Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Syrová, skoro dokumentární sonda do životů lidí pod taktovkou neapolské mafie. Film s absencí příběhu popisuje několik epizod různorodých postav (mladej klučina co se chce stát mafiánem, módní návrhář který přejde od Italů k Číňanům, dva mladí pouliční gangsteři, šéfík řídící obchod s odpadem…) které spojují témata násilní, beznaděje a všeprostupující Camorry. Oproti jiným filmům o mafii neuvidíte moudré a spravedlivé dony jezdící v luxusních autech, ale pouliční gangstery na skútrech a pupkaté cápa v laciných šusťákovkách, kteří nejdřív střílejí a až potom myslí. Film sice není geniálním počinem, ale nechává diváka nahlédnout do praktik současného Neapolského organizovaného zločinu a prezentuje neuvěřitelnou dusivou atmosféru, kdy nevíte komu kdo kdy prostřelí hlavu. Stylově podobné Městu bohů… ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Já v Neapoli párkrát byla, Je to jedno z nejkrásnějších a zároveň nejpříšernějších měst. Absolutní nádhera a absolutní bída ve scenérii přírody, až se tají dech. Luxusní budova banky, před ní zahrádka, v ní u stolku luxusně oblečený chlápek s noťasem, pět metrů od barikáda z odpadů a za rohem hořící kontejnery, z kterých se valí dým,Nikoho to nevzrušuje. Hořelo ve spoustě ulic, válka o odpady vrcholila. Hlavně se nesmíte křivě kouknout na karabiníka, končí všechna legrace. Asi týden po návratu se v Neapoli vystřílelo asi osm lidí ze dvou rodin. Kvůli obchodu s odpady. Karabiníci přihlíželi a čekali, až to skončí. i to je nádherná Itálie., A tenhle film, to byla realita. A ne pěkná. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Osobní poznámka: Před zhlédnutím filmu si zpravidla nedělám "research" o čem to celé je, v jaké zemi se to odehrává a kdo nakonec umře. Nedělám to proto, anóbrž se chci nechat překvapit. Jenže u Gomorry jsem na "překvap mě" efektu celkem krutě dojel. Protože než jsem se stačil jakž takž zorientovat v místě, čase a reálích, běžely závěrečný titulky... Jinak Gomora celkem pěkně (a myslím, že bez příkras) popisuje fungování organizovanýho zločinu - a bere to pěkně od podlahy, přes nejnižší pouliční verbež skrz několik hierarchických pater až k tzv. businessmanům. Jazyk je dokumentární, syrovej a bohužel taky dost nesrozumitelnej - možná toho chci příliš, ale když mě má film bavit, rád bych alespoň rámcově chápal, kdo je kdo nebo z jakých přičin se zrovna dějou nějaký události. Jinak je to stejnej zážitek jako čumet dvě hodiny do rozrytýho mraveniště. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Několik epizod z jakési italské chudinské čehosi. Jedou tady drogy, zbraně, meziklanová válka a byznys v oblastech fashion & svoz odpadů. Moc jsem nepochopil, v čem vlastně spočívala práce toho účetního, který vyplácel peníze různým osobám - nevím za co. Ale syrovost z toho jen čiší, že člověk opravdu věří, že to je autentické, skoro dokumentární. Možná se to více rozvine v seriálu, na který jsem slyšel ódy, ale tenhle film na mě působil tak nějak průměrně. A kdo už se těší do Itálie na dovolenou? ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Oproti skvělé knize zklamání. Příběh těch dvou kluků Saviano odvypráví na dvou stránkách v kapitole Hollywood našlapané informacemi o tom, jak gangsterské filmy ovlivnily gangstery skutečné. Na příběh stakeholdera, toho, co vyjednává skládky, stačí stránka jedna a zase jde jen o malý kousek kapitoly našlapané informacemi. Ty úderné příběhy z knihy doprovázející popis světa Gomorry jsou tu roztažené na úmorné dvě hodiny a vlastně toho až tak moc neřeknou. Pokud máte možnost přečíst si knihu, vřele doporučuji, tento film je jen jejím matným odleskem. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Camorra operuje hlavně na území Neapole. Formovala se už v 18. století z menších gangů. Někdy okolo roku 1820 získala podobu jakou má dnes. Mezi její hlavní činnosti patří vydírání, prodej drog a vybírání výpalného. (blackrain)
  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama