Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

InJo 

všechny recenze uživatele

Kevin Smith je pro někoho možná jen zvrhlík a prasák, pro mě je však svérázným géniem, který se ve svých filmech nebojí použití nějakého toho sprostého slova, respektive otevřeného (a úžasně zábavného) diskutování o (nejen) partnerských vztazích a o různých sexuálních praktikách, ale také zjevného prokazování své lásky ke kinematografii, komiksům a popkultuře obecně (každý jeho film je plný zamilováníhodných citací a odkazů). Dogma je sice tak trochu jiný film v jeho filmografii, ale v zásadě je to pořád on bez sebemenšího zaváhání, jen s tím rozdílem, že tentokrát se vášnivě nerozmlouvá nad vztahy a popkulturou, ale nad jiným, neméně v(d)ěčným a delikátním tématem - náboženstvím (a o všem s ním spojeným). Smith to má v hlavě moc dobře srovnané a všechny ty chytré a vtipné narážky na katolickou církev, bibli atd. jsou prostě geniální a často i velmi inspirativní a trefné. Přál bych si, aby zhlédnutí téhle mile provokativní konverzačky mělo na náboženské fanatiky stejný účinek jako Damonova promluva k jeptišce v úvodu filmu. Třináctý apoštol Chris Rock to vyjádřil skvostně: Víra je na nic, lepší je mít názor! ;-) 90 % ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Křestanská sprostá nálož od Kevina Smitha, doprovázená černým humorem, hovno démonem, nasranejma andělama, dábelsky nahláškovaným Jasonem Lee s jeho tlupou démoních hokejistů a nejlepší dvojkou nadrženým Jayem a mlčenlivým Bobem. Opět měním názor je to prostě pekelně boží. Navíc velmi originální námět. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Římští katolíci a všichni ostatní, kteří neshledáte následující text veselým, vyhněte se filmu velkým obloukem: V nebi se objeví jitrnice. Nikdo tam dosud nic podobného neviděl, tak jsou z toho celí paf a lámou si aureoly, co že to vlastně může být... Pak se davem procpe Marie, prohlídne si jí ze všech stran, potěžká a zamyšleně povídá: "No, kdyby to nemělo na konci ty špejle, vypadá to jako Duch svatý ... " ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Příjemná a místy velmi vtipná kritika církve, která pobaví i snad i nejotrlejšího křesťana. Střídají se zde vážné, lehkovážné, směšné a přehnaně směšné scény, což je skoro Smithovým poznávacím znamením. Je zde dost charismatických herců, kteří svou práci odvedli víc než dobře. Ovšem Jay a Mlčenlivý Bob opět vítězí na plné čáře! Jen tak dál. PS. Alan Rickman v roli otráveného anděla rulez! ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Nekorektní - tak by se dalo Dogma popsat jedním slovem. Ježíš byl černoch, apoštolů bylo 13, kupa sraček (ne, tohle nejde popsat jinak) jako "biblická" postava Golgoťana - Smith prostě nenechává na křesťanské víře nit suchou a dělá to způsobem velice vtipným, úderným, místy drastickým ale hlavně inteligentním. Tomu všemu navíc vévodí nepochopený Rickman, zmatená Fiorentino a brutální Damon (ve své asi nejlepší roli). 4/5 s tím, že tenhle film musím vidět co nejdříve znova! ()

Galerie (65)

Zajímavosti (36)

  • Filmaři dostali přes 300 000 nenávistných dopisů a e-mailů, obsahujících i výhružky smrti. (cubajz)
  • William Donahue z organizace Catholic League po několik měsíců film kritizoval a veřejně proti němu protestoval, aniž by jej předtím viděl. Poté jeho pracovníci zavolali do View Askew Production, založené Kevinem Smithem a Scottem Mosierem, a pro Donahua se pokusili dojednat speciální promítání. Od Smitha se však dočkali odpovědi: "Tak co tedy dělal posledních šest měsíců?" (Ice123)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama