Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná akční střílečkozdrhačka s válečným nádechem jako debut Stéphane Rybojada, který francouzskému filmu ostudu ani náhodou nedělá. Film si na nic nehraje, navíc panuje příjemnou vlastností vtáhnout diváka do děje a nutí jej držet palec partě profíků, kteří mají za úkol vysvobodit teráčema unesenou novinářku. Stručně - francouzská jednotka + Diane Kruger vs. pluk Talibánců, naháněčka přes Hindukůš k tomu. Komentář píšu dodatečně, protože jsem se právě nasral u tohoto americkýho odvaru. Spokojenost s nenáročností. 75% ()

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Příšernej francouzskej paskvil. Hudební podklad naprosto šílenej, střih totální chaos, z dialogů by člověk brečel, logika boje postavená na hlavu. Elitní jednotka vojáků, co nedokáže zavolat na základnu protože by se "prozradili", ale zároveň po tomto odůvodnění jdou ihned do boje s nepřítelem. Do boje s nepřítelem znamená, jít vyrovnaní v jedné lajně vstříc desetinásobnému nepříteli na volném poli a tupě střílet jak Rambo team (i když jsou za nimi připravené takové nepodstatné blbosti jako metrové šutry za které se mohou schovat). Krásné ukázky bojové taktiky elitních jednotek, takhle to určitě ve skutečnosti nějak bude i fungovat. To by pak neměl být problém udělat testy v náboru, protože dle tohoto filmu stačí držet prst na spoušti a nepřítel pod tu hlaveň sám naběhne. Po zásahu nepřítele chyběla už jen klasická 360ka a mohutné odhození zbraně deset metrů daleko. Totální shit, který se snaží inspirovat americkými akčními filmy, které obsahují stejné množství nelogických blbostí a patosu, ale alespoň se na ně dá koukat (Slzy slunce se nabízí jako pravděpodobná předloha pro scénář). 10% ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Vojenské filmy mám velmi rád a tento snímek to také potvrdil.Spoiler.Šestičlenná speciální jednotka má za úkol osvobodit novinářku působící v Afghánistánu,která byla unesena a převezena do Pákistánu, a dopravit ji z Pákistánu do Afghánistánu,což ale není tak jednoduché,když máte za zády desítky Talibánců,kteří vás chtějí zabít a musíte jít přes hory Hindukúš vysoké přes 5000 m.n.m.Jednotce se to nakonec povede,ale s velkými ztrátami na životech.Diane Kruger zahrála velmi dobře svoji roli.Film se mi líbil a proto dávám 80% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od Speciální jednotky nečekal, pouze doufal, že kladné ohlasy kolem mě se vyplní a bude z toho další dobrý akční film z vojenského prostředí. A ohlasy nelhaly. Opravdu se jedná o kvalitní, nebudu říkat válečný, i když se to v některých pasážích může takto jevit, francouzský snímek. A musím uznat, že i když příběh je celkem jednuduchý, člověk se v něm neztrácí tak, jako bylo u konkurenčního Act of Valor. A ano, je plný klišé, ale co, film ubíhá rychle, je ze dvou třetin nabušený skvěle natočenou akcí a až konec se nese v klidnějším tempu. Navíc krásné záběry afgánské a pákistánské přírody jsou jak dělané pro oko diváka. Hudba a herci taktéž bez problému. Jedná se prostě o překvapivě nadprůměrný film, který ode mne dostává rozhodně palec nahoru. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Seru to, původně sem dal 3 hvězdy no musím zvýšit na 4, nemůžu za tady to omezené hvězdičkováni a punktováni snímku. Taky mne sere ta nesmyslnost, kterou tady čarovně zobrazila Diane Kruger v cele své kráse, jak všichni kvůli feministické kačeně skákali pod kulky. Proč by mněl trpět Djimon a jeho družina kvůli ní, no ne?! Obzvlášť miluju, když se tyto "ženy" snaží vnucovat své návyky, moudrosti a všeznalost ve světě s úplně jinou mentalitou, následně absolutně nechápou, že se potkají s odporem a jejich cenné znalosti zůstanou nedoceněni. Tady tahle Elsa mněla štěstí, že pochází z tak hrdé krajiny jako sou Francouzi, poněvadž ty hned vyšlou zvláštní komando, které kvůli ní hned prořídí své řady. Vahám jak prase no 7/10 si tady tohle zaslouží no Elsu bych vlastnoručně vyflaskal. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Tříštivé explozivní zbraně ve filmu, za Taliban obligátní RPG-7 ráže 40 mm, za francouzské jednotky mina Claymore a podvěsné granátomety M203 pod puškami M4A1 a M727, granátomet Beretta GLX-160 pod puškou Kovaxe a AG36 jakou součást výzbroje pušek osobní stráže admirála. Všechny granátomety byly ráže 40x46mm. (c.tucker)
  • Útočné pušky speciální jednotky byly převážně Colt M4A1 ráže 5.56x45mm s kolimátory Aimpoint CompM4. Elias (Raphaël Personnaz), odstřelovač jednotky, byl vyzbrojen kromě své odstřelovací pušky útočnou puškou Colt Model 727 "M16A2 carbine" ráže 5.56x45mm. Kolimátor měl upevněný na transportní rukojeti, jelikož není odnímatelná. Velitel Kovax (Djimon Hounsou) byl vyzbrojen italskou puškou Beretta ARX-160 ráže 5.56x45mm, která se řadí mezi zbraně vojáka budoucnosti stejně jako americký SCAR, MASADA nebo česká puška CZ 805 a do služby se dostala teprve v roce 2008. Její nesporná výhoda je schopnost operovat i během obojživelných akcí. (c.tucker)
  • Ve scéně, kdy speciální jednotka vyskočí z letadla, mají všichni členové nasazené brýle. Těsně nad zemí je už však nemají, přitom je kvůli tlaku, rychlosti a ovládání padáku nepravděpodobné, aby si je nasadili během volného pádu na helmu. (TheDave)

Reklama

Reklama