Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po letní dovolené, která překvapivě napravila věčně nabručeného revizora Pražských dopravních podniků Gustava Anděla, se s ním tentokrát setkáme jako s hlavou rodiny, která má starosti s dospělým synem Mirkem, jenž se chystá ke svatbě. A protože to není jen tak, rozhodne se starostlivý otec nastávající snachu důkladně prověřit. Využije k tomu jedinečnou příležitost - poukaz na zimní dovolenou ve Vysokých Tatrách, který dostala i Mirkova Věruška. Nepoznán tak může sledovat chování synovy vyvolené. Potíž je ovšem v tom, že si ji splete s její kamarádkou stejného jména. A ta nejenže je poněkud rozverná, ale navíc má s sebou svého přítele a Anděl s nevolí sleduje, jak se domnělá snacha nechá obletovat nápadníky, a ještě se nevhodně chová. Nenápadné sledování mu navíc způsobí řadu nečekaných trapasů a dostává do choulostivých situací nejen jeho, ale také kamaráda z letní dovolené Vyhlídku, s nímž se tu opět setká. Ten si totiž místo hudebního nástroje veze s sebou novomanželku. A té se vůbec nelíbí, k čemu všemu ten podivný kumpán Anděl jejího manžela navádí. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Česká veseloherní klasika, kterou je možné vidět neustále. Pohodový film z let, kdy se dávaly rekreace odborářům za odměnu, což možná dnešní mladší a střední generaci vyloudí úsměv na tváři, ale film je nutné brát z tehdejšího pohledu, kdy byl jednou z těch komedií divácky nejúspěšnějších. Hromadné aktivity pro rekreanty se tenkrát skutečně takto dělaly, ranní rozcvičky, lyžařský výcvik, zájezdy na vyšší kopec, závěrečný karneval. Možná ty rozcvičky trochu přeháněly, nevím, tenkrát jsem byl malý kluk. Především jde o dobrý humor se skvělými herci - Marvanem, Kemrem a Deylem, který výborně karikuje prospěcháře, kteří shrabují všechny výhody od poukazů na rekreace až po nemocenskou za fingovaný úraz. I takové lidičky jsem dobře znal. Snímek trochu satirický, ale to té době patřilo a škoda, že dnes je jaksi zakázáno dobírat si špatné lidské vlastnosti... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Marvan s Kemrem jsou nenahraditelná „nesehraná“ dvojice, obě Andělova dobrodružství na ní velmi pevně stojí. Naopak téměř všechny vedlejší postavy jsou obyčejné figurky vyobrazené přesně v duchu komunistické propagandy, která oba filmy s tímto jedinečným morousem výrazně negativně poznamenala. Ale jako svědectví doby (samozřejmě ne jak to vypadalo, ale jaké filmy bylo „nutno“ točit) jde o poklad nesmírné hodnoty, protože na rozdíl od ostatních agitek se na Anděla velmi dobře kouká. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Typická propagandistická rekreantská komedie aneb "Účastníci zájezdu 1955". I když snad z každého kroku cítíte, jak na vás dýchá rudý duch tehdejšího režimu, s výborným Jaroslavem Marvanem vám nezbude, než se tomu všemu smát a užívat si nabručeného medvěda na sněhu. ***Vědeli jste, že: Když při výletě uvíznou rekreanti na Lomnickém štítu, Jaroslavu Marvanovi se střídají na krku dvě šály - šedá a vínově proužkovaná.*** ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak tento diel je lepší ako prvá čast.A ešte k tomu nádherná scenéria Tatier.Bez skvelo hrajúceho J.Marvan si neviem predstaviť tento film.Som aj rád že to nie je tak uhladené na vtedajší režim,lebo jednotka v tom duchu nebola tak skvelá.Najviac ma bavil ten chválenkár-všade bol,všetko videl a hlavne všetko zažil. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně jeden ze svkostů české kinematografie a nic na tom nemění ani tehdejší propaganda, která zde navíc podle mě působí spíše jako ironie. Film je doslova prošpikován skvělými nezapomenutelnými hláškanmi ( je šero skoro tma a najednou slyším takové cin, cink,-skáču dobře skáču rád,- ty žalovníčku jeden,- Máničko já za nic nemůžu to všechno Gustav spískal,- bež přece pomoct Věrušce proboha po kom to máš, atd...:) a jeho hlavní představitel Jaroslav Marvan opět předvedl, že v rolích sympatických bručounů je naprosto bezkonkurenční. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (26)

  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) se dívá z okna zotavovny Morava směrem na Lomnický štít, přičemž je vidět i balkón, avšak tato zotavovna nikdy neměla balkóny směrem k Lomnickému štítu. (Pepy)
  • Tvůrci plánovali natočit ještě třetí díl Anděl u moře, ale k realizaci nikdy nedošlo. (cariada)
  • Jaroslav Marvan dostal honorář 45 600 Kč, na svou dobu velice slušný obnos. (cariada)

Reklama

Reklama