Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nebyl roztahaný na dvě hodiny a netrpěl dobovými nectnostmi, pak bych uvažoval i o lepším hodnocení. V první půli se velmi pomalu seznamujeme s postavami (bohužel i s některými úplně zbytečnými, jež vůbec nezasáhnou do dalšího dění) a druhá polovina se koncentruje už jen na obranu nevelké nemocnice. Právě první část je však příliš dlouhá a zkrácení minimálně o 30 minut by věci jenom prospělo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Britská odpověď na Waynovo Alamo má podobu epického válečného velkofilmu Cye Endfielda postaveného na skutečných událostech z roku 1879, kdy při obraně Rorkes Drift vzdorovala stovka britských vojáků asi 4000 bojovníků kmene Zulu. V technickém slova smyslu je film dokonalý, přes onu oslavu statečnosti a heroismu je však také třeba položit si otázku, co britští vojáci v Africe vlastně pohledávali. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Historicko-válečný film či spíše válečná řežba. 150 britských vojáků někde na konci 19. století proti 4 tisícům nasraných domorodců. První hodinu se to rozjíždí, připravuje na obranu, druhá hodina je řežba jak blázen. Kdyby ti Zuluové chtěli a napochodovali tam všichni najednou, roznesli by je na čepicích. Jako řežba je to výborné, morálně mám trošku problém fandit udatným kolonizátorům, kteří masakrují domorodce bránící své domovy. A to nejsem sluníčkář, spíše naopak. Nechtěl bych vidět, co by na ten film říkali dnešní BLM aktivisti. Historický film roku 1964. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zulu Dawn z roku 1979 bolo vydarenejšie, aj čo sa týka postáv, aj akciou. Pritom hodinu trvajúca bitka začína veľmi sľubne, keď poodhalíme prepracovanú vojnovú taktiku Zuluov a podľa toho čakáte, že behom 10 minút bude vymaľované. Aké príde sklamanie, keď zvyšok bitky zo strany Afričanov už je takticky totálne nezvládnutý. Niekoľko krát sa mi podarí veľmi ľahko prelomiť hradby Britov a dostanú sa do tábora, no miesto ďalšieho nájazdu, ktorý by to v tom momente úplne rozcupoval, tak sa nedeje nič, až kým si červenokabátnici znova neopravia hradby a nezrovnajú línie. Aj čo sa týka akcie samotnej, nevyzerá to vôbec dobre, bodnutia pol metra mimo tela nepriateľa a on padá mŕtvy na zem. Ťažko očakávať od 60ročného filmu takú krvavú řezbu ako sa točí dnes, no mohli sa s tým vyhrať trošku viac. Masové scény Zuluov vyzerajú skvelo, kým nepríde k tomu kontaktu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera a poctivá výprava udělaly hodně, byly ovšem pohříchu omezeny na jednu malou vojenskou základnu. Úvodní příprava "opevnění" povrchně seznámila (po vzoru katastrofických filmů) s význačnými charaktery z nevelké posádky, aby posléze nastal očekávaný útok – tzn. monotónní nabíhání zulských válečníků na zteč a jejich masakrální (leč bezkrevné) postřílení a propíchání bajonety na hromadu. Avšak kdo jsem já, abych zpochybňoval vytříbenou kmenovou "taktiku", že? Z pohledu Britů zaznělo pár plochých protiválečných (křesťanských) noticek či náznaků sporu o velení, došlo k několika hrdinstvím i na "gentlemanskou" bojovou disciplínu a řád, což mělo své momenty, celkově ale film ani režie strhnout nedokázaly. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Revolvery, ktoré používajú britskí dôstojníci, sa začali vyrábať a používať až počas prvej svetovej vojny. (MikaelSVK)
  • Přestože se exteriéry natáčely přímo v Zululsku, tak filmaři nezvolili pro natáčení místo původní bitvy, jelikož bylo velmi ploché a hory v místě, kde se rozhodli posléze natáčet, působily svým terénem dramatičtěji. Scény v budovách se natáčely ve studiu, aby se ušetřilo na přepravě herců, a stejně tak všechny budovy viditelné v exteriérech jsou pouhé prázdné kulisy postavené filmaři. Herci z budov tedy míří a střílí na postavy nacházející se doslova na jiném kontinentu a do Afriky se štábem neodjeli, pokud se nevyskytovali i v exteriérových scénách. (Tarmenel)
  • V komparzu bojovníků Zulu byli i potomci válečníků, kteří se účastnili samotné bitvy. (Mirokukii)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno