Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (83)

Han22 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to moc bavilo. Hlavní hrdina je malý motopolda někde uprostřed pustiny. Je dobrácký, trošku naivní, má holku, jednoho kámoše u sboru, obdivuje jednoho detektiva a touží po kariéře v oddělení vražd.  A když narazí na mrtvého, neváhá a pustí se do pátrání, aby si splnil sen. Pěkná atmosféra, občas humor, zajímaví spíše béčkoví herci a menší role pro zpěváka z kapely Chicago. Jenže případ se vleče hlemýždím tempem a postupně přichází deziluze, deprese a bohužel taky plíživá nuda. Je to spíše drama než krimi a to takové, které mě prostě nesedlo. Štvalo mě to jak ten dobrák postupně ztrácí všechno důležité a konec byl úplně na přesdržku. Za dobrotu na žebrotu... možná v jiném rozpoložení by to bylo za víc, takhle za 3*. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, jestli se o Modré Electře dá opravdu mluvit jako o odpovědi na Bezstarostnou jízdu, či do jaké míry jsou oba filmy fakticky spjaté (ani názor nikoho učeného se mi k tomuto nepodařilo vypátrat). Podobnost tématu i zpracování je ale zjevná, odkazu na Jízdu v podobě mihnuvší se fotografie by ani nemuselo být, aby každého trklo. Určitě nejsem první, kdo řekne, že Electra je vlastně Bezstarostná jízda naruby, ale v tomto případě opravdu neexistuje žádné výstižnější přirovnání. Oba filmy ze všeho nejvíc připomínají dva různé pohledy na v podstatě tutéž dobovou situaci. Jízda z perspektivy volnomyšlenkářů, Electra zase z té můžů zákona, a to rozhodně ne černobíle (samozřejmě nepočítáme barevnou kombinaci policejních uniforem :-). Těžko říct, který z pohledů (filmů) je mi sympatičtější, protože jsou oba zatraceně dobré. ...Po krátké úvaze to asi bude pořád Bezstarostná jízda (o vlásek), která je odvážná, byla na světě první a vůbec má hodně do sebe... Každý by chtěl být rebel... nebo snad ne? ;-) ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství. Byl mládeži nepřístupný, ale já byl promítač. Bylo mi asi 14. Hlavní hrdina mě tak nadchnul, že jsem  soudruhu učiteli Novotnému zvanému Tereza (stalinistický komunista) vymaloval tvář hlavního hrdiny v tuši a koloroval ho vodovkami. Kurva, z toho byl průser! Můj otec antikomunista byl neustále zván do školy, ať mi domluví. Jenže můj otec boxer v těžké váze byl vzteklý. Taky tvrdohlavý.  No co? Můj syn se vidí v roli policajta, chce chránit právo a když vidíte ty zelené bezduché pitomce, učaroval mu hrdina tohoto filmu z USA. Není porušen zákon. Obrázek jsem musel stáhnout a pak mohl dělat přijímací zkoušku na střední školu. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jako mnozí přirovnám Modrou Electru Glide k policejní Bezstarostné jízdě. Ovšem pohodová atmosféra je zaměněna za policejní práci a sen stát se detektivem, který se z části splní, ale všechno není tak jednoduché a trpké konce jsou hodně ošklivé. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak nekonvenčne ležérnu akčnú kriminálku som dlho nevidel a musím povedať, že to rozvláčne tempo jej celkom prispelo. Ale to hlavne vďaka prostrediu a príbehovej náročnosti, ktorá bola až príliš jednoduchá. Herci (okrem skvelého Roberta Blakea) sa vďaka takmer necharakterovým postavám veľmi snažiť nemuseli, ale aj tak som mal zo všetkých dobrý pocit. Táto poctivá práca však (okrem kamery) nevyčnieva z davu. Síce sa trošku líši svojou zaujímavou inakosťou, ale kvalitou je to pre mňa len mierny nadpriemer. A o tie rozvláčne psychologické výstupy to kľudne mohli skrátiť. 70%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Vo filme sa objavil aj bývalý člen skupiny Chicago (James Guercio robil producenta tejto skupine) P. Cetera. Hral postavu Boba Zemka. (sudruh sustruh)
  • Hrubý střih filmu trval zhruba tři a půl hodiny. Výsledný sestřih pro kina je dlouhý hodinu a padesát čtyři minuty. (Morien)

Reklama

Reklama