Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marek Eben uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen, tentokrát z pražského Rudolfina. Nová etapa. Nová podoba filmových cen. Nový prostor. Nový moderátor. Nový styl. 21. ročník výročních filmových cen České a filmové televizní akademie je tu a s ním především slavnostní večer předávání Českých lvů. Poprvé bude předávání těchto prestižních cen moderovat Marek Eben, poprvé se oceňovaní filmaři sejdou v novorenesanční budově pražského Rudolfina. Večer, který zahájí v Dvořákově síni Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, bude věnován těm nejvýznamnějším filmovým tvůrcům současné české kinematografie a zároveň jejich filmům. V rámci slavnostního večera „českých Oscarů" budou oceněni ti nejlepší režiséři, kameramani, střihači, herci a herečky, zvukaři, autoři hudby a další filmoví tvůrci. O nejprestižnějších cenách na poli českého filmu se rozhodne mezi tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013. Český lev se koná v sobotu 22. února 2014 a Česká televize jej přenáší přímým přenosem na ČT 1. (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Moena 

všechny recenze uživatele

Tak letošní Hořící lev...pardon Český lev, docela fraška. Pokud si někdo neznalý přečte výsledky dojde k závěru, že v Česku se v roce 2013 natočilo pár dokumentů a jeden film. Jako chápu, že si Akademie potřebovala pofoukat bolístku z oscarů, ale odměňovat Keř i v kategoriích ve kterých se nějak zvlášť nevyznamenal (hudba, masky...) bylo dost demotivující pro ostatní české tvůrce i čarotvůrce. Eben výtečný. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

První postvachlerovský Český lev měl jako hlavní trumf Marka Ebena, který jako jeden z mála umí dělat netrapný humor a hlavně díky němu se dalo udílení v pohodě sledovat, jinak se toho ale zas tak moc nezměnilo. První půlhodina byla krutá a vyplněná hlavně zbytečně dlouhým vystoupením filharmoniků, ale pak už konečně přišlo udílení cen, které bylo překvapivě svižné. Bylo by ještě svižnější bez otravného odříkávání, kolikrát byl kdo nominován (5x15 kategorií, tj. celkem 75x !!!). Ten čas mohli tvůrci využít k nějakým medailonkům nominovaných filmů, protože divák u televize se o nich nedozvěděl vůbec nic. Jednoznačnou chybou je rozdělení kategorie výtvarný počin na masky/kostýmy/scénografii, které v tom našem rybníčku prostě nelze smysluplně využít. Teď už chybí jen rozdělit zvuk na střih/mix a máme tu komplet Oscary. No a k výsledkům: dominance Hořícího keře je zasloužená, protože prostě všechny loňské filmy předčil o parník (zbývá jen domýšlet, komu bychom ty ceny dávali, kdyby nevznikl Hořící keř-kinosestřih). Přesto tam bylo několik kategorií, kde klidně mohli nechat vyhrát někoho jiného (masky WTF?!), a je vidět, že "akademici" mnoha kategoriím vůbec nerozumí a prostě hlasují s davem. Že Donšajni, kteří na Lvech propadli, byli týmiž akademiky posláni na Oscary, o jejich kompetenci vypovídá mnohé. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Zábava k popukání to tedy moc nebyla, ale na druhou stranu je třeba vzít v potaz, že málokteré předávání cen je extra vtipné a zábavné. Český lev 2013 byl hodně suchý, ale aspoň nebyl trapný. Víc než nuda mi vadila jistá nepřipravenost všech, kteří se účastnili, četné absence (za to ale tvůrci nemohou) a také jednoduchý fakt, že nebylo moc z čeho vybírat a ve všech kategoriích se protočilo jen pár filmů, z nichž na polovině prstů jedné ruky by se daly spočítat ty skutečně dobré. Ale to také není v možnostech organizátorů předávání… Pochlapit se musí především čeští režiséři a scénáristé. Nakonec bych to ocenil na slabší tři hvězdy. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Jestli bude Český lev i v dalších letech především o udělní cen, tak budu jen rád. Chybí mi pouze nominační večer, který by se mohl nést v původním duchu. Marek Eben je prostě Marek Eben, nezklame nikdy a úroveň dokáže výrazně pozvednout. Doufám, že lev zůstane i příští roky v jeho režii a tento večer bude oslavou filmu a filmového umění, bez troškových divácky nejnavštěvovanějších filmů ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. Čekal jsem daleko víc, když se o moderování Českého lva 2013 postaral Marek Eben, jehož čeština je nádherná a pestrobarevná, ale bohužel. Celé se to neslo v takovém nezáživném duchu a postupem času to začínalo malinko lézt na nervy, hlavně v momentě kdy si Hořící keř odnášel další a další sošku, sice zaslouženě, ale bylo to vše na jedno brdo. | Průměr: 45% (2*) | ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama