Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Ehrmantraut 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý film, pokud přistoupíte na formu jeho vyprávění. Jeho forma je většinu času na hraně parodie. Souhlasím s komentářem Oskara, že obsazení Stanislavy Bartošové působí rušivě, snad ještě dva herci nebo spíš dvě postavy mi vadí. Dva klauni jednoduše nejsou úplná trefa do černého. Jinak je to ale herecký koncert, především koncert Oldřicha Kaisera a Jiřího Císlera. Jasně, jejich poloha jde až na hranu vkusu a hratelnosti, ale oba pánové si to velmi dobře uvědomují a vědí kde se pohybují. Limonádový Joe jde po podobné hraně. Joe je samozřejmě o level víš, ale je to podobná hrana. Herci přehrávají a ví o tom. Když na to přistoupíte i vy, budete se královsky bavit. Nebudete se snad bavit ani tak příběhem nebo nečekaným (čekaným) koncem, ale velmi vtipným a trefným vykreslením atmosféry a především postav a postaviček v poválečné Praze ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět a duo Kaiser-Lábus v hlavní roli slibují dobrou zábavu. Bohužel se asi nikomu nechtělo napsat pořádný scénář, takže výsledkem je v podstatě jen pár více či (většinou) méně vtipných scének prokládaných zbytečnými kabaretními výstupy namísto rafinovaného děje se zajímavými zvraty ve stylu amerického Podrazu. Navíc některé scény s předváděním místních tradic mi silně připomínaly novější "majstrštyk" Trhala fialky dynamitem. Lábus byl v pohodě, ale měl málo prostoru, Kaiser mě celkem zklamal, víceméně celé to sfoukl s jedním tklivým výrazem. Naprosto zbytečná a trapná mi přišla vedlejší dvojice začínajících klaunů. Váhal jsem mezi 2* a 3*, ale vzhledem k tomu, že podruhé bych to už vidět rozhodně nechtěl a že si z toho na druhý den nepamatuju žádný dobrý fór , jsem se přiklonil níže. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mohl jsem přistoupit k početnému zástupu oveček a omezit se na obligátní znaleckou frázi "z námětu se dalo pochopitelně vyždímat mnohem víc", mohl jsem napsat, že režisér tohoto filmu byl otec jistého voidindiga, mohl jsem být stejně vtipný, jako fleker, ale já si řekl ne! Místo toho vám napíšu, že na československý televizní film z roku 1981, ve kterém se objevuje několik rozporuplných osobností, je to více než stravitelná podívaná. Ten humor tam je, vážení, jen se neservíruje po lopatě, jak jsme teď zvyklí... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Duo Kaiser - Lábus bylo v osmdesátých letech na vrcholu a tak v tomhle filmu vidím jako hlavní snahu obsadit populární herce do komedie ,,pro všechny''. Ano, i já se tehdy díval na ta Televarieté, Silvestry atd.. kde mne právě oni většinou nejvíce bavili. Bohužel co se týče scénáře je tenhle film spíš bez myšlenky. Samotné ukradnutí Karlštějnu je vymyšleno úplně jednoduše (kastelán je odvezen do lesa a tam ponechán) bez nějaké hlubší zápletky. Kaiser tu bohužel většinu filmu dost přehrává a všelijak se coby hrabě pitvoří... Film je provázen blokem ,,písní a tanců'' což už mi tam vůbec nezapadlo. Pokud na oslavě v Jevanech hraje orchestr a je vokálně doprovázen, prosím. Fil se odehrává po válce a swing měl v hudbě hlavní slovo. Jenže ono se tam pak pěje i na jiných místech, například jednu celou píseň nám zazpívá nahý Lábus koupající se ve vaně. Proboha proč? Česky šišlající Američan mi také nijak nepřišel vtipný. Pokud je něco komedie, mělo by to mít nápad a humor. Ten jsem tu nenašel a to bohužel ani s celkem širokou plejádou tehdy populárních herců. Závěrečný chechtot Kaiseru u nádražního bufetu byl takovou trapnou tečkou za celou touto podivnou komedií. * * ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se těšil, chtěl jsem si připomenout film z dětství, o kterém jsem měl nejasné tušení, že se mi snad líbil. No, nevím, jak tehdy, ale teď určitě ne. Asi to měla být hudební komedie a možná, kdyby to točil třeba Podskalský, by to dobře dopadlo. Tohle je taková nemastná neslaná amatárština. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama