Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mělo to hlavu a patu, tedy jasný začátek, konec a mezi tím souvislý vnitřek. Když se pohádce podíváme na útroby, najdeme sem tam vřídek, ne však nic zásadního, aby se pohádka jevila tak říkajíc vnitřně prohnilou. Hlavnímu hrdinovi člověk věří slepotu i kladivo, princezna má hezkou sponu a diadém, prý i tvářičku, tvrdí v komentech mužští diváci. Vzhledem k závěru je jen smutné, že chemie mezi kovářem a princeznou nefunguje ani v náznaku. Aspoň že fungují ty kovářovy makové buchty. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, či to nie je náhodou najlepší Bebjakov film - myslím v kontexte. Keďže slovenská kinematografia sa ešte stále nemôže ani náhodou považovať za kvalitnú, vyzretú či originálnu, musíme jej diela/produkty hodnotiť v porovnaní so vzormi, ktoré nasledujú alebo napodobňujú. V žánri televíznej rozprávky sa O ZAKLIATOM KRÁĽOVI A SLEPOM MARTINOVI vyrovnáva aj zahraničnej televíznej produkcií a drvivú väčšinu domácej (českej a slovenskej) hravo prekonáva... ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Slováci mají poslední roky mnohem vyváženější pohádkovou tvorbu než Češi. Jednoduchý příběh jedoucí po srozumitelné linii bez zbytečných postav a vytáček. A to příběh zvládne i trochu kurážnější princeznu (i když při jejích větších zkouškách ji ke škodě ignoruje) bez toho, aby tomu obětoval hlavního hrdinu (jako Sněžný drak). I kouzelné postavy ježibaby a skřítka jsou zábavné a nepřekračují hranici trapnosti, k čemuž lze Bebjakovi jen gratulovat. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká většinově slovenská koprodukční pohádka. Kde je hrdinou sympatický šikovný slepý kovář, král mocný čaroděj je pojmenovaný po slovanském bohu (Svarog), princezna je sličná a chytrá (dle výběru partnera a některých činů). Zlo pěkně definované zlým čarodějem a jeho sestřenkou Ježibabou. Celkově hezký pohádkový příběh. Jsem laskavý divák pohádek dávám za čtyři hvězdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to průhledné jak čiročiré sklo a klišovité až na půdu - král léčitel, nemocný král, statečná princezna, podceňovaný hrdina, baba Jaga jak z Mrazíka, „kocour v botách“ a samozřejmě proradný rádce (!) a současně zlý čaroděj. Wow, to jsou ingredience, které by fakt nikdo nečekal. Ale čím víc pohádka jela, musel jsem ocenit promyšlený scénář, který všechny ty průhledné atributy o něco posouvá na škále zábavnosti, navíc si připravuje chytře dopředu některé scény (čaj na usnutí, kocour, vánoční přání), kamera kouzlí, Richard Autner hraje svého Martina s dokonale pobaveným úsměvem na tváři, takže je to celé takové oddechové a příjemné... Takže jsem si nakonec řekl, a co, že to má všechny ty klišé a průhledné atributy, když jsou dobře skloubeny a využity pro příjemný a pohodový celek? A konečně po čase slušná a koukatelná princezna. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Na záběrech z Adršpachu je vidět strom s růžovými květy. V tomto období ale stromy nekvetou a všechny kvítky tak na větve připevnili rekvizitáři. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Sochy byly vyrobeny z odlitků, živé sochy měly dva kostýmy – normální a zakletý, který byl speciálně upravený, aby působil jako socha. Tento kostým byl tvrdý a herci se v něm pohybovali jen těžko. Scénám s těmito sochami bylo přizpůsobeno i líčení komparzu. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama