Reklama

Reklama

V plném slunci

  • Francie Plein soleil (více)
Trailer 1

Alain Delon, Maurice Ronet a žár peněz, kterému nelze odolat. Thriller natočený podle románu Patricie Highsmithové. Tom (Alain Delon) a Philippe (Maurice Ronet) na první pohled dva mladí muži, kteří si užívají život plnými doušky na italské reviéře. Ve skutečnosti je mezi nimi však nepřekonatelný rozdíl, postavení a moc, které člověku dávají peníze. Philippe může rozhazovat plnými hrstmi a Tom, nepříliš úspěšný herec, je závislý na tom, zda zůstane v Philippově přízni. Uzavřel totiž s Philippovým otcem obchod, má přivézt marnotratného syna zpátky domů do Ameriky a pak teprve dostane plnou výši odměny. Philippe dává Tomovi najevo, jak jím pohrdá a jak hluboký je mezi nimi rozdíl. Tom touží nejen po životě, který mu nebyl dán, ale i po Philippově dívce, což ho nakonec dovede k riskantnímu plánu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (124)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tom Ripley v podání Alaina Delona je docela jiný týpek, než jakého zahrál o mnoho let později Matt Damon ve snímku „Talentovaný pan Ripley“. TENHLE chlápek nemá sám se sebou žádný problém a od samého začátku naprosto přesně ví, co chce - psychologie jde trochu stranou, všechny postavy jsou jasně a zřetelně nalajnované a tomu odpovídá i tempo a styl vyprávění. Z příběhu navzdory plnému slunci dýchá ledový chlad - a jeho pointa je kouzelná. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle je ten první film o Talentovaném panu Ripleym. Tom dorazí do malého italského městečka, kde potká kromě Phillipa, který je povoláním syn, také jistého Kearnse. Nejvíce se mi líbilo jak se shodli na tom, že ani jeden z nich se nemusí nijak snažit o své živobytí a nikdo nic nedělá a že vlastně žijí z cizího. Tom má taky dostat 5000 dolarů od Phillipova otce za dovezení rozmařilého synka do San Francisca. K tomu však nikdy nedojde. Vidíme mezi nimi jisté napětí kvůli jistým třídním rozdílům a částečně také kvůli Phillipově přítelkyni Marge. Vydají se společně sice do Říma, ale tam už společně nedorazí. Na lodi si užijí spoustu srandy se člunem, následně Marge vysadí na břehu a pak Tom otevřeně říká Phillipovi o svých plánech, které do puntíku splní a ten nůž do něj prostě zabodne. A pak je to o jeho talentu, schopnosti se vydávat za Phillipa, falšování dokladů, podpisů atd. a to vše v žáru silného italského Slunce. Delon byl v největší formě a s takovým vzhledem se o něj musely ženské prát jako o poslední kabelku od Gucciho se slevou 95%. Konec je samozřejmě dost nejistý a otevřený. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Rozhodně mnohem lepší, než poslední film Samuraj, který mě nějak extra nenadchnul. Alain, tentokráte, jako prohnaný darebák, který je pro svůj osobní prospěch schopen udělat úplně cokoliv. To bych zase až tolik nečekal. V jeho případě, přece jen filmů, kde by hrál takto záporné role, těch jsem moc neviděl. Velmi povedené, i když ve srovnání s panem Ripleym, mi možná tenhle snímek vychází maličko hůř. Ale to je jen zcela nepodstatný detail. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Zlo skrývá svoji tvář… A co teprve zlo, které se skrývá za hezkou tváří talentovaného pana Delona? Dokonale zkažený až odporný, zabývající se jen svým vlastním prospěchem, kterému obětuje vše. Brilantní herecký výkon, který nenechá nikoho na pochybách, kdo vlastně tenhle pan Ripley je, a který dokáže připoutat diváka na celé dvě (v tomto případě ne dlouhé) hodiny. K tomu zajímavý příběh, příjemně dokreslující hudba, krásné záběry, skvělá režie… Zkrátka plnohodnotný filmový zážitek. Nebudu zřejmě ani první ani poslední, kdo by udělil i více než pět hvězdiček. Americký remake s Mattem Damonem jsem neviděla a mám-li být upřímná, ani po tom netoužím. Cameo Romy Schneider je roztomilé, ačkoli zbytečné, nicméně pro mladou Romy jistě příjemné zpestření volného času, které v Itálii trávila s Delonem coby jeho snoubenka. Skvěle vypointovaný konec , který snad ani není třeba komentovat. PS: Mezitím jsem remake viděla a dle mého se to nedá moc srovnávat, jak to mimochodem většinou bývá. Damon fakt není Delon a jeho pan Ripley prostě není tak zvrácený a přesvědčivý. K tomu lokace... Riskla jsem to a na potřetí koukla na Plein Soleil v TV. Přežila jsem dabing (1994), i když se normálně z Trávníčka osypávám (není divu, mám alergii - na traviny i hlas pana Trávníčka) a zůstala přilepená u obrazovky, ani jsem nedýchala, i když jsem věděla. Prostě dokonalá atmosféra a do posledního detailu propracovaný film. Třeba ta scéna na rybím trhu byla velmi výmluvná. Kolikrát atmosféra by byla dobrá k pokrájení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nepřestává mě fascinovat ta letní nálada a pohodová atmosféra v kontrastu s temným příběhem a kriminální zápletkou. Co tady předvádí Alain je neskutečný. Občas jsem si musel připomínat scénu z lodi, abych nepovažoval Toma za pouhýho floutka v letních exteriérech, ale když si člověk uvědomí s jakou samozřejmou drzostí se Tom choval, tak ho až mrazí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení na moři bylo velmi komplikované a velká část záběrů je improvizace. Vlny dosahovaly velkých rozměrů a vlnami zapříčiněný pohyb jachty přesahoval i 2 metry. (theSaint)
  • Zvuky moře, větru a vln udělal režisér Clément sám. Imitoval je do mikrofonu a ve studiu mixoval. (theSaint)
  • René Clement vtlačil v tomto diele domácemu filmu polar (špecifický druh policier, v ktorom sa rieši aj niečo viac ako zločin, a to záhada) prvýkrát amerikanizovanú podobu, po vzore amerických noirov. (Biopler)

Související novinky

Reklama

Reklama