Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

JesterKruger 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na to jako mladý, tak jsem byl z toho vedle. Takové animáky dnes už nikdo neudělá. Neskutečně pěkně naanimovaný animák, ale je to zároveň hodně smutné, a nejvíce mi vadilo to arogantně namyšlené mládě Triceratopse, byla to holka, a co si se mi vybavuje, že se jmenovala Sára, ale nejsem si tím jist, protože jsem to už dlouhou dobu neviděl. Pro děcka je to jedna (z málo samozřejmě) nejpěknějších animovaných pohádek co kdy vznikla. Naprosto doporučuji, a je to velký nadprůměr. (Aktualizuji komentář. 20.7.2022) Mě ten film vehnal slzy do očí. Nádherná nostalgie. I když nejsem malý, tak jsem se na to musel na ČT D dívat. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V čase vzniku mi toto dielo ušlo, takže nie som nijako zaťažený nostalgiou. Z môjho súčasného pohľadu nie je tento animák, ťažiaci z veľkej popularity dinosaurov, takmer ničím výnimočný. Animácia používa veľmi jednoduchú kresbu, občas mi pripadá až nepekná (hlavne v tých scénach, ktoré vyzerajú rozmazane, zrejme v snahe dosiahnuť priestorovosť). Príbeh je priamočiary, málo nápaditý, taký až tuctový: jedno roztomilé zvieratko stretne druhé roztomilé zvieratko, spolu stretnú tretie, až nakoniec spolu putuje skupinka roztomilých zvieratiek. Vzhľadom na to, že to bolo mierené na deti a tým sa to zrejme páčilo (myslím vtedajšie deti, s tými súčasnými si už nie som istý), som pri hodnotení blahosklonný. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,3miliónaTržby USA $48,092,846Tržby Celosvetovo $84,460,846║ Putovanie s dinosaurami v kreslenej podobe prináša pekný príbeh o priateľstve a vzájomnej pomoci. Rozprávku som videl aj dávnejšie a tak som si po dlhšej dobe pripomenul aké čaro mala tvorba 80.rokov. /70%/ ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství. To ona mě přivedla k dinosaurům. Proto jsem si místo s panenkami Barbie hrála s maličkými figurkami dino (uměla jsem je všechny pojmenovat, i výšku, váhu, délku, zařazení...) a stavěla jim Velké údolí z kamenů a modelíny. Nádherný film plný přátelství, lásky, dobrodružství a obrovské odvahy s překrásným českým dabingem daleko předčící originál. i ted mě dohání k slzám a ani nevím proč. Možná je to tou hudbou, vzpomíkami...nevím. Ale je to nádherné ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že kladné hodnocení zdejší většiny nebude ovlivněno jenom nostalgií z dětství, ale že se skutečně jedná o kvalitní animovanou nedisneyovskou podívanou pro celou rodinu. Bohužel jsem ale polovině postav přála sežrání ostrozubem, a to není dobrá vizitka. Nejmenší diváci budou asi nadšení a chápu tu všeobecnou oblibu - tvůrci přece jen předběhli "Jurský park" - ale u mě se tenhle filmeček dost minul účinkem. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Judith Barsi, která v originální verzi namluvila Zobku, byla zavražděna svým otcem čtyři měsíce před uvedením snímku. Judith bylo pouhých deset let. Na jejím náhrobním kameni je vyryta její slavná fráze z tohoto filmu: „Jo! Jo! Jo!“ (v originále: „Yep! Yep! Yep!“). (Marasuchus17)
  • Motýlům podobný hmyz, který se zjevuje na začátku snímku při líhnutí Zobky (rod Parasaurolophus) a jejích sourozenců, ve skutečnosti nenáleží do řádu Lepidoptera (motýli), nýbrž do vyhynulé čeledi nazývané Kalligrammatidae, která spadá do řádu Neuroptera (síťokřídlí). Důvodem vzájemné anatomické podobnosti křídel tohoto hmyzu s motýlími křídly je konvergentní evoluce (vývoj v podobném prostředí a vývoj podobných způsobů pohybu či příjmu potravy). Kalligrammatidae mají v sedimentech z období jury a rané křídy bohatý fosilní záznam, z jehož studií dokonce vyplývá skutečnost, že byli společně se srpicemi (Mecoptera) významnými specializovanými opylovači nahosemenných rostlin (jakými jsou jehličnany, cykasy, jinany, liánovce a možná také vyhynulé benetity). (Marasuchus17)
  • Obojživelník, nazývaný v tomto filmu Hopsálek, jenž skočí přímo před Nožičku a pozře vážku jménem Mesurupetala, je druhem spodnotriasového lissamphibiana (lissamphibia je skupina současných obojživelníků, tvoří ji žáby, ocasatí a červoři) s vědeckým názvem Triadobatrachus. Tento obojživelník byl dříve považován za nejstarší žábu všech dob, ale nejnovější paleontologické studie ukázaly, že se jedná o jejich evolučního předka, nikoliv o žábu samotnou. V současnosti se předpokládá, že první „pravé“ žáby se objevily až na začátku období jury, přibližně před 200 miliony lety. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama