Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 1
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (337)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfidní castingové manévry, že to tam vypadá, jako v NY metru, nemá asi smysl řešit, podotknu akorát, že Tolkien nežil ve 13. století, lidi různých ras dobře znal, do svých příběhů je zakomponoval, kam sám uznal za vhodné, ve svých knihách inklinoval k severským kulturám, protože jejich jazyky studoval, ale budiž. Ve fantasy je to, narozdíl od historických románů, konečně jedno, co mě vyrušovalo víc, byl vzhled elfů a jejich civilní účesy. Elf má vypadat jako sličná, štíhlá, ladná bytost, nikoli jako maorský, těžkotonážní, ošklivý desetibojař destel let po ukončení aktivní kariéry, Tolkien elfy vykreslil přesně, čili mě se taková inovace nelíbila vůbec, navzdory faktu, že tato záležitost je natočena pouze na motivy Tolkiena. Elfové hobita Petera Jacksona zhmotnili mé představy nad knihou přesněji, v tomto seriálu tedy zklamání, a nejen, že byli do jednoho hnusní, mohutní, s ušima jako na mouce v Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, obávám se, aby příště aspoň nějaké ty uši měli. Za elfy nekompromisní srážka. Jinak ale spokojenost, bylo se na co dívat. Gandalf se má objevit tuším až ve třetím věku, zdá se, že to tvůrci pojímají jinak, že v tu dobu se objeví pod konkrétním jménem, nevadí mi to ani trochu, jeho linka byla zajímavá, Galadriel se mi líbila, skřeti, trpaslíci a chluponozi taky. Na seriál sympatické, vizuálně krásné, s nádhernou hudbou, v mých očích to filmovou laťku samozřejmě nepřekročilo, ale s chutí si dám sérii další. Dva roky je dlouhá doba, jsem zvědavá, co nám tvůrci nabídnou dál. Příběhů ze Středozemě je totiž zoufale málo... List od Nimrala, Kovář z Velké Lesné a Sedlák Jiljí z Oujezda  nestačí, nestačí, nestačí... :) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 65%. Čítal som všetky príbehy zo Stredozeme, milujem Jacksonové trilógie (áno aj Hobita, ktorého po tomto seriály oceňujem ešte viac), no Prstene moci majú ďaleko od dobrého seriálu. Teda, zlý seriál to nie je, akurát je to zlý "Pán prsteňov". Zatiaľ čo knihy mi prišli zaujímavé, toto sa prvé diely dosť vlieklo a ak by som nečítal knihy, tak by som bol v tomto svete úplne stratený a vôbec by som nevedel o čo ide. Chápem niektoré zmeny oproti predlohe, veľa si toho tvorcovia museli aj vymýšľať, keďže druhý vek je popísaný iba v bodoch čo sa stalo, takže o kvalitné dialogy ako Jackson sa scenáristi oprieť nemohli. No prišlo mi, že je tam strašne veľa vecí a dejových liniek naraz a tak nejako si človek nič s toho fantasy sveta nestihol zamilovať. Linka s Hobitmi a jedným s Istari mi prišla úplná zbytočná a celú by som ju vynechal, aby to malo lepší spád. Ďalší veľký mínus je postava Galadriel, ktorá v knihách a vo filmoch pôsobila uveriteľne sympaticky, zatiaľ čo tu som jej nevedel prísť na chuť. Čo sa týka tých vymyslených odbočiek tak je tu hromada vecí, ktorá by tu nemusela byť, alebo ktorá by sa dala spraviť lepšie (tmavú pokožku pleti nekomentujem, keď to zvládol Jackson nevidím dôvod sa prispôsobovať za každú cenu dnešnej dobe, nič proti hercom, tí to zahrali dobre). Napríklad čarodejnice, či čo to bolo, ktoré prišli k hobitom, ani neviem čo vlastne boli a o čo im išlo. Stručne a jasne príbeh je pomalý, zbytočne prehustený a postavy si nedokážu získať vaše sympatie. Čo musím pochváliť, sú kostýmy, masky, vypráva alebo hudba, ktorá je asi to najlepšie čo seriál ponuka. Howard Shore tento krát zložil iba úvodnú znelku pre titulky, no Bear McCreary sa blysol ďalším dobrým soundtrackom, ktorý k seriálu zo stredozeme vynikajúco pasuje. Zopár ľudí čo pracovali na filmoch sa vrátilo aj do tohto seriálu, takže aspoň to pekne vyzerá. Zatiaľ sklamanie, najlepší diel bol asi len šiesty a ôsmy. Som zvedavý čo bude ďalej. Pomaly úvod už máme za sebou, teraz by mali prísť tie zaujímavejšie udalosti. Otázka je ako ich tvorcovia spracujú. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE – Internet byl dříve tak krásné místo, dokud se polovina jeho uživatelů zničehonic rozhodla k tomu, že z nich budou militantní xenofobní čuráci kteří všechno, kde není 100% výskyt heterosexuálních bílých mužů, budou označovat nálepkou "woke".... Chtě nechtě, snaha internetovejch trollů potopit vše, kde se objeví aspoň jeden černoch anebo hlavní postavou je ženská, se setkala i s návratem do Středozemě pod tvůrčí taktovkou Amazonu. Hispánský hobiti, mytologická nepřesnost a veškerý předsudky stranou – tím, čím Jacksonova trilogie i Tolkienovská fantazijní poetika [v rámci i mimo rámec literární předlohy] vynikala, tu rozhodně nechybí. Ten gigantickej budget je fakt znát a tvůrci vložili do tohoto ambiciózního projektu [jen tak pro zajímavost nejdražší seriál v historii] nezměrný úsilí a nepředstavitelnej effort, který naprosto stírá jakoukoliv hranici mezi filmovým a seriálovým formátem. Možná jsem až moc velkej naivka, ale takhle jsem si odjakživa představoval věrohodný comeback do Středozemě, a nebudu se za to nikomu omlouvat..... JENŽE to vše je prakticky k ničemu, poněvadž příběhově jde o 'expozici expozice', kvůli čemuž celých 8 epizod působí jako jeden velkej, zdlouhavej, monotónní a úmornej teaser na druhou řadu. První dva díly jsou takový pomyslný highlight či etalon; zbytek je strmá jízda z kopce – tak snad si Rings of Power příští rok napraví reputaci a skočí do Středozemského kotle po hlavě. I tak jde v rámci i mimo rámec seriálových production values vysokej nadstandard. Šmajdalf aby vám prdel ztřískal.... 3,5 lembasů z 5 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Za mě teda zklamání. Přesto že vítám po letech návrat do Středozemě, (i když trochu jiné, než jakou známe od Petera Jacksona), jsem asi čekal něco jiného. Vizuál je super, ale pořád tam nějak těch půl miliardy není vidět. Když přehlídnu politickou korektnost, tak to má pořád pár much. Například tvůrci údajně nemají práva na celý Silmarilion, ze kterého to má vycházet, což samo o sobě může být problém. Jinak tomu pořád nějak chybí jakási osudovost. Je tam sice pár známých postav, ale známých herců tam moc není. Akce není nijak závratná. Amazon mě zklamal. Nebaví mě to a vzdávám to. "Příliš důvěřuješ elfům." ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Tak přesně tato slova velmi přesně popisují mé dojmy z tohoto seriálu, od něhož téměř každý fanoušek knih a filmů očekával skoro nemožné. The Lord of the Rings: The Rings of Power Vás zaujme na první pohled svou precizní audiovizuální stránkou, na níž jde vidět, že minimálně na tomto aspektu se opravdu nešetřilo. Je mi tedy vážně velkou záhadou, proč lidem pracujícím na projektu nepřišlo tak důležité rovněž podobně zapracovat i na příběhu, scénáři a zejména i výběru herců. Nic z výše uvedených totiž nefunguje moc valně. Příběh, byť s několika atraktivními konturami, je zoufale nezajímavý a neosobní, scénář je děravý a zcela postrádá nějaké stěžejní “wow” momenty, přičemž i samotné dialogy mezi postavami jsou šroubované až hrůza. V kombinaci s tristními hereckými výkony tedy bohužel dostaneme velmi průměrnou fantasy, která dokonale vymyšlenému světu Johna Ronalda Reuela Tolkiena dělá spíše ostudu. Jistě, je zde sice nepatrná možnost, že se toto všechno s příchodem druhé řady změní, nicméně já osobně se budu vážně dlouho přemlouvat, abych tomu dal ještě jednu šanci. (Prime Video) „Evil does not sleep, Elrond. It waits. Until the moment of our complacency, it blinds us.” ()

Galerie (814)

Zajímavosti (43)

  • Sekera, která se objeví v záběru královských komnat, je Dramborleg, jedno z dědictví Numenorského trůnu. Tato sekyra patřila velkému hrdinovi lidí, Tuorovi, stejně jako štít, který stojí vedle ní. (spacemaster)
  • Elendil (Lloyd Owen) zmíní, že jeho jméno v překladu znamená „ten, kdo miluje hvězdy“. Je to narážka na Earendila, který během Války hněvu plul na své lodi do boje s drakem a nesl s sebou hvězdu. Jde o tu samou hvězdu, jejíž světlo Galadriel (Cate Blanchett) daruje Frodovi (Elijah Wood) ve filmu Pán Prstenů: Dvě věže (2002). (spacemaster)
  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama