Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim nevim, ale tohle mi připadlo jako kdyby někdo omylem strčil Edu Woodovi do kapsy pořádný balík peněz. Režisér Haskin je totiž totální neumětel. Něco jako atmosféru film ani neviděl, v hlavní roli typický americký playboy, kterému vrazili aspoň brejle, aby nevypadal tak natvrdle, hlavní hrdinka vříská jak námořní siréna a ostatní herci když už šíleně nepřehrávají, tak radši nehrají vůbec. Filmové efekty sice dostaly ve své době oscara, ale když vidíte ty šňůry, na kterých mimozemské lodě visí a nebo plexisklové poklopy, které znázorňují silové pole, máte dost i na dva týdny dopředu. O ztvárnění samotných Marťanů se ani nezmiňuju, tomu se snad museli smát i v době vzniku filmu. Scénáři se nic moc vytýkat nedá, ten je stejně béčkový jako samotná knižní předloha. Když ale slyšíte pseudovědecké výblevy typu "navigační gyroskopy", nemůžete opět nezavzpomínat na Eda Wooda a jeho Plan 9. Jediné, na co pak už jen čekáte, je, kdy se ve filmu objeví Bela Lugosi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $4,360,000Tržby Celosvetovo $4,360,000▐ Invázia mimozemšťanov zo známej novely od H.G. Wellsa, má vykreslený dosť skľučujúci príbeh, len škoda že tvorcovia nedokážu z neho vyťažiť o niečo viac než musia. V tomto počine je aspoň zachytené ako také napätie, chaos, technická stránka a triky sa dajú zniesť, škoda občasnej lacnosti deja a naivného vystupovania hercov. Výhodou je samotná minutáž, lebo nedá možnosť nudiť sa, stále je na čo pozerať, aj keď je úroveň vyprávania príbehu kolísavá, nájde sa tu zopár dosť slušných momentiek. /65%/ ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zde se mísí žel nepříjemně strnulý filmařský přístup s velmi ambiciózním tahem po vyprávění a pompézními scénami neomezujícími se na USA. Do pořádného áčka bohužel chybějí slušní herci, je to bída. Ale aspoň tam neotravuje skřet Cruise. Technicky, technologicky, logicky, teologicky je tenhle klasický Wellsův příběh na velmi slušné úrovni (pochopitelně na rok 1953). Venkoncem lepší pachuť v ústech po jeho skončení, než dosáhl Spielberg s verzí roku 2005. Potěšil Northrop YB-49. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Triky vynikající (až tak, že jsem si občas nebyl jistý, jestli sleduji tu nejstarší verzi Války světů :-) ). To, že se snaží snímek pojmout celou problematiku globálně, je také velice sympatické. Díky tomu ale působí trochu chaoticky a nefilmově. Nejvíc mi ale nesedí na příběhu Války světů její rychlé rozřešení, alespoň v té filmové verzi, kdy se celý problém vyřeší v úplně posledních vteřinách tak strašně nahonem a dost hloupě (ale holt Wells to tak napsal). Rovněž ta obrovská akcentace náboženství v závěru mě strašně zklamala, jinak by to bylo za víc. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JE TO LEPŠIE AKO LEVIA FARMA ALEBO HADIA JAMA. NEMUSÍ SA TO KŔMIŤ." __ Pekný príklad toho ako aj typické béčko môže byť ocenené Oscarom. Patrilo by sa poznamenať, že túto cenu dostala Vojna svetov nesúťažne, pretože v tom období sa o ňu až tak veľa filmov uchádzať nemohlo. Aj tak musím vzdať hlbokú poklonu tvorcom efektov, pretože ani dnes nepôsobia vyslovene smiešne a o to viac špičkové museli byť v dobe vzniku. Škoda, že také to nie je s celým filmom, pretože naivita je aj napriek žánru neuveriteľná a nepáčilo sa mi ani časté používanie archívnych záberov. No a koniec pôsobí ako úplná fraška.A tak aj keď mi pozostatky po prvých troch obetiach vyčarili úsmev na tvári a tiež režisér sa sem-tam posnaží v detailoch , svedomie mi 4* nedovolí dať (maximálne 3.5*). Mám ísť na Spielberga...? ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Létající křídlo zobrazené ve filmu je Northrop YB-49. (Marek06)
  • Z celkového rozpočtu 2 milionů amerických dolarů bylo celých 1,4 milionu vynaloženo na speciální efekty. (Hans.)
  • Marťanské válečné stroje měly každý asi dvacet drátů. Některé byly pro zavěšení a manévrování, zatímco jiné přenášely energii do různých světel a mechanismů. (Marek06)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama