Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale vždy som si podľa názvu myslela, že to je ten Honzík a Mařenka, ktorí nájdu perníkovú chalúpku. Takže ma dej príjemne prekvapil, aj keď ma viac začal baviť až po prílete labutí. Krásna Svobodova hudba, najmä tie temnejšie pasáže. Tá temnota veľmi pasovala aj príbehu, keby jej bolo viac, bolo by ešte lepšie. Štýl animácie krásny, tam nie je čo vytknúť. Snáď len tá Honzíkova pasivita v prvej polovici filmu a to, že niektoré postavy rozprávali viac ako mali a naopak. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Boží poetika a moc příjemná hodinka pohádkové nálady. No pohádkové, Karel Zeman dětem.... dost by mne zajímalo jak by se na toto dívalo dítě. Ani ne tak strašidelné provedením jako spíše osudy některých postav a hádám že některá poučení vyplývající z toho pro oko dětského díváka moc neuchopitelné. Já bych chtěl prostě od Karla Zemana vidět fantasy áčkových rozměrů s holyywoodským rozpočtem, hádám že Tim Burton by si od začátku nestačil dělat poznámky a pak by filmařství zabalil a šel hrát kuličky. :) 8/10 ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Doporučuji udělat nějakou časovou pauzu mezi tím, kdy si pustíte Krabata a kdy Honzíka s Mařenkou, protože zažijete spíš trošku zklamáni. Já to udělal ve stejný den. Na Čarodějova učně to totiž nemá ani zdaleka, ale oplývá to skvělou hudbou od Karla Svobody, takže rozhodně kvalitu odepírat nechci, jen už to není tak geniálně atmosferické. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka, která obsahuje všechna správná klišé bez kterých se žádná pohádka neobejde. To vše je zabaleno do hezké, typicky zemanovské animace a okořeněné nějakým tím roztomilým vtípkem (jako třeba to, jak se Jan Lucemburský rozpadl v bitvě u Kresčaku:-)) Přesto jsem se ale místy trochu neubránil nudě. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama