Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôležitá udalosť, o ktorej máme zachovaný jeden jediný záznam od ríšskeho sekretára Martina Luthera, účastníka konferencie, ktorý nejak "zabudol" svoj papier zlikvidovať. O ničom viac nevieme a tak súhlasím s užívateľom JASON_X, že všetko je len fikcia. Nevieme, ako to celé prebiehalo, ako sa presne títo páni zhovárali, no a Heydrich tu podľa mňa vôbec nie je zahraný verne. Celá konferencia trvala len 90 minút, čiže dokonca aj tento film je dlhší. Podľa mňa sa v reáli toľko nesporili. Slovo Führera bolo hlavné, len si to odsúhlasili. Môj názor. Ale film samozrejme potreboval nejakú drámu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

15 rozhněvaných nácků. Film který diváka sejme svoji nekompromisní otevřeností a tahem na bránu. I když se furt jenom kecá, tak se pořád něco děje. Pravda ten úvod, který zaujme jenom tím, že za 10 minut nejvíc zazní hláška : Heil Hitler! co jsem snad kdykoliv v jakýmkoliv filmu slyšel, není nic moc, ale jak se rozjede konference jako taková tak je to masakr. Otázka sterilizace či vyhlazení miliónů se tu probírá z takovou lehkostí a grácií až z toho mrazí. Nevím kolik to má společnýho z historickou realitou, ale jako drsný šokument téměř bez chyby.90% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Debata vysokopostavených vojenských funkcionárov "Tretej Ríše", politikov, právnikov, hľadajúcich riešenie ako najjednoduchšie, nebezpečnejšie, v rámci zákona, vyčistiť nemeckú zem a svet od židovskej rasy. Bolo veľmi zvláštne počúvať tieto choré, zvrátené názory, či myšlienky ohľadom niečoho tak krutého. Akoby sa rozprávali o spôsobe sadenia "pšenice". Proste, bol to rozkaz, politický smer Vodcu, a oni "robotníci", ktorí dostali za úlohu nájsť spôsob, ako vykonať svoju prácu. Nič viac, nič menej. Nikto zo zúčastnených sa nezamýšľa nad nemorálnymi či protihumánnymi krokmi. Je to meeting ako každý iný, stačí sa len dohodnúť. Divák, ktorý si pustí tento snímok by mal vedieť, že celý film zobrazuje vyjadrenie myšlienok formou dialógu, žiadna akcia, samopal, či guľomety. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Loring Mandel .. Ochladilo se. 20 ledna 1942 se sešel Alfred Meyer, Georg Leibbrandt, Wilhelm Stuckart, Erich Neumann, Roland Freisler, Josef Bühler, Martin Luther, Gerhard Klopfer, Friedrich Wilhelm Kritzinger, Otto Hofmann, Heinrich Miller, Karl Eberhard Schöngarth, Rudolf Lange, Adolf Eichmann a Reinhard Heydrich za účelem doladit tzv. program konečného řešení židovské otázky (*), zejména upřesnit metody a další s tím související, převážně právní aspekty. Obsah je stejně tak mrazivý, jako počasí kolem sídla nedaleko Berlína, kde se nejhrůznější čin Třetí říše rozvedl do své finální podoby. Teď už chápu, že byl český atentát na Heydricha tak důležitý. Bylo to pořádné hovado. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Šílenost u které vám všechno dojde a to i v případě, že o holokaustu lecos víte. V jednom zámečku pár lidí u stolu mezi jedením dobrého jídla a pití drahých koňaků rozhoduje o vyhlazení jednoho národa. Hovor probíhá bez jakýchkoliv emocí, jako-by ti u stolu nebyli lidmi. V diskusích se věcně probírají veškeré aspekty vyhlazení, včetně toho, že by hned likvidovat bylo neefektivní, protože Židé ještě před zabitím mohou vykonat pro Německo nějaké ty otrocké práce.... Jako by jste sledovali poradu kdesi na stavbě, kde se určuje na co se jaká technika nasadí, jak dlouho v daných pracovních podmínkách vydrží, jak to bude s její spotřebou, případně jak bude probíhat sešrotování.... Strašné. Toto bych povinně promítal ve školách. Tvůrcům TV dokumentu tleskám! Snad jen škoda, že jinak skvělí herci si nebyli až tak vizuálně podobní s masovými vrahy, jejichž postavy hráli. * * * * * ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)
  • Natáčení filmu probíhalo v téměř divadelním stylu. Herci zůstávali v kostýmech od začátku natáčecího dne po jeho konec, prostor sídla nebyl postaven ve studiu, nýbrž se jedná o budovu s pevnými zdmi i stropem, a samotné natáčení probíhalo v dlouhých sekvencích, kde se na jeden povel "akce" často natočilo i více než dvacet stránek scénáře. (StarsFan)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)

Reklama

Reklama