Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Snad nejhorší zpracování artušovské legendy, které jsem kdy viděl. Scénárista úplně překopal notoricky známý příběh.. Richard Gere mě v hlavní roli velice zklamal!!! Režie také za moc nestojí a nejvíc mi vadilo, že v ději byla naprosto opomenuta mýtická část příběhu. Kdo jste se těšil na Merlina a Morgianu, tak se nedočkáte.. Pořádný filmový průšvih zachraňuje snad jen jako vždy dobrý Sean Connery a akční scény.. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Film, z kterýho necejtim ani trochu uvěřitelnosti, všechno je nějaký divný, nudný, hloupý. Fakt špatnej film, ta špatnost je tu umocněná dvěma "hvězdami" v hlavních rolích, až mám pocit, že to bylo natočený především proto, aby si ženský mohly z Conneryho a Gerea rvát rodidla. Kdyby se jednalo o nějakýho chlapíka na koni a pasačku hus, řeknu oukej, ale ono jde o královnu a rytíře kulatýho stolu a je to podávaný fakt divnou formou. Uvedeno +/- pár týdnů po Statečném srdci, kterému se neblíží v žádném ohledu, ségra s matkou si to ale na videu pouštěly relativně často, nepletu-li se. Je to prostě film pro holky... Blbej film pro holky.... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Takřka stejné zpackání klasické předlohy jako Tři mušketýři s Charliem Sheenem (o nejnovějších Mušketýrech nemluvě). Akorát že v Prvním rytíři je alespoň bourák Sean Connery, kterému prostě nejde nedržet palce, a hudba Jerryho Goldsmithe. Richard Gere předvádí snad nejnesnesitelnější výkon celé kariéry a také tady chybí humor, což zarazí zejména při pohledu na jméno režiséra (ne že bych čekal Franka Drebina v rytířské zbroji, ale stejně). ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle film aspiruje na jednu nz nejhorších artušovských adaptací. Ne proto, že by byl nezajímavý a nudný (no, občas nezajímavý a nudný je). Jenže když vidíte Camelot, který vypadá jako z Disneylandu, ty nablýskané čisté mečíky a hrozný výkon Richarda Gerea jako Lancelota, "nejlepšího a nejvznešenějšího rytíře Kulatého stolu", pak se prostě musíte smát. A nezmění to ani Sean Connery, nejlepší filmový král Artuš. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film v tom smyslu, jak zvláštně na mě působí. Je pomazán trochou medové komerčnosti, není to na něm moc vidět, ale jen lehce cítit. Přesto se jedná o příjemný kousek. Dobrý Gear a Cnnery, strhující hudba Jerryho Goldsmitha...Zucker se vymanil z žánru komedií a natočil kvalitní historák! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich artušovských filmov, ktoré vo väčšej či menšej miere čerpali z "Le Morte d'Arthur" od Sira Thomasa Maloryho (1415-1471), tento film jasne čerpal z romancí napísaných francúzskym básnikom Chrétienom de Troyes (1130-1191), ktorý vlastne vymyslel postavu Lancelota. (Arsenal83)
  • Název První rytíř nemá poukazovat na to, že by byl Lancelot (Richard Gere) v tomto filmu prvním mužem, který dostal titul rytíře, nýbrž na to, že je to králův nejlepší a nejpřednější rytíř. (HappySmile)

Reklama

Reklama