Reklama

Reklama

Polda

(seriál)
TV spot 4
Česko, (2016–2024), 59 h 7 min (Minutáž: 54–59 min)

Režie:

Jaroslav Fuit

Kamera:

Aleš Hart

Hrají:

David Matásek, Igor Orozovič, Vladimír Polívka, Ondřej Pavelka, Lenka Vlasáková, Jiří Vyorálek, Jana Kolesárová, Mário Kubec, Zdeněk Vencl, Jan Chudý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(64)

Obsahy(1)

Kriminální seriál vycházející z žánru buddy movie, jehož hlavními postavami jsou dva naprosto rozdílní hrdinové – komisař Michal Bříza (David Matásek) a jeho parťák, absolvent policejní akademie Andrej (Igor Orozovič). (oficiální text distributora)

Videa (6)

TV spot 4

Recenze (166)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem v jistém Streemovém Pořadu slyšela, jak moderátor sršel oheň a síru na tento nový krimi seriál, neododlala jsem a pustila si první díl. Čekala jsem srágoru a ejhle, ona je to dobrá kriminálka a prvky komedie. Jako skoro vrstevnice Matáska, se dokáži do jeho pocitů reálně vcítit. Jistě, některé jeho zápolení s technikou je dost nadsazené, ale jako celek pochopitelné. Příjemné je i to, že se tvůrci zatím moc nebabrají v emocích jednotlivých protagonistů, ale spíše jen povrchově naznačují. Scénář není bůhví jaký klenot, nicméně dá se. Dialogy a některé hlášky jsou opravdu vtipné, herecké výkony úměrné žánru a formátu. Trochu mi tam chybí nějaká akce, napětí, prostě to co ke správné kriminálce s drsným poldou patří. Takto to spíše působilo jako parodie na drsňáka. Jak se bude seriál a jednotlivé postavy vyvíjet uvidíme v dalších dílech. Po shlédnutí druhé řady a sedmi dílech třetí musím říci, že jsem nadšená. Zatímco v druhé řadě došlo k poklesu úrovně, jakoby místy seriál neměl už tolik co nabídnout, hlavně některé vztahy byly dosti uměle natahované, tak celá třetí řada je rozhodně zatím nejlepší. Přibylo akce, hodně dobrých hlášek, napětí a celkově vše tak nějak funguje. Jednotlivé postavy se velmi dobře vyvíjejí, chemie funguje. Za mne 4+3+5 hvězd, tedy cca 80%. Asi nejlepší český kriminální počin od Kriminálky Anděl 1. ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

Hodnotím na základě jedné náhodně zachycené epizody (5. série - Tygři), ale pro mě osobně příjemné překvapení v rámci české seriálové produkce posledních let. Základní premisu (ani předlohu) neznám, ale herci hrají uvěřitelně, hlášky baví a příjemně odlehčují obvykle těžkotěžkou atmosféru průměrné kriminálky (žánr, kterému se obvykle spíše vyhýbám) a zároveň marně hledám vyloženě trapné momenty. V rámci televizní produkce konečně něco, co (alespoň na první dojem) vyčnívá! ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Vidim, ze namet je prevzaty ze zahranici, tak ani tu originalitu nemohu kladne hodnotit... Ono, vratit se do bezneho zivota po X letech je celkem zajimave, ale maximalne v komedialnim zanru nebo nejakem psychologickem dramatu. V kriminalce to pusobi docela divne, pripady samotne jsou upozadene a celkove mi vyznivaji hodne nezajimave a ani je nejak neresim. Zoufale dialogy. Matasek jinak v klidu, celkove je to vsak uplne o nicem a za par mesicu si na tento serial nikdo nevzpomene. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Scénář 4/10/// PLUS: hláškující David Matásek, námět, některé vtipné situace vyplývající z námětu, občas potěší hudba MÍNUS: detektivní případy jsou velice průměrné, potenciál, který sliboval námět nebyl úplně využit, rodinné vztahy sráží seriál do podprůměru a nudí./// Shrnutí: Mojí chybou je, že jsem očekával seriál Polda (z Marsu), až později jsem zjistil, že vyhlížím seriál Svět pod hlavou (2017). Díky očekávání mě z počátku seriál moc nezaujal. Bohužel mě moc nebavil ani po té, co už jsem věděl, co mám očekávat. Scénář, dialogy, řešení případů a rodinné vztahy to vše je průměrné. Jediné co pobaví je ta humornější stránka vyplývající z některých hlášek, situací a občas dialogů. Určitě se jedná v rámci primácké televizní produkce o kvalitnější seriálovou tvorbu, ale v rámci konkurence seriálové tvorby jiných televizních stanic, které přinášejí lepší seriály, tento spadá do průměru./// Celkem 51%/// ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi je zbytečné si nalhávat, že Polda je nějaký echtovní seriál vysoké úrovně. Ale myslím, že tvůrci se ani o nic podobného nesnaží. Michal Bříza sice nedobrovolně, ale přece jen uvízl v devadesátkách, takže se projevuje v první řadě jako naprostý buran, jehož chlapáctví v negativním smyslu slova je zesíleno na maximum. Nemá smysl pro novoty a aby byl rozdíl ještě více vidět, tak nejen, že je kolega čisťounký, uhlazený muž moderního věku, ale i jednotlivé případy svým charakterem odkazují na novou dobu. Seznamování přes internet, moderní gastronomie nebo feng-šuej. Bříza zastává názory a přístup k ženám a lidem obecně, které jsou dnes považovány za zastaralé a neuctivé, jezdí ve starším modelu auta a i policejní metody z devadesátých let už musely pryč. Rovnou přiznávám, že mě seriál pořádně bavil až s příchodem Vladimíra Polívky. Na druhé straně je to trochu oživení oproti klasickým kriminálkám. Bohužel se seriál nevyhnul moderně. Na vše je spěch. David Matásek se v prvním díle probouzí a za pár minut už chodí po místě činu. Ve stejné sérii si jeho žena bere Mráze a Andrej hobluje jeho dceru. A stejný je i závěr. O pár dílů dřív psycholožka vytrvale tvrdí, že mezi ní a Michalem Břízou nic není, v závěrečném díle se líbají a jedou spolu na výlet. Od seriálu se nedá čekat žádné napínavé detektivní pátrání ani intelektuální zábavu. Seriál se táhne ve stejném duchu jako jeho hlavní hrdina, v jednoduchosti a záživnosti devadesátých let, očemž mj. svědčí i kytarové přechody či hudba devadesátek, kterou slyšíme prakticky v každém díle. Z nich čerpá to nejlepší a přenáší to do naší někdy podivné doby. Nad modernami se leckdy pozastavuje. Ale možná právě to způsobilo, že je Polda docela oblíbeným seriálem. ()

Galerie (614)

Zajímavosti (35)

  • Tato epizoda se natáčela v ateliérech seriálu Zoo (od r. 2022). (Teres)
  • Scéna, ve které Vojtěch Urban alias Junior (Vladimír Polívka) krmí nalezeného psa, se natáčela u zámeckého parku v Praze-Kunraticích. (Ezis)

Reklama

Reklama