Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý detektivní snímek s majorem Kalašem. Zásadní změna je v obsazení hlavní role. Po zákazu točit filmy Rudolfu Hrušínskému byla svěřena Jiřímu Sovákovi. 'Rudla' dal Kalašovi tak úžasný potenciál, že je prostě nenahraditelný. Sovák si toho byl plně vědom, takže se rozhodl ho pojat trošičku jinak. Dopomohl mu k tomu i Jaromír Hanzlík, coby kriminalistický nováček. Příběh je tedy netypicky ozvláštněn lehkým humorem. A ejhle, ono to funguje. Temná atmosféra je sice pryč, ale přesto tu vyzařuje jistá ponurost a nejistota. Tvůrci se i hodně vytáhli z počátečním výbuchem vagónu jedoucího vlaku. Dnes by se řeklo, že něco takového již natočit nejde, z důvodu vysoké nákladnosti. I závěrečná přestřelka je na české poměry zvládnuta velice dobře. Barrandov prostě uměl. I tato (akční) detektivka patří k těm lepším českým snímkům tohoto žánru. A mě jako divákovi zůstala taky jedna záhada. Na počátku vlak táhne velká parní lokomotiva. Později však vagón, kde 'Sovák' s 'Hanzlíkem' ukazují 'Brzobohatému' místo výbuchu, táhne malá moderní dieselová mašina, používající na posun. V jaké době se to tedy odehrává? ()

zette 

všechny recenze uživatele

Stale vyborny kriminalni film. Osobne se mi ale v roli majora Kalase libil Hrusinsky vice. Sovak je sice plny trefnych a vtipnych hlasek, trosku tim ale rozmnelnuje atmosferu. Hanzlik se ujal sve role velice dobre, mam vsak pocit, ze takovych postav-mladych zelenacu je v detektivnich filmech prehrsel. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak nám vyměnili majora Kalaše a s tím se zcela změnila jeho osobnost. Z kdysi lidského vyšetřovatele se stal nepříliš zdatný detektiv, který jen štěká kolem sebe rozkazy a všechny bezdůvodně systematicky uráží. Navíc nám vraždění vystřídala jediná vlaková loupež. Celý díl je nechutně rozvleklý a extrémně nezajímavý. V závěru mě to celé postupně přestávalo zajímat a už jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Extrémní pokles kvality, co se týče nového otravného charakteru vyšetřovatele i případu samotného. [25 %] ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

„Pane majore“(nikoli soudruhu) oslovuje Kalaše v r. 1970 jeho podřízený. To sympaticky symbolizuje kvalitativní převahu této kriminálky nad produkcí žánru následujících 20 let. Film působivý hlavně svým začátkem, vyšetřovatelskou konverzací a zvláštní napjatou atmosférou kolem poručíka Lenka (Brzobohatý). Konec je slabší. V některých drobnostech hloupé, poměry v zločinecké bandě politováníhodné, stejně jako její taktika. Finální odhalení hlavního bandity efektní, ale poněkud laciné. No a samozřejmě se také nemohu nevyjádřit k hlavní otázce – proměna majora Kalaše z Hrušínského na Sováka. Nuže: ačkoli Hrušínského si cením a oblibuji nesrovnatelně více, Sovákův suše vtipný Kalaš obstál na výbornou. Při konspirační schůzce v restauraci si Fialová s Bláhou předávají časopis Life, na němž je titulek „Russia – 30 years after“ (nebo 50, špatně vidět). To mi vrtá hlavou, že exponovali zrovna tohle. Bezprostředně poté bere Bláha do rukou „Lidovou demokracii“. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Krimi "Na kolejích čeká vrah" patří rozhodně k těm několika nejlepším v naší kinematografii. Propletenost případu, výbuch poštovního vozu, série bankovek CL, zkušený a trošku ironický detektiv Kalaš (Jiří Sovák), začínající kriminalista Karlíček (Jaromír Hanzlík) a pan Louskáček, patří již ke klasickým atributům této vynikající krimi, natočené před téměř čtyřiceti lety. Domnívám se, že přítomnost skutečného příběhu, propracovanost postav a logické rozplétání případu dává této krimi stálý náskok před dnešními přeefektovanými a příběhově prázdnými filmy podobného ražení. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Radoslav Brzobohatý jako por. Lenk svou roli v reálném čase celou proleží, ať už v nemocnici nebo sanitním vagóně. Normálně se pohybuje pouze při retrospektivních záběrech při výpovědi ředitele banky. (Robbi)
  • Při prvním přeletu vrtulníkem nad místem výbuchu je jasně vidět, jak vagón hoří a jak šlehají plameny z oken ohořelého vagónu. Při druhém přeletu (což mohlo ve skutečnosti trvat maximálně pár desítek sekund) již však vagón nehoří a z oken stoupá pouze dým. (Elisebah)
  • Použití ruční radiostanice bez náhlavní soupravy by nebylo kvůli nadměrnému hluku vůbec možné. Chrániče sluchu jsou vidět pověšené za Karlíčkem (Jaromír Hanzlík). (gug)

Reklama

Reklama