Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 2
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (768)

kulyk 

všechny recenze uživatele

V Ňafjorku bývalo vážně drsno. Sada krutých gangů s názvy jako mrtví králíčci nebo bratrstvo bimbáskovo placky se s urputností židům, irům nebo špagetkám vlastní popasovala se sociální nejistotou devatenáctého století. Když se vývin americké identity zadrhl, bylo nutné do oblasti, kde všichni kradou, prostituují se či dělají úplné hovno (fakt netuším kdo tam vytvářel jakékoliv hodnoty, které by pak šlo uloupit) frknout jednoho záštiplného mamlase, aby to rozstříhnul. Ten si prošel klasickým pentagramem romantického hrdiny - v mládí odvrhnut, někde se kdeco naučil, vrací se na tajňačku, najde si kurvičku, sám mezi všemi vítězí a pokoří nepřátelský svět. Ale jinak - bylo to barevný. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bylo to pro mě zklamání roku. Fakt jsem nevěřila svým očím a jen těžko se nutila dodívat tu bezbřehou nudu do konce. Tvůrce Zuřícího býka a Taxikáře natočil film, kde zaujme spíš bezvýznamná scéna s kurvama v bordelu než ten zbytek. Přitom je vidět, že se točilo s maximálním nasazením všech a s těmi nejpoctivějšími úmysly. Daniel-Day-Lewis je herecká persona, nicméně se do této role absolutně nehodil a DiCaprio je tady tak zajímavý, že scéna, kde se mu řezník "mstil", by byla pro mne vysvobozením, pokud by skončila Leovou smrtí. A proč za ním šly davy (davy, které se celým filmem plouží jak zombies), to už vůbec nechápu. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nedomrlý pokus o komplexní mix historického dramatu a dobového gangsterského eposu (který ale Scorseseho nijak enormně nepřipomíná), jemuž chybí ten správně "scorseseovský" tah na bránu a punc jedinečnosti a nezapomenutelnosti, neboli hlavní domény mistrových největších klasik. Za zmínku však rozhodně stojí geniálně ztvárněný úvodní masakr (nezvykle zvolená hudba mu dodává nehorázný šmrnc), nedostižný Daniel Day-Lewis, slušná výprava a úžasný závěrečný song od U2. 80 % ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

'' The blood stays on the blade. One day you'll understand.. '' Už úvodní battle dává jasně najevo, že jsme svědky opravdového umění, takže stručně a jasně. Brilantní režie, výtečná výprava, skvělé kostýmy, strhující hudba a excelentní bojové scény. Z hereckého ansámblu bych určitě vypíchl překvapivě NEotravnou Diazovou, ale především famozního Daniela Day-Lewise. Nominace na deset plešounů byly na místě, samotné výsledky již nikoli... Zkrátka další (bezchybný) téměr tříhodinový epos ze Scorseseho dílny - 100%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po Skryty identite a Letci jsem uz myslel, ze Scorsese uz nikdy nedokaze natocit tak uzasny filmy jako Mafiani, Zurici byk nebo Casino, ale ted jsem videl jeho treti nejnovejsi snimek a musim uznat, ze Scorsese je furt kurevsky dobrej machr. Sice je fakt, ze zacatek a konec filmu je naprosto kulervouci rezba a prostredni cast je trochu vic ukecana a dala by se malinko zkratit, ale o nude nemuze bejt rec ani nahodou. Sice nevim, jak moc to je historicky verny, ale takovahle lekce dejepisu se mi fakt hodne zamlouva. DiCaprio se tady z hezouna uz stava spravnym drsnakem, hraje uzasne a ke konci uz vypadal skoro jak zvire. Taky me potesil Day-Lewis, sice nebyl moc k poznani, ale byl to spravnej krutak. Naopak Cameron mi sem moc nesedla, ta by se spis hodila do nejaky lepsi spolecnosti nez mezi kapsare. O ostatnich hercich se nema cenu zminovat, kazdej byl skvelej a spolecne pomohli dotvaret atmosferu. Taky se mi hodne libila hudba, krapet jak Pan prstenu a krapet jak Statecne srdce a hodne se mi libily kulisy + kamera, fakt uzasny. Proste uchvatnej historickej film a Scorsese v plny forme. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Nabídku na roli Billa Cuttinga (Daniel Day-Lewis) původně dostal režisérův tradiční spolupracovník Robert De Niro, ale problémem se ukázalo být natáčení v Itálii, protože herec se nemohl na tolik měsíců uvolnit z New Yorku. (NIRO)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama