Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žil princ Petr, který byl až příliš velký dobrák. Takhle slušný hoch by na trůn snad ani usednout nemohl, a tak s ním měl jeho tatínek král nemalé starosti. V docela jiném království žila v ten samý čas princezna Lenka, kterou nebavilo učení. A právě s tím měl pro změnu trápení její tatínek král. Není proto divu, že se v jeho hlavě zrodil nápad založit školu, která dokáže přivést na zámek prince z nejširšího okolí. Školu princů. Vážení princové přijeli a začali chodit do školy, ale častěji spíš za ni. Náhodou se tak potkala princezna Lenka s princem Petrem. Princezna se nejdřív vydávala za zámeckou kořenářku, ale ani princ Petr se nepředstavil pod svým pravým jménem. Když Lenčin tatínek král vyhlásil, že ji dá za ženu nejlepšímu z princů, ti dva se rozhodli utéct… (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

S „moderními“ pohádkami mám problém. Vycházím totiž z toho, že pohádky jsou primárně určeny pro děti, které si z nich mají nenásilnou formou vzít příklad. Co si vezmou z tohohle? Leda to, že s dobrem a slušností se daleko nedojde, což je sice krutá realita, ale do pohádek prostě nepatří… Jo a Sarah Haváčová je sice poměrně milá a pěkná, ale vůbec neumí MLUVIT. Dvě hvězdičky za snahu. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Ach, kde jsou ty krásné české pohádky? Není to nějaká obrovská tragédie, tato pohádka, ale je tam toho tolik, co se mi nelíbí :( Je zde plno skvělých herců, která zbožnuju (Liška, Lábus), ale vedle nich noví herci, kteří mě prostě neokouzlili. V čele je to bohužel princezna Lenka, její hraní je pro mě strašně nezajímavé, přehrávané a neosobní, je mi to líto, ale takto na mě působila. A našlo by se toho dost, co se mi moc nezamlouvalo.....ale asi to dál rozvádět nebudu, doufám, že úroveň našich pohádek nepůjde dál podobným tempem dolů. ()

Reklama

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jediným příjemným překvapením je Matouš Ruml. Haváčová mluví příšerně - to už dnes není pro herce nutné umět pracovat s češtinou? - a navíc působí spíš jako pradlena, kostým nekostým. Dialogy jsou vůbec jakoby odposlouchané z ulice, čekala jsem, kdy se princ s princeznou začnou oslovovat voevoe. Ani za mák poezie - tu tady obstarává jedině Křivoklát. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Lokace a kamera jsou velmi dobré, zajímalo by mne, nakolik se kouzlilo s triky u celkových záběrů krajiny. Příběh opajcnutý ze Šíleně smutné princezny (princ, vydávající se za princova sluhu, a princezna, vydávající se za služku) kombinované s Pyšnou princeznou (útěk z hradu) a Třemi oříšky pro Popelku (preceptor a výuka), a stejně tak i některé dialogy jsou vykradené ("Petře, Petříčku!" - "Dnes jsou obzvláště vypečené!" apod.) Žel, princezna vypadá chvílemi jako chlap se širokou hubou - nic proti, ale prostě nezkušenou diblici herečce nevěřím ani v nejmenším. Matouš Ruml hraje svůj standard, a docela překvapením je Liška v roli bodrého princova sluhy, který výjimečně nepůsobí jako pitomec. Snahy o humor a vtipné scény byly snad nejtrapnější - že "preceptor" uklouzne a namočí se, to mělo být směšné? Celkově rovněž haprovala logika a sem tam dramaturgie, nehledě na to, že vlastně linie princů nebyla nijak vyřešena (To jako vážně Richard nebude chtít vyhlásit válku? Pak popírá sám sebe. A ostatní vše přijmou jen tak laxně?). Určité téma toho, že člověk nemůže být hodný a nemůže být pořád sluníčkový, je zajímavé, ale tady ten princ k tomu přerodu dospěl nějak náhodou, a ne zvraty v ději. Jinak hodně scén je zbytečně natahovaných nebo zbytečně ukecaných, asi aby se to přehouplo přes celovečerní stopáž. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad na příběh, horší byla jeho realizace. Ze současného pohledu bych řekla, že to bylo genderově nevyvážené. Kromě princezny a kořenářky Hadrbolcové tam nebyly žádné ženy, když pominu že asi půl minuty někde v pozadí tři komparzistky praly prádlo. Žádné královny, komorné ani dvorní dámy v parádních šatech, prostě řádně se tady šetřilo. Jediná mladá ženská na place, bodejž by se do ni slušný princ nezamiloval. Velmi úsporná výprava a kostýmy. Taky tam bylo málo humorných situací a vtipných replik, ačkoliv prostředí princovské školy k tomu přímo vybízí. Jen záměna totožnosti prince a princezny je už dosti ohraná. Ale fakt, že jsem se na pohádku podívala znovu svědčí, že nebyla z nejhorších. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • V poslední části pohádky (cca od 1:07:00) je kuchař vidět hned na několika místech. Nejprve v kuchyni, pak o patro výše (hází lístky) a následně dole na nádvoří s vojákem. (vera35713)
  • Natáčení probíhalo na Křivoklátě, na zřícenině Týřov a u Kouřimecké rybárny na Berounce, kde se odehrával děj filmu Smrt krásných srnců (1986). (rakovnik)
  • V pohádce si zahrál i filmový kritik Pavel Taussig, a to sice soudce. (M.B)

Reklama

Reklama