Reklama

Reklama

Ripley

(seriál)
  • USA Ripley
Trailer 2
USA, 2024, 7 h 30 min (Minutáž: 45–76 min)

Tvůrci:

Steven Zaillian

Režie:

Steven Zaillian

Předloha:

Patricia Highsmith (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Robert Elswit

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Pasquale Esposito, Eliot Sumner, Vittorio Viviani, Bokeem Woodbine, Kenneth Lonergan, Bruno Crucitti (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý podvodník vyrazí do Itálie splnit zvláštní úkol a nahlédne přitom do světa mocných a bohatých. Život, o kterém snil, tak má na dosah. Stačí se k němu jenom prolhat. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (98)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Černobílá opulentní hostina, kde stačilo, aby někdo vytáhl fotku, a šlus. Kamera si pro sebe uzme porci scénáře, když se pase na detailech, které přímo křičí - popelník, vana mázlá od krve, kufr pod postelí. Andrew Scott je o dost jiný kalibr než Matt Damon. Z výrazu jeho usmívající se tváře doslova mrazí. A do toho ještě Caravaggio!! Výjimečný seriálový zážitek! ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Tak, a máme tu ďalšieho talentovaného pána Ripleyho. Tentokrát sofistikovanejšieho, artovejšieho.. Musím povedať, že sa mi veľmi páčil a vtip je v tom, že nedokážem úplne zadefinovať, prečo vlastne. Minghellov Ripley (ako postava - aj film) mi je ďaleko sympatickejší, mám pocit, že mu oveľa viac rozumiem a hoci sa jeho príbeh odohrával na kratšej ploche, bolo o ňom povedané omnoho viac. Taktiež som v jeho prípade nemala pocit logických nezrovnalostí. Už len vysvetlenie situácie, ktorá celý jeho príbeh naštartovala, dávalo väčší zmysel. Postava Freddieho Milesa v stvárnení F. S. Hoffmana  bola absolútne brilantná, Freddie nás štval neskutočným spôsobom a dodal príbehu šťavu. Obsadenie fádnej Eliot Sumner (a prečo vôbec..?) je pre mňa najväčším sklamaním castingu. Ale.. táto miniséria má pre mňa jedno obrovské plus vo fantastických detailoch prakticky v každom zábere. Je to akoby ste obdivovali dokonalý stroj, ktorého kolieska do seba zapadajú nádherným spôsobom. Neuveriteľne som si užívala každý záber (rozhodnutie ísť do čierno-bielej bolo geniálne) a taktiež fantastickú hudbu. Andrew Scott nesklamal a Dakota Fanning ma osobne prekvapila. Neviem, či si túto noir pralinku vychutnám ešte raz.. asi dám tomu veľa času, a možno v budúcnosti ocením veci, ktoré som si dnes nevšimla. ()

Reklama

Comics.jto 

všechny recenze uživatele

O CO JDE ?  Ripley je kriminální drama, které původně vznikalo pro Paramount na Skyshow time, ale nakonec skončilo na Netflixu. Tento seriál vypráví o sedmilháři Tomu Ripleymu, jenž se zamotá v životě bohatých a musí se snažit zahladit všechny lži toho, kdo je a tím začne žít dva životy najednou.  ART   Seriál je celkem komorní na postavy a dialogy, ale za to velmi výpravný a pomocí něj navštívíme spoustu krásných lokací. Snímek je obrazně velmi krásně zpracován. Někomu může vadit, že je černobílý mně to moc nevadí, přece jen je to noir. Navíc neobsahuje jen jednu rovinu - tu krimi příběhovou. Ale i jiné, jenž skrze ní prolínají - a tou jsou silné motivy. Ať už ta dobová hudební, ale hlavně za 1. Světlo a stín - ať už formou obrazu - vypadá to hezky, ale občas to je problém v časové orientaci. Nebo jako podvod v ději. 2. Umění - protagonista atd. mají zájem o umění a to ve velmi širokém spektru - zpěv, hudba sochařství, architektura, malířství... Mělo to na mě jakožto lidl umělce velký dojem. Až jsem litoval, že to nevidím na vlastní oči. Je to jeden z ústředních motivů a vytváří různé sekvence, které fungují tak dokonale kromě jiného kvůli skvělé kameře. 3. Motiv moře - který fakt funguje skvěle díky černobílé kameře a pohled na moře v průběhu filmu vyvolává jiné emoce než třeba 2 ep předtím. + využití jako hudební podkres. TVŮRCI  Jono nebudu popisovat jen audiovizuální orgasmus. Pojďme se kouknout, kdo za tím stojí : Režie a scénáře se zhostil Steven Zaillian, který adaptoval knihu The Talented Mr. Ripley od Patricie Highsmithové. A šlo mu to bravurně, přece jen má už zkušenosti Časem probuzení (9/10 ) Schindlerův seznam, Muži, kteří nenávidí ženy atd. V 70 letech mu to stále jde a já bych ho měl víc nakoukat. Kamery se ujal kameraman Až na krev ( 8 / 10 ) - scény jsou skvělé klíčovány v dramatických momentech. Hlavní roli si zahrál Andrew Scott, kterého vůbec neznám, ale hrál skvěle. ZÁVĚR  Černobílá art fetish kriminálka od zkušeného scénáristy a režiséra. Pomalu plynoucí možná by jí slušelo o epizodu méně, ale skvěle uzavřená. Doporučení fanouškům krimi a většině kinofilům. Celkové hodnocení 8,6 / 10. 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️ ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nepříjemná podívaná, v dobrém slova smyslu. Pryč jsou sluncem zalité italské reálie, černobílý artsy přístup tomu dodává úplně jinou hloubku. Příběhově je Ripley poskládaný podobně jako Netflixovské You, jen si Steven Zaillian občas dává hodně na čas. Sommerso a V Lucio epizody, které si zaslouží snad všechny televizní ceny. ()

HydraCZ 

všechny recenze uživatele

Andrew Scott je naprostý šílenec! Občas nemusí polovinu dílu ani nic říct, a i tak dokáže skvěle uhranout svým herectvím a bez jakéhokoliv komentáře rozumíte, co se mu asi honí hlavou. Skvěle si v roli Toma Ripleyho osvojuje osobnost a chování obětí ve svůj prospěch a důkladně promýšlí všechny malé detaily svého plánu, ovšem ne vždy mu to jde tak hladce. Pro mě jako někoho, kdo nezná knihu nebo film, bylo sledování příběhu, který je ze začátku trochu neurčitý, naprosto napínavé a vzrušující. Zároveň je tady jedno z nejlepších opodstatnění černobílého filtru - prosluněná Itálie by jinak svými barvami narušovala tuto mysteriózní až noirovou krimi zápletku. Polovinu celýho zážitku pro mě tvořila právě i ta italská letní atmosféra, kterou jsem naposledy chytal třeba u Call Me By Your Name nebo u Luca. Nemluvě ani o té kameře, snad nejlépe natočený seriál za poslední dobu. Co záběr, to obraz. Poslední díl a závěr samotný mě sice tolik neuhranul, čekal jsem ještě nějaký větší zvrat, ale to nemění nic na tom, že jde o jeden z nejvydařenějších projektů Netflixu. Grazie signore Zaillian. 🤌 9/10 ()

Galerie (162)

Zajímavosti (3)

  • John Malkovich si zde zahrál malou roli padělatele dokladů Reevese Minota. Jedná se o odkaz na film Ripleyho hra (2002), kde Malkovich ztvárnil právě Toma Ripleyho. (Kubeska)

Reklama

Reklama