Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jerry Zucker, známý parodista, natočil parodii na Artuše, ALE dodnes o tom neví.... Ono obsadit do notoricky známých charakterů mýtu mediální ikony a přitom ty charaktery nechat plavat ve sračkách metropolitního kanalizačního systému, to chce jistou dávku buď smyslu pro (sebe)parodii, nebo totální ignorantství. Bohužel jedna filmařská pravda praví: Na mizerný scénář dobrý film nenapasuješ. A natočit evropskou (!) literární ikonu bez pokory, jen s úmyslem "hezkých herců a obrázků", to chce veřejnou omluvu. Jediné, co stojí za zmínku, je hudba Mistra Muzikanta JERRYHO GOLDSMITHE. Zajímalo by mě, co na tenhle film řekli po projekci Šón, Ríša a Julča........ ()

movie 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film v tom smyslu, jak zvláštně na mě působí. Je pomazán trochou medové komerčnosti, není to na něm moc vidět, ale jen lehce cítit. Přesto se jedná o příjemný kousek. Dobrý Gear a Cnnery, strhující hudba Jerryho Goldsmitha...Zucker se vymanil z žánru komedií a natočil kvalitní historák! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mne sa nikdy neošúchajú rozprávky pre dospelých z historického prostredia. Mám tento film veľmi rád a radím ho medzi kúsky ako Robin Hood. Samozrejme ten pôvodný, nie s Russelom Croweom. Vynikajúce herecké výkony a človek má dobrý pocit z toho, že dobro zvíťazí nad zlom aspoň vo filme. Len Ginevru by som vybral krajšiu, ale Julie Ormond bola vtedy v kurze. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Cukrkandlová hollywoodská vyprávěnka, která je spíše romantickou pohádkou, nežli historickým eposem (ač se o to scenáristé snaží). Celkově je scénář bídný a výprava na hollywoodský velkofilm laciná (papundeklové kulisy Camelotu). Nad vodou ji drží i na dnešní dobu fantasticky nasnímané bitevní sekvence a zvládnutá choreografie, vynikající monumentální hudba Jerryho Goldsmithe a ústřední herecké trio Connery-Ormond-Gere. Za mého děštství jsem však tento film zbožňoval a ztotožňoval se s postavou bijce Lancelota (to byl můj hrdina !). Ovšem plochost postav, povrchnost děje (jeho absence) mi však nedovolí jít výše než nad těsné 3... ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Film, z kterýho necejtim ani trochu uvěřitelnosti, všechno je nějaký divný, nudný, hloupý. Fakt špatnej film, ta špatnost je tu umocněná dvěma "hvězdami" v hlavních rolích, až mám pocit, že to bylo natočený především proto, aby si ženský mohly z Conneryho a Gerea rvát rodidla. Kdyby se jednalo o nějakýho chlapíka na koni a pasačku hus, řeknu oukej, ale ono jde o královnu a rytíře kulatýho stolu a je to podávaný fakt divnou formou. Uvedeno +/- pár týdnů po Statečném srdci, kterému se neblíží v žádném ohledu, ségra s matkou si to ale na videu pouštěly relativně často, nepletu-li se. Je to prostě film pro holky... Blbej film pro holky.... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich artušovských filmov, ktoré vo väčšej či menšej miere čerpali z "Le Morte d'Arthur" od Sira Thomasa Maloryho (1415-1471), tento film jasne čerpal z romancí napísaných francúzskym básnikom Chrétienom de Troyes (1130-1191), ktorý vlastne vymyslel postavu Lancelota. (Arsenal83)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 37,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 127,6 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno