Reklama

Reklama

VOD (1)

Adam je obyčejný kluk žijící v neobyčejné realitě. Vede skromný život a stále myslí na dívku, kterou kdysi potkal. Eva však pochází ze zcela jiného světa, ze světa naruby, který je přímo nad tím Adamovým, ale mimo jeho dosah. Jednoho dne zahlédne Adam dospělou Evu v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět. Zákon ani věda! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (759)

kingik 

všechny recenze uživatele

Svět obrácený vzhůru nohama je docela fajn. Svět je rozdělený na Horní a Spodní. Tyhle dva světy nežijí ve vzájemné symbioze. Právě naopak. Je mezi nimi gravitace, jež je příčinou obrácenosti naruby. Mladík Adam Kirk pochází ze Spodního světa a vyrůstal v sirotčinci, než se ho ujala jeho teta. Před deseti lety se zamiloval do dívky Eden z Horního světa, ale pak se po nehodě jejich životy rozdělily. Adam začal pracovat pro nenáviděný Transworld, který ho připravil o jeho jediného příbuzného. Pracovní podmínky v majoritní společnosti Transworld jsou pro zaměstnance velmi striktní a přísně trestá každý prohřešek proti svému řádu. Adam má zdá se vyhráno poté, co společnosti úspěšně představí svůj omlazující krém. Navíc svoji ztracenou lásku Eden jednoho dne zahlédne v televizi a rozhodne se ji stůj co stůj vyhledat, ačkoliv přístup do Horního světa má jako příslušník z nižší vrstvy přísně zakázaný. S dívkou se po letech znovu setká, jenže ta od té doby trpí amnézií a nepamatuje se na něj. A zbývá ještě objevit antigravitační sérum, které příslušníkovi v opačném světě umožní pohyb po zemi v normální poloze a nikoliv hlavou vzhůru. Přes svoji originalitu, jsem z filmu cítil, že se občas nechal inspirovat jinde (Vyměřený čas + Počátek). Vizuální stránce filmu však nelze nic vytknout. Nabízí krásné scenérie, které na velkém plátně velmi vyniknou. Jedná se spíše o milostný příběh a proto nečekejte žádné akční scény, ale ani tak jsem se ani na okamžik nenudil. Pořád se bylo na co dívat. Jim Sturgess a Kirsten Dunst byli pohodová dvojka. Propracovanější závěr však byl rozhodně na místě. Filmu totiž asi 20. minut před koncem došel dech a režisér Juan Solanas vyvrcholení událostí celkem zbytečně uspěchal. A to šlo poměrně do tuhého. Korporace šla po mladíkovi, který následně dostal ultimatum, ale nevím, proč, se film dramatickému závěru zcela vyhnul. Je to pro film škoda. Nebýt "zbabělého" závěru, neváhal bych jít na plný počet. Mé hodnocení: 80% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Vymysli svět se svými pravidly.. a div se, že se ti v tom diváci budou šťourat! Vztah k Upside down mám dvojí. Na jednou stranu jsem byl okouzlen vizuální stránkou, nápaditostí, kdy se oba světy prolínají. Na stranu druhou, nejde vyhnout se přemýšlení, jestli se zrovna neděje něco, co ony stanové zákony a zákonitosti popírá. (Pominu-li fakt že samotná dvojí gravitace je blbost; a že mi mě docela zajímalo, zda jsou obě planety placaté.) Ke chvále tvůrců lze říct, že jako bullshit mi přišla až poslední půlhodina a předtím jsem se bavil a kochal. Ke kritice tvůrců lze říct, že takhle naivní hrdina si jen stěží získá sympatie diváků. 7/10 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO KDYŽ JE LÁSKA SILNĚJŠÍ NEŽ PŘITAŽLIVOST?“..... /// Zapomeňte na filozofický zdůvodňování nevěry. Tady, v tomhle světě, jde totiž nejen o milostnou chemii, ale i fyziku. Romantický sci-fi, kterýmu bohužel ke konci dochází sci-fi dech a vlastně nic neřeší. Ani filozoficky, ani akčně. Zbejvá jen romantika s krásnejma obrázkama na pozadí… ale jestli zrovna tohle vod života (filmu) čekáte, tak máte 4* jak vyšitý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na telku a na druhý doma koukáme hlavou dolů. 2.) Vždycky mě zajímalo, jak vypadá skutečnost. 3.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Mnoho sci-fi stojí na fikčním světě, na jeho konstruování, zákonitostech, pravidlech. Jak píše J*A*S*M, v Paralelních světech je těch nelogičností příliš mnoho na to, aby se člověk mohl v klidu soustředit na příběh (který je k tomu silně konvenční). Spíše přemýšlí nad tím, jestli to či ono dává alespoň trochu smysl. A ono spíše nedává. K tomu všemu je často ztížena divákova prostorová orientace ve smyslu "má teď postava padat nebo naopak?", tzn. akceptování pravidel daného světa (horního/dolního). Hlavní záporácká korporace mi přišla podivně pasivní (postavy jsou zatčeny, ale za malou chvíli se znovu setkají). Divím se, že se takovému polotovaru, který nedává moc smysl, Kirsten Dunst a Jim Sturgess vůbec upsali. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Úplně se mi z toho zatočila hlava! V kůži Johna Malkoviche potkává Věčný svit neposkvrněné mysli, aneb tenhle film je jako to nejlepší z Charlieho Kaufmana :) A i když příběh není tak promakaný, jak by mohl být a spousta zásadních věcí se tu řeší takřka střihem, prostředí je natolik úžasné, že si to plnej počet zaslouží. Pro mě film roku. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Slečna Mooreová (Kirsten Dunst), která pochází z Horního světa, se křestním jmenuje Eden, což v překladu znamená „Rozkoš“. Hořejšek je vlastně taková Rajská zahrada. (ČSFD)
  • Milostná scéna, ve které jsou oba hlavní představitelé zavěšeni ve vzduchu, se točila den po narozeninách představitele hlavní role Adama Jima Sturgesse. Sturgess uvedl, že měl v době natáčení této scény kocovinu, a to ještě ve vzduchu rotoval. Označil tento natáčecí den jako nepříliš dobrý, ocenil však Kirsten Dunst, která byla podle jeho slov úžasná. (.baris.)
  • Projektu předcházela vize, kterou režisér Juan D. Solanas popsal takto: „Viděl jsem horu s klukem koukajícím se nahoru, a jinou horu s dívkou dívající se dolů.“ (Zdroj: collider.com) (Dalfor)

Reklama

Reklama