Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Je to pohodička, když zlaté české ručičky vytvoří z hromady šrotu posouvání schopný kabriolet, upevní na něj francouzské značky a pak už nezbývá než s pečlivě nacvičeným cizokrajným "Bonjour" vyrazit brázdit jihočeské (asfalt postrádající) vozovky třetí třídy. Franta s Radkem si svojí jízdu umí užít, jednomu dokonce vítr čechrá vlasy a když se volné sedadlo zaplní zvědavou Annou, tak je jasné, že hranice života a smrti se může při jejich nekonečném blbnutí nepříjemně protnout. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

V době kdy jsem Jízdu viděl poprvé, znal jsem tak maximálně Bezstarostnou jízdu Dennise Hoppera a kategorie "road movie" tudíž začínala a končila tímhle filmem. Dneska už jsem těch "silničních filmů" viděl přecejen víc a Jízda už mi nepřipadá tak moc bezvadná jako tehdy, především proto, že ta bezstarostnost se mi místy zdá být poněkud chtěnou. Přiznávám, že mi nepřijde nic až tak zajímavého například na hořící stodole a teorie o "mnišském zápachu" mi připadají nekonečně naivní. Co mě ale dostává pořád znova, to je kromě skvělé hudby a takového toho základního svobodného pocitu bezstarostné jízdy mírně zvlněnou letní krajinou, který by se nejlépe vešel do prvních cca deseti minut, je samotný závěr filmu (který mimochodem dost souvisí s onou scénou, v níž "naši tři cestovatelé" skončí v poli). Bezstarostnost má občas ke smrti až nebezpečně blízko... Jen tak na okraj poznamenávám, že v případě Jízdy je spojler možná užitečná věc, protože pak člověk jinak vnímá i tu předchozí bezstarostnost... Samozřejmě bez ohledu na místy poněkud lutový, i když vcelku nikoli hloupý scénář, je nutné zmínit především výbornou kameru F. A. Brabce a velmi přirozeně působící herecké výkony. Škoda takových věcí, jako je noční hovor v hotelu, při němž byl dialog doplněn až později a "hovoří" tudíž hlavy na záběru zjevně mlčící... Ještě malou poznámku k celkové charakteristice filmu: V době jeho natočení se tvrdilo, že jej Svěrák natočil především kvůli propagaci nové desky kapely Buty. Nevím co je na tom pravdy, ale jisté je, že až po Jízdě se deska "Ppoommaalluu" stala hitem a Buty všeobecně známou kapelou. Obecně je Jízda rozhodně nejzajímavější český nízkonákladový celovečerák za hodně dlouhou dobu... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: kinej, Subjektiv ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je nejspíše nejslabší film Svěráka, neuvěřitelná nuda u který jsem vydržel pár minut, ale i tak jsem se občas zasmál, a první půlhodina je geniální, ale to je bohužel vše. Zbytek filmu mi přijde jak vata a navíc strašně natočená, nevím jak ostatní(asi podle hodnocení se to líbilo) ale já jsem trpěl. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jízda mi položila dvě zásadní otázky. Souložil bych v klášteře? Nechal bych si olizovat bradavku od kočky? Vzhledem k tomu, že jsem málo buty a mám obě ruce stejný, bylo jasný, jak si odpovím. Jízda na první pohled vypadá jako lehkej a nenucenej úlet a splněnej sen všech volnomyšlenkářů. V tom případě si ale mohla odpustit ten závěr a Pastrňák si mohl zapíchat. Nebo Špalek. Nebo všichni... Milý, ale pro Hulka moc uvázaný. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Takto příjemně odvázaný nezávislý film bych od mladého Svěráka (kdybych tedy trochu nevěděl o pozadí filmu předem) nečekal a dneska bych se už patrně ani nedočkal. Dlouhá léta jsem se této Jízdě vyhýbal jako pro mě tematicky méně zajímavému filmu, teď mám však pocit, že jsem ji spatřil v pravou chvíli, kdy mě v nejedné scéně přímo ulahodila krásně vystiženou letní náladou včetně nejednoho poetického záběru. A zároveň si mě získala i svou spontánní uvolněností, dýchající z letních radovánek na cestách autem bez papírů, stejně tak z výkonů ústřední herecké trojice, obzvlášť mladičká Aňa Geislerová mě tu svou přirozeností a nekonečnými rozmary velice bavila. Samotný příběh je velice prostý, ale coby komedie nabízí dostatečné množství atraktivních a humorných scén, lehká amorálnost spíše ve mě zvyšovala napětí, než aby mi mi vadila. V posledních minutách od scény s postelí se pak Jízda začíná měnit na drama a pro mě nečekaný trpký závěr mě silně uzemnil. K celkovému fajn zážitek určitě musím přičíst i velmi zdařilou originální hudbu Radka Pastrňáka se skupinou Buty (z níž mě vedle mně už dvou dříve známých písní hodně chytl zejména „Sedlák“). [85%] ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Režisér Jan Svěrák reflektoval, že "Jízda je reakcí organismu dvou lidí, kameramana Franty Brabce a mého. Přes rok jsme se patlali s filmem Akumulátor 1 a opravdu čekali, že to bude skvělý, vtipný a obrovský film a ono... Lidi na něj sice chodili, dokonce to byl snad nejnavštěvovanější film roku, ale přiznejme si, taková bomba to zase nebyla a zklamání, frustrace z toho, že jsme po roce stvořili namísto slona myš, na nás zapůsobilo tak, že jsme se pustili do Jízdy jako protiléku. Po filmu, který dal tolik práce a dělali jsme ho tak pečlivě, udělat pravý opak - něco nepečlivého, nenáročného, ne za rok, ale za čtrnáct dní... Byla to vlastně hysterie." (NIRO)
  • Na výrobě filmu se podílelo pouze 9 lidí. (Pierre)
  • Český lev 1994 za Kameru (Fr. A. Brabec) a Hudbu (R.Pastrňák). (M.B)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama