Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna

  • USA A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (více)
Trailer

Freddy Krueger se vrací. Stačí jen, aby některá z jeho obětí zavřela oči a s přicházejícím spánkem vstoupila do prokletého domu v Elm Street. Mladá lékařka Nancy Thompsonová tuší, že její pacienty netrápí těžké sny, ale ohrožuje démonický vrah. Naopak doktorka Simmsová sny svých pacientů spojuje se sexuálními problémy. Aniž si to uvědomuje, dává díky svému způsobu léčby šanci Freddymu - a ten nikdy nezaváhá. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (328)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Třetí Noční můra zvesela ignoruje nepovedený druhý díl a téměř přímo navazuje na původní film. Nejenže se vrací Nancy v podání Heather Langenkamp, ale skladatel navazuje na původní hudební motivy a řešení snů se filmařskými postupy mnohem více přibližuje originálu. Došlo však k několika významným změnám, z nichž ty povedené nadobro ovlivnily směřování celé série. Tou nejdůležitější je asi kladení mnohem většího důrazu na černý humor. Druhou poměrně důležitou novinkou je postava, která dokáže vtahovat do svých snů jiné lidi. Změna, která přináší zajímavé možnosti, příznivě zrychluje dynamičnost děje a je samozřejmě potencionálem k přísunu čerstvého masa. No a pak je tu třetí novum, které už tak vysoce nehodnotím. Hrdinové disponují ve snech svou vlastní silou, jako jsou například jakési elektrické blesky a podobně. Naštěstí je to věc, která si získala jen minimum prostoru. Přestože se třetí díl jedničce nepřibližuje co se atmosféry týče, dokáže se mu vyrovnat díky lepší práci s původním nápadem. Odklon od hororového žánru nakonec není takový problém, protože tenhle snímek má i tak co nabídnout. Jednotlivé scény smrti se posunuly zase o kousek dál a díky černému humoru jsou obohacené o další rozměr. Taková loutka, či televizní show se mohou směle řadit k nejlépe provedeným úmrtím. Ani přesunutí vedlejší (reálné) dějové linie do psychiatrického ústavu není problém. Spíše naopak. Krom snů je díky tomu nepříjemná a stísněná část, kdy hrdinové bdí. Mnohem více tak vyniká zoufalost a bezmocnost jednotlivých postav. Jediným větším problémem je, jak je u této série zvykem, závěr. Rozdělení na dvě roviny nepůsobí tak jak by mělo a zejména souboj na vrakovišti podkopává celému filmy pomyslné nohy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mé senzory zaznamenali, že by se mělo jednat o nejlepší díl celé série a tak jsem se na trojku těšil a to opravdu hodně. Ač byl Chuck Russell v té době ještě zelenáč, vzal svou šanci takříkajíc „za pačesy“ a rozhodl se po nepříliš povedené dvojce opět navrátit slávu této sérii. A to se mu povedlo mírou vrchovatou. Trojka je skutečně hlavně co se atmosféry týče téměř dokonalá, ale já i přes všechnu tu chválu na ní našel několik negativních věcí, které jsem prostě nemohl nechat bez povšimnutí. I tak však souhlasím s tím, že jde o nadprůměrnou záležitost. Především se mi líbilo to, že se zde dost přitvrdilo, nechyběl pověstný Freddyho černý humor (který byl mnohdy opravdu trefný) a hlavně se vrátila Heather Langenkamp. Pokud totiž nepočítám Patricii Arquette, která si vedla vážně dobře, tak zbytek postav byl doslova přehlídkou retardovaných jedinců. To však nemyslím nějak špatně, protože jsem se díky nim několikrát opravdu zasmál (zvláště pak těm jejich nadlidským schopnostem ve snech) a hlavně oni tady byli hlavně do počtu, aby měl Freddy i samotný divák o zábavu při jejich mordování postaráno. Některé mord scény a celá ta omáčka okolo nich totiž byla nejenom lehce brutální, ale i docela zábavná (invalidní vozík, injekční stříkačky, televize, loutka). Atmosféra pomalu houstla a byla skvěle namíchána směsicí napětí, zábavy i bizarností – přesně takto to mám rád. Bohužel ke konci filmu došlo k tomu zásadnímu zlomu, který nejvíce ovlivnil mé finální hodnocení a pohled na tento díl jako celek. Nikdy jsem nebyl příznivcem happyendů a ani by mi tolik nevadila smrt oblíbené postavy, ale ten „kostlivec“ – to už bylo moc. Po solidní jízdě v domě a boji o Joeya, přišla taková odporná podpásovka a to se psal rok 1987, kdy Carpenter ve své Věci dokázal již o několik let dříve hotové divy (jasně rozpočet měl mnohem větší, ale i tak…). Nepřišlo mi to ani vtipné a už vůbec ne dobře technicky zvládnuté. V neposlední řadě potěšila alespoň malá účast Laurence Fishburnea, kterého mám coby herce docela rád. Trojka je tak v mých očích sice nadprůměrnou podívanou, ale měla určitě navíc. Jedničku nepřekonala. 80% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si i po letech ověřil, že tenhle film nestárne. Dvojice Crawen - Russell odvedla vynikající práci. Snový horror plný báječných nápadů se skvělou kamerou a rockovou hudbou. Freddy si se svými oběťmi nádherně pohraje - tu si jednoho povodí jako loutku (místo vodících nití použije jeho šlachy), tam udělá z jiné televizní hvězdu, Kristen se pokusí spolknout a Nancy je opět v ohrožení života. Do toho se pletou jeptiška, hbité jazyky, injekční stříkačky a rukavice s břity. Oživlá kostra je jen jedním z dalších temných překvapení! Krásné. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další Noční můra v Elm Street s názvem Bojovníci ze sna - Už v režii vynikajícího Chucka Russella. Trojka už navazuje na výbornou jedničku. Ve filmu máme opět postavu Nancy (Heather Langenkamp) a jejího otce, kterého zase hraje John Saxon. Děj se odehrává v psychiatrické léčebně a hlavní hrdinka Kristen (Patricia Arquette) tam skončí kvůli nočním můrám s Freddym. V psychárně jsou další postavy co mají problémy se snama. Jo trojka má fakt skvělý speciální efekty a mnohem lepší atmosféru než ve dvojce. Skvělý scény s obří hlavou Freddyho. S chodící obětí Freddyho s trčícíma žílama, to bylo fakt nechutný :D Freddyho hlava z televize. Postelová scéna s jazykama :D Jo ta sestřička byla dobrá kunda, slušný cecky měla a pěknou prdelku :D Scéna se stříkačkama taky skvělá. Překvapil mě tam mladej Laurence Fishburne v roli Maxe. Známej hlavně ze série Matrix. Robert Englund zase výbornej a ostatní herci taky dobrý. Trojka je skvělý pokračování. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

V podstatě velmi povedený díl, který se ale již žánrem odvrací od hororu a spíše se z něj stává akční/fantasy mišmaš. Děj filmu velmi šikovně navazuje na první díl, objevuje se opět řada mladých herců, kteří později prorazili jako filmové hvězdy (Arquette, Fishburne...). Vrací se postavy z prvního dílu (Nancy a její otec). Žádný z herců nepodává sice žádný výrazný výkon, ale dá se to v pohodě zkousnout. Opravdu výborné jsou však na svoji dobu triky a výtvarná stránka. Chvílemi opravdu pastva pro oči. Freddy dostává od poloviny konečně více prostoru a začíná hláškovat. Ovšem z dnešního pohledu se o žádný zázrak nejedná. Navíc konec se mi zdál až příliš protahovaný a tím i docela nudný. /60%/ ()

Galerie (135)

Zajímavosti (17)

  • Film bol zakázaný v Nórsku, v rokoch 1988 – 2003. (Paldiny)
  • Freddyho (Robert Englund) rukavice, která se během natáčení ztratila (pravděpodobně byla odcizena fanoušky, kterým se podařilo proniknout na plac) se posléze objevila na zdi kůlny ve filmu Smrtelné zlo 2 (1987). (HellFire)
  • V původní zápletce filmu měl Freddy (Robert Englund) proniknout do skutečného světa a zabíjet všechny herce a štáb, kteří se podíleli na filmové sérii Noční můry. Nápad byl sice studiem zavržen, ale Wes Craven ho později použil pro svoji Novou noční můru (1994). (HellFire)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama