Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (321)

Adasin 

všechny recenze uživatele

I přes (silnou) počáteční nezajímavost a tuctovost mě Výkupné nakonec dokázalo celkem strhnout, a to především díky výborně šlapající druhé polovině - až podezřele odlišné od zbytku filmu - a hercům, kteří se v ní konečně probrali a začali pořádně hrát (poklona Gibsonovi a Sinisemu). Ne, že bych se vyžívala v násilí (to vůbec ne), ale příjemně překvapilo, že na konci nešetřili krví, aspoň to vypadalo reálněji a vůbec to působilo lépe. Celkově fajn thriller, vzpomněla jsem si při něm na Arlington Road s Jeffem Bridgesem. 7/10 ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Multimilionáři by si měli lépe hlídat svoje rodiny, protože vždy se najde nějaký dobrák, kterému by bakšiš za vrácení příbuzné osoby přišel vhod. Jednomu z odporně bohatých podnikatelů, Tomovi Mullenovi, někdo unesl syna a dezorientovaný Tom za asistence orgánů činných v trestním řízení rychle rozbíjí prasátko, aby mohl opět zkompletovat svou rodinu. Jakmile se však uklidní a srovná si myšlenky, tak se na celou věc začne dívat z obchodního hlediska. Byznysu Tom rozumí moc dobře, takže z jeho obchodních strategií bude brzy únosce bolet hlava. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se zdá, že to bude tuctový thriller o únosu dítěte jako mnoho jiných, ale pak se rozjíždí něco nového a nečekaného. Rodiče uneseného syna odmítají zaplatit únoscům výkupné, i když by na ně bez rozmyslu měli. Pokus o novou taktitu proti únoscům se zdá zcela nelogickém tahem, ale nakonec slaví úspěch. Mel Gibson svým dobrým výkonem nijak moc nepřekvapil, ale naopak Rene Ruso zde podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Gary Sinise v roli chladnokrevného únosce byl dobrým tahem a lákadlem pro diváka. Jen role bezcitné a majetnické únoskyně se mi k Lilli Taylor nějak nehodila. Jinak vcelku zajímavá a mezi thrillery nevšední podívaná. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Změna pravidel hry vždycky zabere. A je to nejspíš důvod, proč nehodnotím o něco lépe (a s přivřeným okem) - je to drsné, je to fér ale originální? Bohužel ne. Přesto, velmi chytrý a napínavý film, rušivým elementem tu byla prakticky pouze hloupá FBI a snad až příliš autistický herecký projev malého chlapce... nechci se posmívat, ale to mu jako vážně nešlo dát aspoň jednu scénu, ve které by se choval jako normální teenager, který je někde proti své vůli? Okay :( na konci to zase jednou zachraňoval Mel, slizký záporák a dotáhnutý konec (tak to má Ondra rád, áno) - silnější 3* a další shlédnutí nepravděpodobné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výkupné má jednoznačně výborný nápad/téma, dokáže diváka nadchnout chováním hlavního hrdiny s nímž naprosto sympatizuje (přestože si uvědomuje, jak moc riskuje), pak nabízí solidní dávku napětí, a v neposlední řadě výtečný herecký souboj mezi Gibsonem a Sinisem, který rozhodně stojí zato (a záporák není žádné ořezávátko). Nechybí ani vcelku uvěřitelná psychologie postav, zvláště u střetu manželského páru, na druhou stranu hraní si na dokonalou rodinku krapet hapruje a Tom je někdy na pohodlného milionáře až moc akční hrdina. Každopádně slušné 4*. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v amerických štátoch New Jersey, New York, Connecticut a California. Obdobie natáčania: od 10. januára do 10. mája 1996. (MikaelSVK)
  • Tom (Mel Gibson) navrhuje ako dobrý pseudonym meno "John Smith". Gibson poskytol hlas Johnovi Smithovi vo filme Pocahontas (1995) len rok predtým. (Arsenal83)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama