Reklama

Reklama

Obsahy(1)

KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (423)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Poctivý špionážní film s výborným Timothym Daltononem v roli Jamese Bonda. Kupodivu jsem ho viděl poprvé až dnes. Navštívíme Československo, užijeme si honičku s Veřejnou Bezpečností, podíváme se do Marockého Tangieru a nakonec i do Afghánistánu, který byl v 80-tých letech nejspíš hodně oblíbenou zemí :-). Jo, a kdo by to byl řekl, že tatík Jacka Shepparda z LOSTu, John Terry, hrál Felixe Leitera ze CIA? ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Neurvalý James Bond v podání Timothy Daltona je takřka úplným protipólem vtipkujícícho postaršího gentlemana Rogera Moora. I tento film je proti předchozím Moorovkám zbaven lehkosti a nadsázky, naštěstí to však vůbec neovlivňuje kvalitu snímku ani jeho zábavnost. Našinec si jistě nejlépe zapamatuje honičku s VB, avšak skvělých scén je tu víc. Škoda necitlivě nastavovaného konce. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Velkým kladem této zas-o-něco-jiné bondovky je preciznost, s kterou na nás narafičili tehdejší Československo, resp. Bratislavu. Skutečně v každém detailu si tvůrci vyhráli s vytvořením iluze tehdejšího města za Železnou oponou. Ať už to je různými nápisy ve slovenštině nebo slyšitelnou slovenštinou, starými škodovkami, trabanty nebo žiguli VB. Přesto všechno pedantství mě ale nakonec zarazilo, proč se slovenská Bond girl jmenuje Kara Milovy. Pořád mi vrtá hlavou, zda to náhodou neměla být Klára Mílová. A těch nešvarů navzdory preciznosti se najde poměrně dost. Ale kdo by řešil takové detaily. A nyní už k Bondovi samotnému. Timothy Dalton na mě působí spíš jako nějaký tatík nebo veksláček. Z nonšalantnosti populárního agenta mu cosi chybí. Řekl bych, že Dalton se nehodí do žádného akčního filmu, natož do bondovky. Maryam d'Abo naivní ženštinu zahrála výborně. Celou dobu mě její mírná nablblost štvala, a jestli to byl záměr, tak se to povedlo na jedničku. Celkově film poměrně odsýpá a dočkáme se i klasických bondovismů, což jsou právě ty nesmyslné situace, které dělají bondovky bondovkama, ty většinou z hlediska fyziky absolutně nesmyslné situace. Zde spíše z hlediska reality jako takové. Tvůrci zde dali facku každému Čechovi a Slovákovi, který dostal od Pohraniční stráže kulku do zad, když se všelijakým způsobem pokoušel prchnout přes státní hranice. Bond to zvládá kluzmo na futrálu od čela. Jen proklouzne pod závorou celnice, která jakoby vypadla z Třech veteránů. Za strašný bondovismus považuji také samotný závěr. Ten zcela překonává i to, jak Pierce Brosnan v Goldeneye dohnal ve vzduchu padající letadlo, totiž jak dobrotivý agent KGB odměnil uprchlou Slovenku tím, že jí umožnil cestovat po světě a to ještě jako slavnou virtuosku. A ještě se na její koncert nahrnou Mozarta chtiví Mudžáhedíni... Bože, to už bylo opravdu moc. Celkový dojem prostě je, že se jedná spíše o pitomou agitku, že Západ je prostě lepší, než Východ, než o ryzí špionážně akční film s novou tváří v hlavní roli. Dal bych dvě, ale ta třetí je za úvodní akci na Gibraltaru - ta byla super. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Stejně jako dnes už nemusím moc akční filmy z osmdesátých let (už jen ta móda a hudba...) tak mi úplně nesedl Dalton jako agent 007. Třeba Craig byl pro mně vyloženě šok, ale zvykl jsem si rychle. Dalton je stále jakýmsi cizorodým prvkem a já ho má zafixovaného jako schopného herce jiných filmů... Naštěstí však se tato bondovka s úctyhodným číslem 15 částečně odehrává na Slovensku. Honička Bonda s Ladami VB a vojenskou rolbou je dnes už legendární... Jo to bylo tenkrát. Dnes už jsme pro agenta Jejího Veličenstva - spojenci :-). * * * ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ideálním způsobem, jak se nezbláznit z nekonečných spekulací o pandemii, je zavřít se na celý den s filmem, na který máte zrovna náladu - a napsat jeho analýzu. Třeba s relativně málo diskutovanou bondovkou DECH ŽIVOTA, která má přitom překvapivě členité vyprávění a jednu psychologicky i herecky nečekaně komplexní scénu, kterou bychom v předchozích bondovkách sedmdesátých a osmdesátých let hledali marně: Uhýbání pohledem, dvojí vědění a komplexnost vyprávění: poznámky k bondovce DECH ŽIVOTA (The Living Daylights, 1987). ()

Galerie (185)

Zajímavosti (49)

  • Úvodní píseň s názvem "The Living Daylights" zpívá skupina A-ha. (Benjamin-L)
  • Pierce Brosnan měl Bonda na dosah už v polovině 80. let. Pátou sérii „jeho“ seriálu Remington Steele (od r. 1982) společnost NBC na jaře 1986 zrušila a „volný“ Brosnan mohl v půlce stejného roku absolvovat třídenní kamerové zkoušky na agenta 007. Oznámení, že byl vybrán do role Bonda ale způsobilo náhlý nárůst zájmu o Remington Steele, natěšená NBC tři dny před vypršením opce prodloužila Brosnanovi smlouvu a ohlásila 5. sérii. Naštvaný producent Albert R. Broccoli stáhl nabídku a prohlásil, že nechce svět 007 propojit s televizním seriálem. Remington Steele však měl vlastní problémy (mluvilo se hlavně o nesnášenlivosti Brosnan–Zimbalist a celkově klesající sledovanosti). Bylo natočeno pouhých 6 epizod a seriál definitivně zrušen. Naštěstí se hněv Broccoliho týkal NBC, nikoliv Brosnana, a ten si tak později Bonda zahrál. (kenny.h)
  • Tramvaje použité ve filmu jsou rakouské, lze je vidět ve Vídni. V Bratislavě nikdy tyto tramvaje nejezdily. Stejně tak záběr, jak Bond (Timothy Dalton) vystupuje z tramvaje u vozovny ve Vídni, nikoliv v Bratislavě. (pjotri)

Reklama

Reklama