Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (540)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nuda, převeliká, mnoho světlých momentů je zde ubito kupříkladu velmi špatně zvoleným dětským zpěvem, který absolutně neodpovídá vyznění filmu. Animace je ale relativně zdařilá (přesto rozhodně ne unikátní, jak někteří naznačují), snad kdyby se zkrátilo na jednu hodinu, takto to ani skvělý hlas páně Munzara nemohl vytáhnout v mých očích víš. Ale možná je to tím, že jsem film neviděl jako škvrně ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdepak se v Moučkovi ten hlas vzal? Děsivost až za hrob. Deprese číší z každé minuty. Nejvíc se mi na filmu líbí právě občas mu vytýkaná animace, ta naprosto odpovídá ději a jeho ponurosti, ale i té romantické stránce - Krabatova dívka je opravdu krásná. A k tomu jasně dokazuje, že tenhle příběh vůbec není o tom, jak je zpracován, ale co zpracovává (i když i to jak, je tady dost povedené). Ohledně zpracování bych souhlasil s názorem eagle-eye! ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Výběr tématu je součástí talentu. A Karel Zeman dokázal předloze vtisknout ještě mnohé navíc. Zvláštní atmosféru napětí a tajemna, přitom jeho vyprávění zůstává prosté a přímočaré, animace je profesionálně dokonalá, ale zbytečně na sebe neupozorňuje, jen pokorně sleduje příběh a jeho vyznění. Silný, harmonický zážitek. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradný obdiv k umění Mistra Zemana a jeho imaginaci. Jeden z mála filmových děsů mého dětství:-)) 2 ježík: "Když tomu nerozumíš, pitomče, raději drž hubu, nebudeš tak trapný. " Doporučuji k přečtení i komentář Xavi6, ve spojení s jeho profilem jde o výtečnou příležitost podívat se na skutečného kreténa. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající hororová a depresivní záležitost, atmosféra že by se dala krájet, nemám slov, tohle se vážně povedlo a jako kluk jsem se neuvěřitelně bál. Krásný děsivý příběh, atmosféra, efekty, hudba, pan Zeman...:-) Za 5*, takových filmů z dětských let, kdy vám běhal mráz po zádech, a báli jste se usnout, přeci jen moc nebylo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Jméno Krabat je odvozeno od slova Chorvat. (Terva)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama