Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sotva se geniálnímu podvodníkovi, lupiči a mistrovi převleků Aldovi Vanuccimu (Peter Sellers) podaří uprchnout z vězení, dostane nabídku na další práci. Jeho úkolem bude propašovat do Itálie zlato uloupené v Káhiře tajemným panem Okrou (Akim Tamiroff). Vanucciho, přezdívaného Liška, inspiruje k vytvoření plánu jeho sestra Gina (Britt Ekland), která je naprosto fascinovaná filmovými hvězdami. Jako falešný režisér Federico Fabrizi zorganizuje Vanucci pro svou akci fiktivní natáční filmu Káhirské zlato v městečku Sevalio, pro které si získá nejen místní obyvatelstvo v čele s policejním náčelníkem (Lando Buzzanca), ale i stárnoucí hollywoodskou hvězdu Tonyho Powella (Victor Mature), i když proti vůli jejího agenta (Martin Balsam). Avšak policejní hon na Lišku je v plném proudu... (bloom)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Jednalo se o první scénář Neila Simona, který podle svých slov chtěl původně napsat jako parodii na umělecké filmy typu Loni v Marienbadu (1961) nebo snímky Michelangela Antonioniho, nakonec se ale rozhodl pro film ve filmu. (SeanBean)
  • Hollywoodský herec Victor Mature ukončil svoji kariéru v roce 1961. O pět let později se ale vrátil, aby dokonale zparodoval sám sebe. (SeanBean)
  • Pro film byla postavena přesná replika nejslavnější ulice Via Veneto v Římě. (Terva)
  • Tajemná kráska z filmu - Maria Grazia Buccella (*1940) - se roku 1959 stala miss Itálie a druhou vicemiss Evropy. (contrastic)
  • Britt Ekland a Peter Sellers byli v době natáčení manželé a několik měsíců před začátkem prací na filmu se jim narodila dcera. (contrastic)
  • Z části se natáčelo i ve vesnici Sant' Angelo během vrcholu turistické sezóny. Vesničané byli tak zaměstnáni turisty, že jako kompars museli být použiti obyvatelé okolních sídel. (contrastic)
  • Peter Sellers přijal roli z toho důvodu, že chtěl vyzkoušet spolupráci s legendárním Vittoriem De Sicou. (contrastic)
  • Film má hodně společného s o rok starším snímkem Co je nového, kočičko?. Na spojitost s tímto filmem upozorňuje i reklamní plakát, na kterém se podílel i výtvarník Frank Frazetta. Nesl nápis "Chytil jsi kočičku… Nyní hoň lišku!" (contrastic)

Reklama

Reklama