Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

anais 

všechny recenze uživatele

Překrásně odvyprávěná pohádka. Jen když si ji dám vedle starších Zemanových filmů, je to o malý kousek slabší - a to hlavně technicky. Ve starších filmech jednolitá barevnost propojovala obraz do jednoho výtvarného celku, tady se kombinuje barevná kreslená animace, s občasným použitím fotografií, a je to prostě vidět. Je to jen občas, ale přišlo mi to v něčem nedotažené, jakoby si to tvůrci až příliš zjednodušovali. Už teď se za tuhle napsanou herezi stydím. Protože jinak je Čarodějův učeň správně temný napínavý příběh s úžasnou poetikou a mnoha skvělými nápady. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zemanove tvorcovské kvality sa po zhliadnutí jeho filmov v žiadnom prípade nedajú spochybňovať. V baladicko - pochmúrnom deji vystupuje na povrch čistá nezištná láska, ktorá premôže všetky neprávosti. Klasická schéma v Zemanovom pojatí spôsobuje príjemné groteskne-hororovo-romantické mrazenie a všetky tieto segmenty tvoria súdržný a vyvážený celok. Zo zlomyseľného čarodeja mi ešte teraz behá mráz po tele a rozhodne nejde s prihladnutím na morbídne vyznenie a skľučujúcu atmosféru o rozprávku pre deti. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Takhle mají vypadat filmy pro děti. Každé rádo po podvečerním promítání usne, aby aspoň na chvíli zapomnělo, v jakém to žije světě. A ráno se s radostným vyskočením probudí, protože si vzpomnělo, v jakém to žije světě. ♥♥♥ (Kniha taky stojí za to. Po jejím přečtení jsem vyloženě litovala, že se do filmu nevešel výlet kočárem s Mistrem na bál. Na druhou stranu jsem si to ale zase během čtení dovedla docela dobře představit v modro-snové animaci.) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hororové rozprávky s postupným poznávaním kultúr nachádzam vo všetkých. Autori asi chcú na silných zážitkoch u detí vyvolať nejaké celoživotné postoje na základe poznania sveta, skúseností, človeku sa to proste vybaví v spojitosti s niečím, lebo deti do približne 6 rokov vnímajú dosť dobre. Otázka potom je, ako ich robiť, keď už sa niekto rozhodne pre takú vážnu vec, aby sa ňou neuškodilo. Toto je neobyčajná rozprávka, síce s trocha bábkovou animáciou, no motívmi, ktoré stoja za zamyslenie a nejednoznačnosťou, ktorá to nerobí nudným. Škoda, že s tou láskou to v živote nechodí tak ako tu. Celkom originálne, za mňa pochvala. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že je to jeden z absolutních vrcholů naší bohaté animované tvorby. Narozdíl od Honzíka a Mařenky, kde se Zeman inspiroval českou pohádkovou poetikou, tentokrát sáhl po látce z lužickosrbské mytologie, která se svou syrovostí blíží německým pohádkám a legendám ve stylu bratří Grymmů. Je to temná látka, kterou ocení spíš ti odrostlejší a nejlépe ze všech snad přímo dospělí, ale to je koneckonců v pořádku, protože pohádky v původním smyslu slova znamenaly příběhy ústně předávané především dospělým. Je v tom napětí, odvaha, sebeobětování i pořádný kus romantiky. Tenhle film mě fascinoval už jako kluka a hrozně rád se k němu vracím i dnes. Úžasné je i výtvarné zpracování. Je to jeden z vrcholů klasického ploškového filmu. A musím ocenit i dabing - vedle výborného Munzara si uznání zaslouží i Moučka, kterého jinak moc nemusím. Celkový dojem: 100 %. Čarodějův učeň je jeden z řídkých případů, kdy film vítězí nad literární předlohou. Není v něm méně fantazie, ale působí i díky hororové vizuální stylizaci. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Jméno Krabat je odvozeno od slova Chorvat. (Terva)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama