Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (288)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Starý bručoun, pedant a zahořklý dědek. Ale taky okouzlující společník se smyslem pro humor a až příliš velkým srdcem. Takové klišé, jako je postupné rozkrývání mrzoutského hrdiny v člověka na správném místě, přetavili švédští tvůrci na v okouzlující film. Leitmotivem celého filmu je hlavně to, jak moc Ovemu chybí zesnulá manželka a jak se za ní už těší. Na tom staví i dojemné scény, které jsou chytře dávkovány, aby se nezvrhly za hranu patosu, ale dokázaly diváka chytit za srdce. Proto jsou nejpůsobivější ani ne tak závěrečné minuty jako spíš průběžné Oveho návštěvy hřbitova, kde si se Sonjou povídá, dotýká se náhrobku, klidně si lehne vedle ní, stále se cítí být její součástí. Ove je Švéd ze staré školy: snad každý ho dokáže naštvat a vysloužit si nelichotivé označení idiot. Ale ne všechno je takové, jako se zdá: stejně jako se Ove zarazí nad smíšeným manželstvím Švéda a Íránky, kde mu však nevadí skutečnost jako taková, spíš že do rýže přidávají šafrán (takové novoty!) a že onen soused je zoufale neschopný lempl. Ovšem nikdy nesahejte na konzervativní hodnoty! Ovemu je jedno, jestli jste třeba homosexuál, ale nepochopí, že si kdokoli může chtít pořídit renault. Protože saab. Pochopitelně. Muž jménem Ove je prostý lidský příběh, civilní, nevtíravý, mnohokrát viděný, ale určitě ne omšelý. A představuje špičku evropské kinematografie. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Švédský studený humor  1)  protepluje překvapivě působivý a dojemný, i když poněkud naivní snímek._____ 2)  Ove je plnokrevná postava - lze ho milovat i nenávidět, ale rozhodně o něm nelze říci, že to je myš._____ 3)  29letý Filip Berg (mladý Ove) se mi zamlouval._____ 4)  A teď musím vyřešit otázku, jestli si koupím Volvo anebo Saaba. Audi nechci, protože tam jsou to čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem._____ 5)  Zjistil jsem, že s mnohými výhradami starého Oveho se ztotožňuji a vadí mi stejné chování jako jemu. Přemýšlím, co to znamená. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězdička za song En stund på jorden od Laleh v závěrečných titulcích. Jasně, je to stará dobrá story o nerudném dědkovi, na něhož s přibývajícími flashbacky začínáme pohlížet jinýma očima a který došel "polidštění" skrze své sousedy (nejlepší scéna: Ove učí Parvenah řídit), ale tu písničku si pouštím pořád dokola... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Medvěd medvědí, dědek jeden bezcitnej a podobně bych si myslela o Ovem. Ale postupně jsem začala roztávat jak ledy na Aljašce spolu s ním. A jak někdy mám tendence posouvat film kvůli nudě, tak tady jsem si vychutnávala každý okamžik a byla jsem zvědavá s každou další minutou jak to bude pokračovat. Zabydlela jsem se tam a sledovala, jaké změny probíhají v jeho životě. Přistěhování imigrantů s půvabnou těhulkou, jak naloží s gayem a co to kolo, které chtěl jeden kluk spravit pro dívku? Jeho promluvy u jeho drahé ženy, kde si i lehnul, aby mohl být co nejblíže a třeba jen tak položil ruku na pomník, jako kdyby dýchala vedle něj. Postupné odhalování jeho minulosti tam bylo velmi pěkně zasazené a tak jsem jako divačka mohla postupně odkrývat skutečný charakter muže, kterým byl ten zpočátku protivný Ove. Nemohu se nezmínit o jeho přátelství s kamarádem a jejich eskapádách s auty, to jsem se opravdu pobavila, protože tam perlilo to mužské ego ve velkém. Ach ano, bylo tam klišé, bylo to místy patetické, ale moje srdce na to reagovalo a to je podstatné, navíc mám pro severské filmy slabost, tečka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ove to nemá v živote ľahké. Otravuje ho susedkin pes, sused si doniesol domov Iránčanku, nikto neakceptuje súkromnú cestu pred barákom a kadekto si drzo vo Švédsku jazdí na Volve. Nechcel by som byť v jeho koži. Ale pochopiteľne film príčiny jeho zatrpknutosti časom osvetlí a priblíži k diváckej empatii. Možno až príliš. Niektorí ľudia s ním majú toľko trpezlivosti, až mi to nebolo sympatické a popravde mi jeho postava nijako zvlášť k srdcu neprirástla. Retrospektívne časti ma bavili viac a oceňujem spôsob prechodu medzi dvoma časovými líniami, prítomnosťou a minulosťou. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Oficiální vyslanec švédské kinematografie na 89th Academy Awards. Film byl nakonec nominován na ceny Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší masky. (Hal_Moore)
  • Švédský knižní bestseller „Muž jménem Ove“ z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Jeho román o popudlivém starém muži se ve Švédsku prodal ve více než sedmi stech tisících výtiscích a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí. V českém překladu vyšel v roce 2014 v nakladatelství Host. (Zdroj: AČFK)
  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama