Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Řídíte? Auto? Pak tohle je film pro vás. Seňor Spielbergo za pár šupů a týdnů natočil silniční thriller a někteří se snaží napodobit jeho atmosféru dodnes. Bezejmený náklaďák terorizující červené autíčko má v sobě tolik režisérského umu až se tomu nechce věřit. Kamera někdy drncá pomalu z pod kol nestvůrného stroje a zsinalý výraz ve tváři našeho řidiče, jako by ani nebyl hraný. Nádherný a postaru natočený závěr je pak třešničkou na tomhle prachem pokrytém dortu. Paul Dougerty dokáže zatroubit písničku na pumpičku od kola, stepovat s vidličkou na kuchyňském stole, ale ještě brilantně hraje na trubku od vysavače. Umíte něco lepšího? ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původně to chtěl Steve natočit jako němý film a bylo by to lepší. Ty dodatečně vložené komentáře hlavního hrdiny jsou tu navíc. Ale scény na silnici jsou skvěle propracované - skvělé stylistické cvičení na téma napětí. Film natočen za 16 dnů za 375 000 dolarů vydělal 7 milionů dolarů. A do světa filmu vstoupil král pokladen Steven Spielberg. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celý je to hodně přitažený za vlasy. Film v podstatě stojí na tom, že Peterbilt 351 (nebo 281, ve filmu se údajně používaly 2 auta) bez problémů vyvine rychlost nějakých 90 mil/hod a touto rychlostí trvale jét, což je samozřejmě nesmysl. A navíc i kdyby touhle rychlostí jel, tak se mu hodně rychle uškvaří pneumatiky. Jinak je to docela zajímavej film, kterej nepostrádá napětí, ale užiju si ho jedině v případě, že nebudu používat mozek. Pro mě je to celkově spíš průměr a tak vysoký hodnocení ostatních mě docela překvapuje. Navíc je na filmu hodně znát nízkej rozpočet. Kdyby to nebylo od Spielberga, tak po tom nejspíš nikdo ani neflusne. Nicméně já nějak pozdějšim filmům od Spielberga nemůžu přijít na chuť, takže pro mě je to jeden z jeho nejlepších výtvorů. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi netypické Spielbergovo road movie. Kdybych jeho jméno neviděl v kolonce režie, tak bych ho pravděpodobně vůbec jako autora nehádal. To aby si vzal člověk lupu, aby v tomto snímku zaznamenal některé jeho autorské rysy. Každopádně hodně povedená záležitost, kterou nejvíce ocení jistě řidiči, kteří pravidelně absolvují dlouhé tratě. Skutečně řidičova nejdivočejší noční můra. Zároveň snímek skvěle funguje i jako podařená reklama na pevnost karosérií amerických aut. Lepší 3 hvězdy. Super záležitost, kterou dal Steven Spielberg určitě široké veřejnosti jasný signál, že jako režisér rozhodně stojí za pozornost. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tady o duel v tom pravém slova smyslu fakt nešlo, hlavní postava je doslova postrkována psychopatem za volantem.. Osobní auto s nepříliš zručným či znalým řidičem se přimotá do cesty velké rezavé kraksně.. Atmosféra nepříjemně houstla, chápala jsem, že mít v kufru cisternu není nic moc představa.. Pro mě zajímavá i napínavá podívaná.. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • David Mann (Dennis Weaver) řídí Plymouth Valiant z roku 1970. Poznávací značka vozu je 149 PCE státu Kalifornia. (Robbi)
  • Spielberg za celou dobu detailně neukáže řidiče kamionu aby navodil pocit, že je kamion oživlé monstrum. (Chrustyn)
  • Námet na poviedku Richarda Mathesona vznikol potom, ako autor cestoval domov s priateľom z golfu. Cestou domou ich niekoľko míľ obťažoval kamión, ktorý im nedal možnosť predbiehať. Stalo sa to v deň keď Mathesonovi oznámili smrť J.F. Kennedyho (1963). Tému poviedky si zapísal na starú obálku a keď ju neskôr po pár rokoch našiel, vytvoril z nej celý príbeh, ktorý v roku 1971 publikoval v Playboyi. Matheson neskôr napísal i scenár pre Spielbergov film. (toi-toi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama