Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (186)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Světlonoc je natočena na velmi vysoké produkční úrovni a nabízí poutavou mysteriózní zápletku, jejíž některé dějové segmenty jsou sice dost předvídatelné, ale pod váhou zajímavého vizuálu to vůbec nijak nevadí. Je to sice více takové temné rodinné melodrama než horor, za který se to snaží marketing primárně vydávat, což zřejmě mnoho diváků zklame, ale za mě jde stále o velmi solidní vykročení mimo komfortní zónu českých/slovenských filmů a svým způsobem velmi zajímavou žánrovou podívanou, jež dobře pracuje s tématy, jako jsou nebezpečná pověrčivost, zakořeněné předsudky a misogynie. [Finále Plzeň 2022] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery odvážny a originálny počin, avšak pokiaľ sa tešíte na horor, tak na to ihneď zabudnite. Určite nebolo zámerom divákov šokovať ľakačkami, ale ani strašiť inými prostriedkami. Nvotová s Námerovou nám spočiatku ponúkajú viacero motívov a symbolov, ktoré by sme si chceli v závere dať dokopy a byť tak ako intelektuálne, tak len čisto divácky uspokojení. Lenže tu nastáva problém v interpretácii videného, každý si z filmu môže odniesť to svoje, ale mám dojem, že mnohí budú len tápať, o čom vlastne tá Svetlonoc je. Čiže ide o podobný prípad ako nedávny Men, avšak ten bol predsa len zručnejšie napísaný a nakrútený. Každopádne ide možno o jediný slovenský film v ére samostatnosti, ktorý vyzerá dobre aj na najväčších plátnach multiplexov. ()

Reklama

Conner.s 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé scény relativně silné, ale pospojováno je to tak nešikové až to bolí. I když se občas podaří vybudovat atmosféru, strašně rychle je utnuta nebo změněna a tento koncept to celé spíše zabíjí než že by něco přinesl. Snahu o horor s přesahem cením, ale výsledek je nekonzistentní a film téma spíše hledá než by ho nějak hloubkově či podvratně prozkoumával. 40% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak hned v úvodu musím napsat, že jsem od filmu očekával něco tak trošku jinýho než mi nakonec bylo nabídnuto. Takže v tomhle ohledu převažuje spíš zklamání. Určitě film nabídne pár velice působivejch scén ale jako celek to na mě působilo tak trochu kostrbatě. Měl jsem z toho takovej pocit jakoby ani sama Tereza Nvotová nevěděla co chce pořádně točit. Nebo to možná věděla a jen to převedení na filmový plátno nebylo to pravý ořechový. Další možností je, že je to natočený tak jak chtěla jen já jsem se s tímhle snímkem nedokázal ztotožnit. Film balancuje někde mezi sociálním dramatem a mystickou báchorkou. Jenže tyhle dva směry nedokáže proměnit(pro mě ) v kompaktní dílo. I přes všechny negativa vnímám i to pozitivní a tak si myslím, že si tenhle slovenskej počin určitě 3 hvězdy zaslouží. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Popis světa zakořeněného ve starých privilegovaných časech. Vše tu řídí hrubí muži popíjející pálenku. Ženy jsou zoufalé. Místní obyvatelé věří, že se v podobě hlavní hrdinky filmu vrátili čarodějnice. Zápletkou film připomíná venkovský horor, ale zároveň to je detektivka a drama. Motivů a postav je tu přehršle včetně toho lesbického. Děj se odehrává na hraně skutečného a snového světa. Prostředí hrdince moc nepomáhá. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama