Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jan Svěrák sa pokusil natočiť road movie na český spôsob. A či sa mu to podarilo? Ja tvrdím, že ani moc nie. Na filme je cítiť jeho nízky rozpočet; ale tam by som nevidel najväčšiu chybu. Za tú považujem herecké obsadenie tohto snímku. Aňa Geislerová podala tradične nadpriemerný výkon, ale to čo tam predvádza Radek Pastrňák nemá s herectvom nič spoločné. A tiež Filip Renč je omnoho užitočnejší ako režisér než ako herec. "Jazda" je asi najslabším Svěrákovým filmom. ** ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Protože není nic úžasnějšího než léto a prchavý okamžiky, kdy pociťujete sílu svobody, štěstí a opravdickýho života bytí tak moc, že kdybyste pustili volant a zabili se, je vám to fuk. Ještě, že ty chvilky bývají opravdu vzácný a vy si tak na konci, pokud to celý přežijete, můžete říct: "to byla jízda"... ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nakoupíme trávu, za zbytek auto a pojedem! Hlavně v klidu, seženem nějaký Rumunky, 'hezký holky bychom pak museli zakopat'... Sehnali Aňu. A s ní i černý auto, které se jich jen tak nepustí. Ale v pohodě, ono se to nějak vyřeší. Docela těžko se tomu věří, ale pokud máte talent a jmenujete se Jan Svěrák, pak se z tohoto může vyklubat opravdu příjemně šílenej snímek s podobně bláznivýma písničkama a hlavně se skvělou atmosférou. Dokumentárně laděné záběry (Svěrákovo studium katedry dokumentu na FAMU se nezapřelo) dávají navíc divákovi pocit hodně blízkého pozorovatele, takže si prázdninovou náladu a život bez závazků může užít naplno:) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Celý film nestal ani milion, podílelo se na něm jenom 9 lidí a byl natáčen na prošlý materiál. Jan Svěrák dokázal vytvořit zajímavý experiment, aniž by mu stál za krkem tatínek. Nese to ovšem řadu neduhů. Atmosféra léta v devadesátkách má své kouzlo, nicméně některým dialogům není ani moc rozumět a ta levnost je prostě vidět. Většinou jsem se spíš nudil, ovšem provokativní mlaďoučká Geislerová je skvělá. Hlavní ale je, že díky filmu vzniklo legendární album Ppoommaallu. Buťáci by jinak nejspíš zanikli a česká hudební scéna by přišla o hodně. Já sám bych přišel o příjemné prožitky z jejich muziky. A tak pro mě má Jízda velký význam. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Podívej se, jak se ta figurka hezky směje, a vy se tady hádáte" ... Mazec! Jan Svěrák je jeden z těch mála přemála českých režisérů, který snese srovnání se zahraničím a který by mohl mít úspěch i v jiných zemích. Tahle jeho absolutně pohodová road movie, kterou dokázal natočit s naprosto minimálními prostředky ale s maximálním výsledkem, je toho důkazem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Náklady na film boli 2,5 milióna českých korún. V tej dobe bolo považované za nemožné natočiť snímku za takú cenu. (dyfur)
  • Režisér Jan Svěrák reflektoval, že "Jízda je reakcí organismu dvou lidí, kameramana Franty Brabce a mého. Přes rok jsme se patlali s filmem Akumulátor 1 a opravdu čekali, že to bude skvělý, vtipný a obrovský film a ono... Lidi na něj sice chodili, dokonce to byl snad nejnavštěvovanější film roku, ale přiznejme si, taková bomba to zase nebyla a zklamání, frustrace z toho, že jsme po roce stvořili namísto slona myš, na nás zapůsobilo tak, že jsme se pustili do Jízdy jako protiléku. Po filmu, který dal tolik práce a dělali jsme ho tak pečlivě, udělat pravý opak - něco nepečlivého, nenáročného, ne za rok, ale za čtrnáct dní... Byla to vlastně hysterie." (NIRO)
  • Dvojice Radek a Franta (Radek Pastrňák a Jakub Špalek) v Mazdě 626 první generace. (lskala)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama