Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1955 dr. Emmet Brown právě odeslal do budoucnosti Martyho McFlye. Jenže v tentýž okamžik mu poklepe na rameno Marty, který se vrátil pro almanach sportovních výsledků a uvízl v minulosti poté, co úder blesku odeslal stroj času i s dr. Brownem do roku 1885. Podle dopisu, který Marty od Browna dostal, byl stroj času poškozen a v roce 1885 neexistuje možnost jeho opravy, proto ho ukryl v jeskyni, kde by ho Marty měl najít. Vzápětí Marty zjistí, že Doc byl několik dnů po napsání dopisu zastřelen zezadu jakýmsi Bufordem Tannenem. Pustí se do opravy auta, aby se Marty mohl vydat Brownovi na pomoc, a zanedlouho už startuje na cestu do roku 1885. Tady se hned připlete do cesty indiánům, což má za následek palivovou nádrž prostřelenou šípem. Ujme se ho rodina Seamuse McFlye. Marty se jim představí jako Clint Eastwood a začne v městečku pátrat po Brownovi. Místo toho však narazí na Bufordův gang a málem na to doplatí životem. Naštěstí včas zasáhne Brown. Společně pak začnou plánovat návrat do budoucnosti, přičemž musí vyřešit problém s benzínem. Při přípravách se Brown seznámí s novou učitelkou Clarou Claytonovou a okamžitě se do ní zamiluje. Žena, která je nadšenou čtenářkou románů Julese Vernea, jeho city opětuje, a tak vědec dokonce začne uvažovat o tom, že v minulosti zůstane. Martymu se podaří zmařit Bufordův pokus o Brownovu vraždu. Jenže situace se dál komplikuje. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (69)

  • Doktor Brown (Christopher Lloyd) ve svém dopise Martymu (Michael J. Fox) sdělí, že součástky potřebné pro opravu časových okruhů budou vynalezeny až v roce 1947. Touto součástkou je pravděpodobně tranzistor, základní stavební prvek integrovaných obvodů a počítačových procesorů. Nicméně pro opravu časových okruhů byly primárně využity elektronky (jsou vidět na kapotě DeLoreanu, vypadají jako žárovky), které plní podobný účel jako tranzistory, i když jsou mnohem větší a spotřebovávají více elektřiny. (vojtaruzek)
  • Slavný DeLorean DMC-12 byl v roce 2011 vydražen za neuvěřitelných 541 200 amerických dolarů. Část výtěžku putovala na podporu Nadace Michaela J. Foxe, který se řadí k největším soukromým finančním dárcům na výzkum Parkinsonovy choroby na světě. (Jimmy15)
  • Lokomotiva, která přenese Martyho (Michael J. Fox) a Doktora (Christopher Lloyd) do budoucnosti, je Sierra Railway no. 3. Byla vyrobena v roce 1891 v Jamestonu v Kalifornii a její maximální rychlost je pouhých 51 mph, tedy 82 km/h. Jedná se o jednu z nejslavnějších filmových lokomotiv Hollywoodu, objevila se v několika desítkách filmů. Jejím prvním filmem byl již v roce 1919 film The Red Glove a do začátku války stihla účinkovat ve čyřech dalších. V roce 1946 měla být zničena ve filmu Duel in the Sun. K tomu ale nedošlo, místo toho byla zrekonstruována a během dalších let účinkovala v dalších filmech. Nejslavnějším bylo V pravé poledne v roce 1952 a Nesmiřitelní v roce 1992. V roce 1995 byla vyřazena z provozu, ale v roce 2000 začala její další rekonstrukce, kde finanční sbírku podpořil Clint Eastwood a popsal lokomotivu jako „starého, drahého přítele“. Rekonstrukce trvala pět let a stála 1 200 000 amerických dolarů. Dnes je k vidění v historickém parku Railtown 1897 v Kalifornii. (xisp)
  • Skrytá reklama na ropnou společnost Texaco, která se objeví v každé části trilogie, je v tomto filmu zastoupena prodejcem ostnatého drátu Johnem Warnem Gatesem, zakladatelem společnosti. Ten původně začínal jako podomní prodejce ostnatého drátu. (DeLorean17)
  • Marty (Michael J. Fox) nacvičuje před zrcadlem tasení zbraně a říká: „To mluvíš se mnou?“ – jde o odkaz na kultovní scénu z filmu Taxikář (1976). (Aere)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii a Arizoně. Některé scény byly nafilmovány také v historickém státním parku Railtown. Natáčelo se od 29. srpna 1989 do 12. ledna 1990. (Terva)
  • Martyho (Michael J. Fox) hod kovovým obalem od koláče s nápisem Frisbie's Pies odkazuje na vznik sportu frisbee. Firma Frisbie Pie dodávala své koláče v kovových vaničkách na Yale, kde si s nimi pak studenti po snězení házeli. Nepřesností však je, že firma začala péct koláče až v roce 1887. (sluppka)
  • Když Doc Brown (Christopher Lloyd) vysvětluje u mapy Martymu (Michael J. Fox) plán přesunu do budoucnosti, tak kromě Clary (Mary Steenburgen) jsou v pozadí vidět známé radniční hodiny s časem 10:04. V tento čas Marty mizel do budoucnosti v prvním díle. (Dinsberg)
  • Poté, co se Marty (Michael J. Fox) převleče do „kovbojského“ a odkazuje na Clinta Eastwooda, visí hned vedle něj plakát k filmu Pomsta netvora z roku 1955, kde si Clint odbil jednu ze svých prvních rolí na plátně. (Zdroj: ČSFD)
  • Během natáčení druhého a třetího pokračování ztratil Michael J. Fox (Marty) otce a narodil se mu syn. (Kulmon)
  • Ve filmu se jako hudebníci z roku 1885 objevila skupina ZZ Top. Skládali dokonce i část hudby k filmu. (Kulmon)
  • Jediný diel z trilógie, v ktorom si Marty (Michael J. Fox) a Doc (Christopher Lloyd) prehodia hlášky. Keď sa rozprávajú o fotografii náhrobného kameňa, Marty povie „Great Scott“ a Doc odpovie „Yeah, this is heavy“. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama