Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Záběry velehor sice opravdu vypadaly jako z National Geographic, jak někdo poznamenal, ale byly ohromující. Hudba krásně dolaďovala celkovou atmosféru filmu. Nejvíce to bylo patrné v záběrech, kde se nemluvilo. Je to pěkně natočená pocta bratrům Messnerovým. Mě vůbec nevadilo, že je film vyprávěn retrospektivně a že začátek je takový jaký je. Přesto jsem chtěla vědět, co se zatím vším vlastně skrývá a jak to s nimi bylo. Takže v tom žádný problém nevidím. Viděna dabovaná verze. Já jsem od filmu nic zvláštního neočekávala a dostala jsem víc než jsem si myslela. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nečakajte veľkolepé himalájske dobrodružstvo. Nanga Parbat má bližšie k filmom Wernera Herzoga, než k nemeckému konkurentovi Nordwand, ktorý strhne a rozplače masy divákov. Vilsmajer nejde cestou epického rozprávania, príbeh podáva skratkovito. Ani k postavám sa bohvieako nepriblíži. Výstup na horu, na ktorý som sa tešil najviac, je odbytý za dvadsať minút a ani pri ňom nemáte pocit, že ste s postavami na osemtisícovke. Film pôsobí dosť štúdiovo, chýba mu interakcia hercov (resp. kaskadérov) so skutočným Nanga Parbatom. Niet dôvodu nemyslieť si, že to celé bolo nakrútené v Alpách. V tomto bola americká K2 výpravnejšia, „himalájskejšia“. Na druhú stranu sa tu vezieme na skutočnom príbehu (ktorého filmovania sa účastnil sám Messner), takže sa nemusíte báť prehnaného hrdinstva, patetizmu či slzopudných scén. Snímka spomaľuje, naberá dych a osudovosť až v poslednej tretine, ktorá líčí zostup z hory. Vtedy sa schyľuje k o nej tragédii, ktorá poznamenala život kráľa horalov. Až tu dostáva hlbší rozmer, osobitosť a silnú atmosféru, v čom jej výrazne pomáha Santaolallova hudba. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že Nanga Parbat nebude snadná hora na výšlap, mi bylo jasné ještě v momentě, kdy jsem čekal a čuměl na reklamy. To by jinak o ní nenatáčeli tenhle příběh dvou bratrů. Když už jsem ale na film koukal, nevěřil jsem vlastním očím, jak těžké a náročné to muselo být. Tvůrci předvedli hodně slušný výkon, stejně tak jako herci. Záběry na Himaláje taky byly naprosto famózní a nebýt té zbytečné syrovosti na úkor emocím, dal bych i pět hvězd. Takhle je to jak z dílny Wernera Herzoga. Brutálně sugestivní, vypočítavé a kruté. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu není co dodat. Byl to vlastně hraný dokument o odvaze a statečnosti bratrů Messnerových, o jejich splněné touze dostat se na vrchol světa. Vyprávěčský styl přispívá k důvěryhodnosti tohoto skutečného filmu. Takový byl měl být správný dobrodružný (nebo jak dnešní generace říká tím ošklivým americkým slovem thriller) film vypadat. Film, při němž člověk zůstává v neustálém napětí, ačkoliv bylo v úvodních záběrech už všechno řečeno. Jasných pět hvězdiček. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

No vzhledem k tomu, že v mé topce je i takový klenot jako K2, která neodráží ani za mák reálný příběh, co myslíte, že je pro mě vážně stěžejní? Byla jsem jednoduše naprosto unešena. Je zřejmé, že horolozec nejsem, i když to byl vždycky můj sen. Proto také nedokážu kromě základních načtených věcí rozeznat, zda ty tríčky jsou možné. Dokážu ale s jistotou tvrdit, že Messner byl jeden z nejodvážnějších horolezců z těch, co znám, a má takových poprvé mraky (osmitisícovky, bez kyslíku a alpinimus), že na to už nikdy nikdo mít nebude (hlavně také kvůli možnostem, které dnes výstupy značně usnadňují). A já se musím přiznat, že jako bych ho z knih znala osobně, tady byl zvěčněn naprosto, neb jsem měla dojem, že přesně takový by mohl být. V neposlední řadě Vilsmaier mě překvapil a vůbec mi nevadí odhalení na začátku (vždyť to stejnak někteří předem věděli). O morálce bohužel pro dnešek mluvit nebudu, poněvadž té hory v některých případech plné prostě nebývají. Celému snímku ale jako by scházela ta třešnička, která se bohužel rozprostřela do delšího závěru, než bych čekala... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama