Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (189)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Magické drama s přesahem do čarodějnického a pagan hororu mě uchvátilo. Tedy zpočátku jsem se mírně ztrácel, čemuž ještě napomáhala až příliš neklidná kamera, ale postupně jsem s příběhem splynul a užil si ho. Podobenství o lidech, tmářství a pověrách není zas až tak vzdálené od pravdy. A vůbec nemusí jít o dědinu ve slovenských horách. Temné drama o mladé ženě stižené vzpomínkou na tragédii z dětství, co se musí navíc vyrovnat se současnými životními problémy, dostalo postupně jasnější obrys. Klíčové se tak ukázaly mezilidské vztahy, kdy svoboda a volnost se dostává do křížků se zaběhlými pravidly a zvyklostmi. Nejen vizuálně uhrančivá je kapitola o svatojánské noci. V závěru pochopíte, kam vás chtěla režisérka postupně nasměrovat, když poodhalovala těžký závěs zakrývající celý obraz. Je zde dost nahoty, která ale působí naprosto přirozeně bez laciné vulgarity. Důležitou složkou je hudba, jejíž majestátnost ale, obávám se, vyzní jen v kině. Nekonečné lesy, plazící se mlha, paprsky prodírající se hustým větvovím, voda, bouře, hadi a vlci. Nemyslím, že jde o artový film, ale rozhodně nebude úplně pro každého. Každopádně doufám, že k prvním oceněním přibydou další. A byť je film slovenský, potěšila spoluúčast řady Čechů. Jak vidno, společně nám to stále jde. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Krucinál, a zase nic... Ambicióznější slovenský pokus o horor tu nebyl snad od Herze (ehm, teda jo, Trhlina, ale u té se radši snažím tvářit, že nevznikla) a ono to zase nedopadne. Ach jo, a to já se na to tak těšil, i vhodnou náladu jsem si na to hledal a prostě ne :-( Začátek je skvěle navnadí a má dost silnou atmosféru, ale netrvá dlouho a z celého filmu se stane lehce feministická Díra u Hanušovic, která se strašně snaží být jako Eggersova Čarodějnice, ale nemá na to (a to platí i pro ty, kterým se Čarodějnice vůbec nelíbila) a nakonec jen honí mnoho zajíců a žádného vlastně nechytí. O čem to teda vlastně bylo? Jo vlastně, o tom, že na vesnicích žijí jen zaostalí burani, plní předsudků, dodržující ty hnusné hnusné tradice a všichni jsou jen zlí a nenávistní. Takže Světlonoc je další šíleně černobílý pohled na vesnici, který nenabízí víc, než jen jednorozměrné charaktery. Jsou tam jakési pokusy o psychologii, ale ty jsou tak slabé a tak moc jim chybí vnitřní opodstatnění, že jsou tím pádem úplně jedno. A úplně jedno jsou i tak, od začátku je jasné, kdo to je hodný a kdo zlý. Nikdo není někde mezi, protože takhle černobílé to je i v realitě, že? A to jsem Nvotové věřil, Špina měla ambice, ale doplatila na nedotažený a špatný scénář a docela mi je smutno z toho, že Světlonoc má úplně stejné klady i zápory, přičemž ty zápory samozřejmě převažují. Jinak se mi hodně líbila kamera, pár vyloženě vizuálních scén a naprosto vhodná hudba, ale bohužel ani forma není dokonalá - zvuk je dost mizerný (a asi to není jen náš problém, ale i Slováků) a chvílemi ani není postavám rozumět, co si říkají, takže jsem si některé scény musel pouštět i pětkrát, abych jim nějak rozuměl. Ani pro tu třetí hvězdu jsem nenašel důvod, a to jsem se hodně snažil, ale kde nic není... Lepší 2* ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ne bohužel někdy se mylšenkově s tvůrci filmu prostě nesejdu. Kombinovat jakési mystické tajemství se sociální kritikou předsudků obyvatel na mě opravdu neudělalo dojem, mnohé věci šli naprosto mimo mě. Možná tomu napomohl i fakt, že jsem příliš nerozuměl dialogům, se slovenštinou obvykle vůbec problémy nemívám, tedy pokud se nemluví nářečím šariš, ale tady jsem fakt některé dialogy vůbec neslyšel, nevím zda to bylo špatným ozvučením kina, nebo technickým problémem a je to asi jedno, protože podstatný je výsledek. Tereze jako režisérce pořád fandím, ale tady teda bohužel. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Možno by som dal aj viac stars, ale herecké výkony sú na úrovni školy, resp. naturščikov. A hlavná výtka, nejde to do tej boľavej stránky čarodejníckeho hororu, čiže Čs sa opäť stránia ukázať explicitnú stránku žánru a nejdú veľmi ani do masiek, či gore. Možno raz. Možno. Námet je ale skvelý a má ( mal ) potenciál. Škoda tých národných, neznalých postupov k takejto látke. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tím hororem si nejsem úplně jistý. Je tu sice prostředí jako dělané pro čarodějnické rejdění a svatojánská noc má mysteriózní nádech, ale to podle mě nestačí. Já to vidím jako příběh holky, která se v nelehké životní situaci rozhodne, že se vyrovná se svou pohnutou minulostí. No a kromě vlastních démonů se musí postavit i předsudkům slovenského zapadákova. Upřímně všechny ty alegori,e feministikcé podtexty a poutání se s přírodou, o čemž tady píšou ctění spolukomentující, to všechno jde mimo mě. V mých očích se film omezuje jen na srážku městské dívky s místními vidláky. Ale v tomto případě se nejedná o klasické hixplo, ale spíš o rodinné a sociální drama. A jako takové celkem funguje. Všechny ty psychadelické výjevy a jinotaje mi sice přišly tak nějak navíc, ale jinak to má moc hezkou atmosféru, která dokáže vtáhnout i příběh, jenž sice není dvakrát objevný, ale v naších luzích a hájích působí neotřele.  Jen je škoda, že Nvotová zůstává dlužit několik odpovědí a chování některých postav mi hlava moc nebrala. Připadalo mi, že ve scénáři se nejspíš jen škrtalo a všem bylo jedno, jestli to pak bude držet pohromadě. Každopádně nad průměr film tahají především herečky. Natalia Germani je fantastická a jednoznačně patří k nejtlantovanějším českým a slovenským herečkám a Eva Mores je pak asi nejpříjemnějším překvapením. 65% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama