Reklama

Reklama

Záhada Silver Lake

  • USA Under the Silver Lake (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (206)

classic 

všechny recenze uživatele

Režisér štyri roky starého horroru Neutečieš- David Robert Mitchell nakrútil svoju novinku - Under the Silver Lake s hereckým predstaviteľom Andrewom Garfieldom, ktorý sa nebojí veľkých výziev, a jedna taká sa mu aj ponúka, aby sakra zistil, čo sa vlastne stalo s jeho potenciálnou láskou Sarah ? » Som v továrni na sny, a tak scenárista i režisér poňal snímok, ako : 『 POPKULTÚRNY』s množstvami odkazov na starý Hollywood, keď sa pozeráte na akýsi film vo filme + do toho si pridajte tvorbu surealistu Davida Lyncha, a máte skrátka naprostú predstavu, o čom bude frekventovaný filmový počin. » Najlepšie funguje v jednotlivých kapitolách, napríklad: The Dog Killer, a iné, divné, zvláštne postavy vám určite utkvú v pamäti, postupne, ako ich nezamestnaný protagonista Sam stretáva, VIAC, než vo svojej trochu i dlhej, či trebárs aj zbytočnej 2 a štvrť hodinovej podobe, t.j. v celosti. « Pánskemu oku lahodí abnormálna ženská nahota, ktorej je tu až nadbytok, a to si taktiež už Obyčajne Odteraz Odtiaľto Odnesiete, ale nielen TOTO... » Je to celé také- sympaticky čudné, že som si to na chvíľu obľúbil, ale asi už na opakovanú reprízu znovu vôbec nepomýšľam, ani že by som o ňu náhodou zakopol ? PS: Zvedavý som, s čím príde D.R.Mitchell next time ? Šancu tomu dám i do tretice, kedy by malo byť už hádam všetko dobré ? ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme obětí toho, co konzumujeme. Film o honbě za skrytými významy, které se dají najít ve všem. Místy napínavé bloudění po LA, místy ústřel zvláštním směrem ala Donnie Darko. Neřekl bych, že si Záhada Silver Lake bere něco od Davida Lynche, spíš tu David Robert Mitchell skládá poctu Alfredu Hitchcockovi a jeho snovému tápání ulicemi San Francisca ve Vertigu. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, tak tohle je koncert! Na začátek hned říkám, že tohle není věc pro tendenčního nebo popcornového diváka, tohle je filharmonie pro znalce! Představte si nakombinovat Donnie Darko a třeba Mullholland Drive, akorát míň dramatu, víc komedie a tuna, TUNA popkulturního mazáctví. Najdete zde všechno! Nerdství, loserství, umění, erotiku, konspirace, záhady, krev, hnus, hudbu, film a to ve všech možných podobách a varicích. Doslova projížďka hollywoodem pod vlivem. Vše zpracováno nádherně halucinogenně a ulítle. Lituju, že jsem na tohle nebyl zhulenej a váhám, že zvýším na plnej počet!!! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já začínám mít dojem, že mi asi buď slušně mr*á v palici, nebo chápu nepochopitelný filmy. Aspoň teda mám ten dojem, že jsem to pochopil a čím víc nad tím přemýšlím, tím větší mám pocit, že Mitchell si z nás dělal prdel v mnoha znacích a vysvětlení je celkem jednoduché, akorát skryté a zaobalené do spousty WTF věcí. Tak ok, já to tady napíšu, jestli se mnou budete souhlasit nebo ne je čistě na vás. JAK JSEM FILM POCHOPIL JÁ: V podstatě se jedná o podobenství vyprávějící o bloudění člověka světem, který hledá prostě lepší možnost k žití. Svět je krutý, ale film vidíme z pohledu hlavního hrdiny, který má pořád to až pubertální vidění světa, sám nikde nemaká a asi z posledních peněz dožívá ve svém bytečku, který mu zanedlouho seberou. Jeho putování plné skrytých záhad by měli vést k nalezení ztracené zvláštní (a zjevně bohaté) sousedky a velkému tajemství skrytého před celým světem. Hlavnímu hrdinovi se to taky podaří, jenže se dozvídá, že celé to tajemství má být tou nejlepší možnou verzí života na Zemi, jaký může být. Kdo by to nechtěl? Jaké zklamání, že ti, kterým se to "poštěstí" v podstatě jedou v drogách. Zdrceně se vrací zpátky domů, má depku, jelikož dnes večer přijde o byt, ale nakonec zajde za svojí jinou sousedkou, která má doma papouška. Její únik před světem. A pro Sama by to mohla být ona. Všechen ten sex, párty, popkultura, chlast, to je únik před světem ostatních lidí. Velké množství znaků je zde podle mě jen na poctu Davidu Lynchovi - veverka nic neznamená, Skladatel nic neznamená a v ději se asi ani nestal, mrtvoly zvířat možná taky mají ukazovat krutost světa, všichni se tu chovají divně, taky na poctu Davida Lynche, kde taky máte divné postavy, ale všechny znaky jsou hlavně využity pro vytvoření atmosféry (a jo, funguje to) a naprosté zmatení diváka, aby prostě neodhalil pointu. Jako u Davida Lynche, akorát on to má promyšlené a má to i mysteriózní děj, tohle je prostě podobenství o jednoduchém tématu KONEC VYSVĚTLENÍ. Tak fajn, a teď se mi kdyžtak ozvěte, jestli to tak mohlo být, nebo jsem se jenom ze zoufalství jsem se snažil najít děj. Jinak, ten film se mi docela líbil, kupodivu mě ani moc nenudil, akorát dějových chyb tam je až až a možná měl Mitchell použít míň mystických znaků, protože takhle mu to nikdo nepobere. Hodnocení mezi 3-4*, ještě si to rozmyslím. Nakonec dávám lepší 3*, jelikož je vidět, že se ten film Mitchellovi podlomil pod rukama, myšlenka skoro zapadla a dost věcí i znaků se mu povedlo pokazit. Prostě ne každý má na to být Lynch no.2 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ok, pojďme si shrnout ingredience: sebevražedná veverka na útok, trochu soft porna, Kurt Cobain (jako fakt? Ví dnešní mladí vůbec, kdo to byl?), zmlácení děcek ničících auta, tajemná žena, číslo 751, které se již nepoužije, soví žena, která chodí za zoufalci neschopnými spáchat sami sebevraždu (proč se pak ale objeví u toho kluka a dokonce vyjekne?), odkazy na hollywoodskou popkulturu, až to stříká, ale bez zjevných souvislostí a podkresu, jak to dokázal podat třeba Ray Bradbury v trilogii o Constance (tu by měl pan režisér nejprve nastudovat, než začne točit podobné slinty!), snad 150letý skladatel všech slavných amerických písní za celou tu dobu (trošičku odkaz na Carpenterovo They Live), odkazy a tajná sdělení, která nikam a k ničemu nevedou, sebevražedná sekta, podzemní tunely, král bezdomovců i s korunou, hlava Jamese Deana a Newton, matka hlavního hrdiny, která se asi jmenuje Columbová, zcela zbytečné odkazy na americké hoboes, zabiják psů, psí sušenky, kočičí a psí stavy lidských duší, papoušek, hlavní hrdina stále smrdící po skunkovi, neplacení nájmu, reálná policistka a domácí, žádná práce, bývalá přítelkyně a billboardy s ní, odnikud se objevivší kamarádi plus jeden šachista, podivný komiks, který nehraje žádnou roli, divné večírky bohatých a gerontofilní sex na závěr... Snad jsem nic nezapomněl. Osobně mi to připomíná to slavné vaření dortu pejskem a kočičkou. A ty, diváku, si vyber, co chceš a co se ti hodí do krámu. Co divák, to správná pravda. Chvíli jsem přemýšlel, jestli třeba nejde opět o téma očistce a nebe, ale to sám autor popře v rozhovoru v horách, možná mělo jít o nihilistickou vizi naší pozemské cesty, kdy hledáme nějaké stopy Božího vlivu, abychom zjistili, že žádné nejsou či nikam nevedou, ale tomu zas odporují jiné scény ve filmu včetně konce. Takže se vážně přikláním k názoru, že šlo o cílený mindfuck, ať si to každý divák přebere po svém, udělá se z toho kult jako u Lynche, protože se lidi budou na diskuzních fórech hádat, jak to asi autor myslel - aniž by si uvědomili, že autor tak nějak žádnou vizi neměl, film se mu rozpadl pod rukama a on místo pevných a jasných náznaků, z nichž se dá složit jeho případné zamýšlené téma jen zoufale háže do pytle, co ho napadne a doufá, že když pytlem zatřese, nějakou náhodou z toho nějaká myšlenka vypadne. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení začalo 31. října 2016, natáčelo se v Kalifornii. (Varan)
  • Na jednodolarové bankovce ve skutečnosti není ukrytá sova, ale obrazec podobající se pavoukovi. (kkomtu)
  • Po první noční můře, kdy se Sam (Andrew Garfield) probudí s ulepenou rukou, zašátrá po stole a na ruku se mu přilepí komiks „The Amazing Spider-man“. Andrew Garfield si zahrál pavoučího muže ve dvou stejnojmených filmech. (Guilemot)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno