Reklama

Reklama

Požáry

(festivalový název)
  • Kanada Incendies (více)
Trailer

Obsahy(1)

Stará matka umírá a v závěti odkazuje svým dvěma dětem úkol: najít svého otce (o kterém si mysleli, že zemřel v libanonské občanské válce) a svého bratra (o kterém neměli tušení). Nejprve dcera Jeanne a posléze i bratr Simon jsou tak vtaženi spolu se svým právníkem do víru smutné minulosti a série šokujících zjištění o životě a utrpení své matky i jich samých. (MartinezZ)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (260)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Další variace na oidipovské téma, tentokráte na klasický sofoklovský příběh, nikoli na oidipovský komplex, na který bylo natočeno variací nesčetně více. Podobně jako u thébského krále se i příběh arabského Oidipa (oba byli poznamenáni na nohou, i když každý trochu jinak) odehrává ve válce, která umožňuje nebo podněcuje projev veškerých zvrhlostí, které se v míru se zvniterňují do psychických oblastí Ono a Nadjá. Denis Villeneuve rozšiřuje klasické postavy o sourozence, kteří byli počati při incestuálním styku Iokasté a Oidipa, a zároveň příběh modifikuje tak, aby lépe zapadl do jeho pacifistického záměru: zabíjení, mučení a znásilňování má jeden háček – vždy není jasné, kdo trápí koho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VÍTE, NĚKDY JE LEPŠÍ VŠECHNO NEVĚDĚT“..... /// Stříhali dohola malého chlapečka……- ale nepředbíhejme, …. pěkně popořadě… Neobvyklá závěť rozjíždí příběh, ve kterém se současnost plynule střídá s minulostí. Matka hledá syna, dcera hledá bratra a zároveň zjišťuje: KDO vlastně BYLA JEJICH MATKA!? Skládačka, ve které s intenzitou informací neustále přituhuje, nabízí nejen zajímavé prostředí, ale hlavně neuvěřitelně zajímavé celkové rozuzlení, které potěší všechny matematiky se smyslem pro tragédii. Ono totiž 1 + 1 může bejt 1! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se umřít a hledám námět pro zajímavou závěť. 2.) Mám na patě vytetovaný tři tečky. 3.) Zjistím, že expert na mučení Abu Tarek byl pěknej kanec. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelá dráma od Denisa Villeneuva. Má veľmi dobrý príbeh o mladej žene, ktorá spolu so svojim bratom prichádza k notárovi, aby sa zoznámili s poslednou vôľou matky, keďže nedávno zomrela, no dozvedajú sa jej nečakané a veľmi nepríjemné priania a navyše matka po nich žiada, aby našli svojich nikdy nepoznaných brata a otca, ktorí majú stále žiť. A tak sa mladá žena rozhodne splniť matkino prianie a vydá sa na blízky východ po jej stopách, kde si uvedomuje, že o svojej matke prakticky nič nevie, ale urobí všetko preto, aby našla svojich blízkych. So spracovaním som mimoriadne spokojný, aj napriek tomu, že rozbeh pôsobí možno trochu pomalšie ma to už prakticky okamžite úplne vtiahlo a bol som skutočne veľmi zvedavý, čo sa z toho vyvinie a dopadlo to snáď najlepšie, ako vôbec mohlo. Dej je rozdelený na dve línie, už súčasná s dcérou pátrajúcou po minulosti matky pôsobí nadmieru zaujímavo, ale hlavnú pozornosť si rozhodne získa práve tá minulá s matkou, kde sa dá zoznámiť s jej ťažkým životom a hlavne kvôli nepriateľstvu medzi kresťanmi a muslimami je plná vynikajúcich a pôsobivých scén, pričom to našťastie pôsobí uveriteľne, ako napríklad autobus. Takže po celý čas ma to veľmi bavilo, pričom zaujímavosť filmu sa neustále len zväčšuje a aby toho nebolo málo, na konci príde ešte jeden síce nie až tak nepredvídateľný, ale rozhodne veľmi zaujímavý a aj pomerne nepríjemný zvrat a tak v tomto prípade sa o ničom inom, ako nadšení hovoriť nedá. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavnú pozornosť si rozhodne získajú obe hlavné ženské postavy, ktoré sú skvelé a svoje línie s ľahkosťou ťahajú, ale nesklamú ani zvyšné vedľajšie postavy, aj keď tu sa skôr jedná o také epizódne. Réžia a technická stránka sú výborné, Denis Villeneuve mi opäť dokazuje, že je to všestranný talent, ideálna vizuálna stránka, výborná atmosféra a to celé realistické prevedenie, tu nemám čo vytknúť. Nevedel som, čo od tohto filmu môžem čakať, ale dopadlo to až prekvapivo dobre, som skutočne nadšený, skvelý film, ktorý si ešte určite pozriem. 86% ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Ubehlo temer 24 hodin od shlednuti Incendies a ja vlastne porad nevim, co si o tom vsem mam vlastne myslet.. mam se citit smutne, nastvane nebo jak vlastne? Pribeh zeny ze smysleny zeme blizkyho vychodu uprostred nabozensky valky na strane jedny, pribeh sourozencu (z nichz jeden je debil co vystrilel skolu viz Maxim Gaudette) patrajicich po utajovanych otci / bratrovi a historii sve cerstve zesnule matky na strane druhe. Konec hodne na nahodu, ale ta posledni scena docela silna. Francouzsko-arabsky namluveni me bavilo. Slaby 4* ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Můj nejsilnější zážitek na MFF KV 2011. Zejména herecké výkony a příběh sám vyčnívají. Šel jsem na to a v podstatě vůbec netušil o co go, což se ukázalo jako nejlepší průprava. Pak už mi jen klesala čelist údivem v průběhu celých 130 minut. Film asi nejlíp vystihne to, co se stalo po konci - nějakých 10 vteřin absolutního ticha a pak jeden z největších aplausů, co jsem ve Varech zažil. Třešničkou na dortu byla přítomnost pana režiséra. Nevím, jestli už je vycvičenej z festivalů a ví jak si naklonit publikum, ale působí nesmírně sympaticky a skromně. Jsem rád, že je zas o režiséra víc, kterýho budu pozorně sledovat. ( 46. KVIFF ) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Film je adaptací úspěšné stejnojmenné divadelní hry z roku 2003 libanonského dramatika narozeného v Montrealu Wajdi Mouawada. (homerr)
  • Zbraně použité ve filmu byly útočné pušky M16 a AK-47 a odstřelovací puška SVD. Ve filmu se objevil tank M47 Patton a transportér M113. (K98)
  • V čase 29:31 je na ulici Ammánu částečně vidět cedule s nápisem: „Baťa.“ (sniper97)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama