dá se na to koukat. ale ono se dá koukat na kdeco, že? výstup do kolika že? osmi tisíc metrů za jeden den? to už mi v mozku zabzučelo jak palubnímu počítači lodi Nostromo při přijmutí záchranného signálu z planety LV 426. následných několik scén s nitroglycerinem a s lezením do hor mě však opět usadilo do křesla s výrazem debilního idiota. proti tomuhle jsou dobrý i Rodinný pouta, tam aspoň člověk ví, do čeho leze. úvodní scéna je sice celkem zajímavá, ale kolikrát jsme už něco podobnýho viděli třeba v medicopter nebo kdekoliv jinde, že? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze základního tábora se pod vedením Petera Garretta rychle vydává šestičlenná záchranná mise, hnaná navíc vidinou půl milionové odměny pro každého. Nejvíc naspěch má ale Peter, protože v ledu nad výškovou hranicí přežití je společně s miliardářem uvězněna i jeho sestra Annie. Za prázdninových veder, kdy se nedá dýchat ani večer v letním kině, by došel ocenění alespoň chladivý účinek amerického filmu Vertikální limit. Sotvakdo se však nadchne teď v zimě pro mrazem ojíněné hrdiny, kteří zhruba první hodinu lezou do kopce nahoru a druhou hodinu z kopce dolů - vlastně jen ti z nich, kdo přežijí. Jedinou obrazovou záchranou snímku je skutečnost, že "kopec" tu znamená vražedný štít K 2, druhou nejvyšší horu světa. Kdopak by rozeznal, že namísto himálajských osmitisícovek tu jsou občas vidět novozélandské třítisícovky, pokud se spojí obratná kamera s umem trikařů. No a když se malebnost srázů i děsivost lavin vyčerpají, ještě pořád se může zřítit vrtulník, nemluvě o explozích, které slibují zásoby výbušného nitroglycerinu na zádech záchranářů. Ovšem naprosto mechanická hra na lidskou vybíjenou, kterou si od sebe navzájem půjčují filmy akční, katastrofické a dobrodružné, má v případě snímku Vertical Limit jen velmi omezené možnosti. ()

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Tak.... první možnost - Je to sci-fi protože to co tam horolezci předvádějí se na naší hodné zemi nemůže odehrávat. Druhá možnost, aktéři jsou vybaveni zázračným oblečením které většinu času lepí na skály, pusobí antigravitačně atd. Třetí možnost, režisér nebyl přítomen ve škole když se bral vrh vodorovný (mimo jiné) a domnívá se že když se muž s težkou horolezeckou výbavou rozběhne a skočí z jedné skály na druhou, letí po přímce v úhlu asi takových 45 stupňů, nehledě nato že se vzduchem pohybuje po dobu za kterou překonal vzdálenost násobně převyšující světový rekord ve skoku dalekém. Oproti tomu všemu to není naprostá nuda, za to sou dvě * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jeden z najťažšie hodnotiacich filmov, aké som vôbec videl. Vertical limit mám v podstate dosť rád, milujem horolezecké prostredie a tento na pomery blockbusteru ponúka množstvo kladov. V prvom rade mimoriadne dynamický dej bez akéhokoľvek hluchého miesta, aj keď teda celý ten nápad s nitroglicerínom si radšej mohli odpustiť, to bolo nielen úplne hlúpe, ale pritom aj zbytočné. Nájde sa tu množstvo výrazných scén, na ktoré sa dá tešiť aj pri opakovaných pozretiach, až na pár detailov, ako jasné zadné projekcie perfektnú vizuálnu stránku, nádherné lokácie, ale aj slušné obsadenie, v ktorom je viacero mojich obľúbencov, aj keď niektorí v menej vhodných úlohách. V horolezeckých filmoch mám radšej čo najmenej známe obsadenie, takým to verím viac, ale predsa len Chris O'Donnell je odhodlaný sympaťák, ktorému prajem, aby zachránil svoju sestru Robin Tunney, pomáha mu v tom charzmatický Scott Glenn, ktorý ma z celého filmu baví najviac, zaujímavá Izabella Scorupco a dvojica bratov s množstvom skvelých hlášok. Sadlo mi aj zloženie základného tábora, jedine Bill Paxton mi v takejto zápornej úlohe moc nevyhovoval, pričom aj tá postava mala byť pojatá trochu odlišne. A rovnako kvalitne zvládnutá, teda samozrejme len v kategórii blockbusteru je akcia, ktorá je rozmanitá, vynikajúco natočená, dynamická a napínavá. Tu išlo hlavne o to, aby všetko vyzeralo efektne a tak aj na ten najmenej dôležitý pád sa jednoducho pozerá dobre. A k tomu nechýba ani výsadok z vrtuľníku, nebezpečné lavíny, explózie a dokonca ani skok s cepínmi. Takže v tomto ohľade je to mimoriadne vydarená dynamická zábava. Lenže stále je tu aj tá záporná stránka a to je absolútna nerealističkosť, nedôveryhodnosť a dá sa povedať, že aj poriadna hlúposť. To, že postavy, predstavujúce prvotriednych horolezcov neovládajú ani tie najzákladnejšie pravidlá, ktoré poznajú aj úplní začiatočníci sa ešte možno dá ospravedlniť, predsa len je to film, kde je všetko podriadené tomu, aby sa tá akcia mohla odohrať. Ale už sa mi nepáči to maximálne podcenenie tohto prostredia a nadmorskej výšky. Tu sa dokonca nikomu ani len neparí z úst, takže postavám sa nedá veriť ani len to, že im je zima a nie to ešte tie extrémne kaskadérske kúsky, ktoré by nedokázali ani tu dole. Náročnosť, čo i len výstupu na vysokú a náročnú horu je tu až hnusne podcenená a toto si minimálne mnohí tí, ktorí sa už nevrátili dole, či už kvôli vyčerpaniu alebo akejkoľvek zdravotnej ťažkosti nezaslúžia. Takže ako horolezecký film nestojí Vertical limit za nič, ale inak je to skvelý blockbuster, pri ktorom sa bavím aj pri opakovaných pozretiach, preto aj musím hodnotiť kladne. 75% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Režisér Martin Campbell točil poprvé ve své domovině (Nový Zéland). (džanik)
  • Vo filme používajú namiesto klasického osmičkového uzla, ktorý používajú všetci lezci, vodcovskú slučku, ktorá sa na lezenie neodporúča. (Jumar)
  • Jméno Montgomeryho Wicka je odkazem na Thomase Montgomerieho a Jima Wickwirea. Montgomerie objevil K2 a Jim Wickwire byl prvním Američanem na jejím vrcholu (1978). Wickwire, podobně jako Wick ve filmu, přišel na hoře taky o několik prstů. (džanik)

Reklama

Reklama