Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (135)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ta geneze zrodu osvíceného panovníka. Dostat rozum a najít si cestu k sourozenci skrze vlastní truchlivou zkušenost je nejvíc. Byť bych si coby také otec dvou synů přál, aby mi naslouchali, díky čemuž by se některých chyb nemuseli vůbec dopouštět. Ale takhle to bohužel většinou nefunguje. Líbila se mi i hudba, líbilo se mi to vlastně komplet, jen to ostentativní odsuzování touhy po bohatství mi přijde zrádný z pohledu výchovy, protože pak přijde nějakej další malej AB, kterýho na podobný filmy nenechali jeho prohnaný rodiče koukat a těm pokorným dětem vyfoukne celou jeskyni plnou drahýho kamení přímo před očima. C’est la vie. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Začátek dává velkou naději, že pohádka bude povedená, ale bohužel po dvaceti minutách se objeví typický pohádkový nešvar posledních let - rozvleklost. Pohádka je tak jednoduchý útvar, je přeci jen primárně pro děti, že nějaké vykecávání se zkrátka neunese. Stále nerozumím tomu, že je tak obtížné to pochopit. Ve střední pasáži děj v podstatě nikam nesměřuje, střih střídá střih a dialogy smrdí prázdnotou či zbytečností. Je také škoda, že určitá syrovost a krása čisté přírody z úvodních obrázků zmizí a je nahrazena kašírovanou symbiózou lidského elementu a jeho kulis s jednoduchou dokonalostí přírody. Zkrátit o půl hodiny, vyhodit z jeskyně postel s nebesy, ponechat jednoduchost a prostotu a možná by z toho mohla být docela obyčejná, ale milá pohádka. ()

Reklama

majec4 

všechny recenze uživatele

Rozpravka ma oslovila prirodnymi krasami, inak herecke vykony boli poslabsie. Z tychto bratskych (SK - CR) rozpravok vzdy srsi kus amaterizmu, hlavne zo strany hercov. Vizual filmu je vsak slusny, pozera sa na to dobre, no ked niekto prehovori, tak mam dost. Je tam vsak vsetko co treba, suboj dobra a zla, laska, nenavist, priroda, atd. Za tri, lebo sa mi na to fakt dobre pozeralo a slabsie hodnotenie by mi prislo zbytocne krute. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Budu si to muset dát v původním slovenském znění, protože český dabing je otřesný a hodně tomu ubírá. Každopádně příběh není úplně blbý, jen autoři podcenili diváka, kterému ty okolnosti musejí dojít daleko dřív, než nám je tvůrci milostivě "pustí". Takže jsme svědky utahané a únavné prostřední části, kde si jen mladí potřebují srovnat myšlenky, ale jinak se v ději nijak nepohneme. Skvělá kamera a výprava, Pauhofová si svou zápornou roli docela užívala, ale nějak to nebylo ono, chvílemi působí spíše jako parodie na záporáka. A Karla Dobrého mi bylo až líto, protože jeho postava je až zbytečně přehnaně napsaná. Přál bych mu nějakou skvělou kladnou roli. Je to teda sice spatlanina Tří oříšků, Jestřábí ženy či Soli nad zlato, ale nakonec se mi líbilo poselství pohádky - ke skutečnému štěstí nejsou potřeba drahé cennosti, ale stačí to, co máme, a že máme také jeden druhého. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Ona to mohla být i fajn pohádka, protože výprava, lokace, celkově vizuál je hezký, ale to by tam musela být aspoň nějaká akce. V podstatě se tam skoro nic neděje a celkově ten děj nějak hapruje, např. celá motivace nové vlády je taková: "o co jim vlastně jde?" Záporák v podání Karla Dobrého je nechtěně srandovní, to jeho přehrávání z něj dělá karikaturu, hlavně tedy to jeho neustálé ultrahysterické řvaní. Škoda, stačilo si víc pohrát se scénářem. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se i v osadě Stankovany – Podšíp. (tomas_j)
  • Točilo se 39 dní. Natáčení probíhalo v těchto lokacích: na Slovensku (Jánošíkové diery u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích nedaleko obce Nová Bystrica, ale také v Demänovské jeskyni); v Česku se natáčelo na známých hradech jako je Pernštejn nebo Křivoklát. (TommyZR)
  • Vo filme bolo vyrobených viac ako 130 trikových záberov, pričom len časť z nich je pre bežného diváka jasne viditeľná. Väčšina trikových záberov prispôsobovala súčasné reálie historickej podobe rozprávky. Z exteriérových záberov nám miznú celé dediny, budovy, televízne vysielače a dokonca aj železničný koridor. (Arsenal83)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama