Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době kdy Tim Burton za něco stál se mohl pustit do jakéhokoliv tématu. Tedy i do zfilmování životopisu o nejhorším režisérovi všech dob. Člověk prská smíchy, když slyší Deppovo "STOP" a následně vidí jeho blažený úsměv i ve chvílích kdy by podobně špatně (zcela tragicky) natočenou scénu nechal pravděpodobně každý režisér nemilosrdně opakovat snad tisíckrát. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Musel jsem vidět život "nejhoršího režiséra ", jak se říká. Ale mě to fascinovalo. Ed Wood, naprostej blázen do filmů si chtěl realizovat svoje sny. Vůbec mu nevadilo, že to je na nic. Jemu to tak nepřišlo, prostě vyjádřil to co chtěl a dal tomu všechno. Scháněl si prostředky, jak chtěl a když mu to vyšlo tak natáčel. Scény, které Ed Wooda natáčel a byly tam chyby, přišli ostatním nepovedené, ale on ne a ne. Prostě to bylo perfektní. Doufám, že mě taková kariéra nečeká i když by to po smrti nemuselo být špatné, dostat titul druhý nejhorší režisér. Ale aspoň tento film může sloužit jako ostrašující příklad pro začínající režiséry. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, to je profláklá záležitost, ale film o režisérovi, to už se jen tak nevidí a navíc, tohle není ledajaký film a není ani o ledajakém režisérovi, je přímo o tom nejhorším režisérovi všech dob... Edward D. Wood, Jr, král nejhorších a nejdebilnějších horrorů pod sluncem (resp. měsícem) a přesto od něj nemusíte znát ani jeden film, abyste si dokázali Burtonova Ed wooda vychutnat. Škola hrou je totiž hadra, tohle je biografie v tom nejzábavnějším stylu, ale vůbec se nejedná o nějaké zesměšňování. Burton naopak Ed Woodovi vzdává spíše jakousi poctu a obdiv k jeho nadšení a entusiasmu, který nezná hranic. Komické jsou tak situace kdy např. Ed Wood na každý nepovedený záběr řekne s úsměvem "perfect", nebo když na osočení, že natočil nejhorší film všech dob reaguje, že ten příští bude jistě lepší. Je to milé a odhadnout přesnou míru tohoto inteligentního humoru určitě nebylo jednoduché, Burton to však zvládl a nebyl jediný, kdo prokázal svůj talent. Depp byl kouzelný a spolu s Landauem předvedli mistrný výkon... Nevím, co vytknout, ale zase na 5* se mi to jaksi nelíbilo. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Burton Eda Wooda ani trochu nezesměšňuje. Snímek je nacpán úžasnými hereckými výkony. Ne, nebudu vyzdvihovat Deppa, jelikož sice hraje božsky, ale tady je takových výkonů více. Především Landau JE Lugosim. Burtonův Ed Wood je vtipný i dramatický a emocemi nabitý. A co na tom, že je to zidealizované možná až přespříliš. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Skutečný Conrad Brooks, jehož postavu hraje Brent Hinkley, ztvárnil ve filmu barmana. V barové scéně se objeví i Orson Welles (Vincent D'Onofrio), který si Edovi Woodovi (Johnny Depp) stěžuje, že po něm studio chce, aby natočil film s Charltonem Hestonem v roli Mexičana. Řeč je o filmu Dotek zla (1958). Orson Welles byl nejprve osloven studiem Universal, aby si ve filmu pouze zahrál. Heston nicméně trval na tom, aby Welles film také režíroval. Obsadit Hestona do role Mexičana byl ve skutečnosti Wellesův nápad (Hestonova postava byla v literární předloze „Badge of Evil“ Whita Mastersona americké národnosti). (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama