Reklama

Reklama

Není kam utéct

  • Velká Británie A Lonely Place to Die
Trailer 2

Obsahy(1)

Když se parta mladých horolezců rozhodla zdolat jeden z mohutných skalních masivů, všichni se těšili na náročný výstup, při kterém jejich těla zaplaví pořádná dávka adrenalinu. Nemohli tušit, že je uprostřed hor Skotské vysočiny čeká nerovný souboj. Při přechodu horského hřebene objevili podzemní skrýš a v ní uvězněné malé děvčátko. Osvobozením srbské dívenky z rukou únosců pro všechny začíná děsivé dobrodružství, na které ti, co přežijí strastiplnou cestu zpátky do civilizace, nikdy nezapomenou.
V hlavní roli strhujícího příběhu odehrávajícího se uprostřed překrásné horské scenerie se nám představí Melissa George. Do jedné z dalších rolí obsadil anglický režisér Julian Gilbey populárního českého herce Karla Rodena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (250)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem vůbec netušil, co mám od filmu očekávat, po skončení jsem byl mile překvapen. Úvod odpovídá alpinistickýmu dobrodružňáku, při němž jsem začal klít, jelikož čekat, než lidi začnou padat ze skal, není zrovna můj šálek kávy. Musím ale uznat, že je tato část velice pěkně natočená, čímž nakopává film hned od začátku. Když potom skupina hlavních hrdinů podle podivného hlasu z lesa najde cosi zakopané v zemi, říkal jsem si, že se blýská na lepší časy. Euforie byla přehnaná, jelikož se jednalo o unesené malé děvče. Tímto okamžikem snímek přechází do akčního survivalu, kdy se skupina alpinistů snaží dopravit devčátko do civilizace, přičemž jsou pronásledováni dvěma nimrodskými únosci, kteří se starají o redukci počtu zachránců. Co mě opravdu nepotěšilo, byl závěr odehrávající se v "civilizaci". Karneval alá Rio v podhorské dědině byl na mě moc, natož pak zběsilé vraždění na potkání v podání jednoho z únosců. Film je zručně natočený, slučná atmosféra panuje skoro po celou dobu filmu, zachycena je zde velmi pěkná příroda, škoda jen toho závěru. 75% PS: Roden tam má jen štěk. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Za nesmyslným českým názvem (šmarjá, vždyť oni tam furt někam utíkají a mají na to nejmíň celé Skotsko!) se skrývá průměrný thriller o bandě horolezných turistů, cizojazyčně blábolícím smráděti z lesa a tlupách ozbrojených zlounů. S vykreslením charakterů si nikdo nedal zrovna velkou práci, takže budou divákovi prakticky všichni dokonale u prdele. Třeba takový Roden byl pro děj asi stejně důležitý jako vemeno pro motýla. A tak tam všichni ti nezajímaví lidičkové běhají po lesích a pahorkotinách, padají ze skal, střílejí se, podpalují, vyhazují z oken, zkrátka všemožně a s různou úspěšností si vzájemně ukládají o život. V první půlce jde ještě o nepřekvapivý standard, ve druhé se režisérovi scénář jaksi rozpliznul (asi jak na něm usnul s upoceným ksichtem) a výsledným dojmem jsou rozpaky. Mohlo to být horší, mohlo to být lepší, ovšem kupodivu mě to udrželo při vědomí prakticky celou stopáž a za to přidávám nějaká ta promile nad průměr. 58% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Horolezci, horolezkyně, horolezčata nelezte na skály ve Skotsku. A pak sice nespadnete do písku a neuzříte svoji rodnou vísku, ale v lesní jámě najdete holčičku, která je dcerou bývalého válečného zločince, a za niž je požadováno tučné výkupné v eurech. To výkupné by se spíše hodilo bratrům Gilbeyovým, kteří tuhle frašku za pár babek z rozbitého prasátka stvořili, za některé scény v ní by se nestydělo ani duo Friedberg&Seltzer. Pokud to tedy po otřesném úvodu nevypnete, tak vás snad v každé druhé scéně čeká spousta nelogičností, nesympatické obsazení jak kladných, tak i záporných rolí, ostřelovači, kteří minou i krávu z metru, jak se říká, u napínavých scén se potrháte smíchy. Celým filmem prostupuje zmatenost a krev tu nahrazuje kečup Hellmans a ten je přece to nejlepší, ne?! Melissa George se do role horolezkyně zoufale nehodí, ještě horší je, jak byl utlumen její sexappeal. Edu Speelersovi nikdo nemůže od jisté role přijít na jméno a Karel Roden v roli vyjednavače sice hrál dobře, ale mírně trapný výraz ve stylu "v čem to zase hraji" nešlo nevidět. Julian Gilbey má asi v oblibě pády z velkých výšek a dočkáme se jich hned několik, ale když nebyl náhodou poznat padající kaskadér, tak to bylo asi z té bídy to nejzábavnější, co tahle levná blbost nabídla. Jenže pokud vím, neměl to být náhodou dechberoucí thriller plný napínavých a originálních scén s únosci dětí?! Ano, ještě to tak umět natočit, aby to nevypadalo jako televizní film z východního bloku. Zůstalo tedy jen u zbožného přání. Film nikomu nedoporučuji, ale příznivci frašek by nemuseli být zklamáni. 40% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Britské akčné nezávislé béčko, s tým sa nestretávame vôbec často. Partička metrosexuálnych horolezcov sa pripletie v lese do niečoho, do čoho ich nič nie je, ale svedomie im nedá a tak budú konať. To má samozrejme následky a hlavnou myšlienkou filmu je, či to malo vďaka mnohým collateral damages význam a či nie je lepšie niekedy nechať veci tak, ako sú. Čiže fajn nápad, fajn scenár, lenže v tak neatmosférickom a ležérnom podaní, až som bol zhnusený. Pritom je jasné, že hory a nejaké to tajomstvo by mali atmosféru zhusťovať automaticky. Gilbey sa všetkých tromfov z papiera v reáli dobrovoľne vzdáva. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Kdyby si tento film držel tak skvělou a realistickou atmosféru jako při prvních cca 30 minutách hodnotil bych bez váhání za 5*. Bohužel s následující minutami se z toho všeho stala klasická vyvražďovačka, což by ovšem nevadilo, kdyby toto všechno mělo nějaký ten nápad zakončený zajímavou pointou, což se bohužel nekonalo. Navíc plno věcí zůstalo tak nějak nedořešeno a nevysvětleno. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • Při hledání vhodných lokací pro film bratři Gilbeyové použili při lezení kameru připevněnou na hlavě. Tato videa je možné vidět na konci filmu. (Kritiq)
  • Režisér Julian Gilbey a jeho bratr Will, který se podílel na scénáři, se oba stali vášnivými a zkušenými horolezci, aby mohli natočit tento film. (Kritiq)
  • Festival, který se koná ve filmu v jedné obci, je založen na skutečné události známé jako Beltane Fire Festival. Je to každoroční festival participativního umění a rituálního dramatu, který se konal 30. dubna na Calton Hill v Edinburghu. (Kritiq)

Reklama

Reklama