Reklama

Reklama

Final Fantasy: Esence života

  • USA Final Fantasy: The Spirits Within (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je rok 2065. Země je v obležení. Při nárazu meteoru se na naši planetu dostaly milióny podivných bytostí, které decimují venkov i města a hrozí, že zadusí ostatní život na Zemi. Lidi zabíjejí tím, že si podmaňují jejich duše. Ti, kteří zatím přežili, začínají opevňovat svá města, aby se vetřelcům ubránili. Ale čas běží... Poslední záchranou lidstva je krásná a inteligentní Dr. Aki Ross, která je rozhodnutá věnovat všechny své schopnosti na boj s vetřelci z vesmíru. Pod vedením svého učitele Dr. Sida a za pomoci vojenské jednotky Deep Eye, v jejímž čele stojí odvážný kapitán Gray Edwards, se Aki vydává do boje za záchranu Země i sebe. Dostane se do myšlení vetřelců a získá klíč k odhalení jejich tajemství. Proti ní však stojí generál Hein. Chce proti ní použít zbraň, která by zničila celou Zemi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (285)

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s výhradami voči deju, ale keď zhodnotíme film celkovo tak si musíme jednoznačne priznať jeho výnimočnosť. Podobných filmov je minimum a už vôbec som nepočul o nejakom s podobne (takmer) dokonalou počítačovou grafikou a zobrazením ľudských postáv a prostredia. To je jednoducho niečo neskutočné a rozhodne stojí za zhliadnutie. Aj napriek umiestneniu deja do budúcnosti preplnenej technikou si film zachováva typickú japonskú atmosféru. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Na svůj rok výroby jde vizuálně/animačně o nevídané a působivé dílo (dnes samozřejmě již překonané) a i námět samotný rozhodně není k zahození. Ostatně téma záchrany planety a jejích živých organismů (ve filmu podáno trochu víc mysticky, mluví se o zdroji života planety, tzv. Gaia) je vlastně hodně nadčasové a půjde nepochybně i nadále o tématiku, ke které se lidstvo bude opakovaně vracet. Nicméně trochu problémové je samotné zpracování. Scénář místy srší zajímavými dialogy a výměnami mezi postavami v nadupaném hollywoodském stylu („chemie“ mezi hlavním týmem postav funguje), jindy však scénář a celkové převedení na filmové plátno pokulhávají. V globálu je sice příběh pochopitelný a jakž takž drží pohromadě, ale určité díry ve scénáři, nedostatky v režii a nedobře zvládnuté úseky jsou rozhodně znatelné. Například divákovi může uniknout nějaká zásadní informace, protože je zmíněna pouze jedinkrát uprostřed běhu hovoru, jindy zas „předání“ příběhu a okolností působí jaksi nevyváženě. Osobně mi úplně nesedlo to, jak je příběh zcela soustředěný na hrstku hlavních postav v čele s doktorkou Aki Ross a úplně pomíjí všechno ostatní okolo. Vzhledem k tomu, že jde o příběh „globálního“ významu, kde by mělo jít o přežití celé naší planety a lidstva, mi naprosto chyběly náhledy do obecného vnímání lidí a do celkové situace/života v opevněných městech. Nakonec proto může film dělat mylný dojem, že krom toho jediného místa, které je zobrazeno, jinde ani lidi nežijí, a že v závěru na celé planetě přežijí pouze dvě samotinké postavy. Takové vyznění samozřejmě působí zvláštně, jaksi neúplně a ne tak silně, jak by si konec filmu možná zasloužil. Přitom by určitě stačilo, kdyby se film aspoň okrajově dotkl obecného lidského života na naší planetě obsazené mimozemšťany, třeba jen nějakou scénou nebo zmínkou… Bohužel, zároveň jde z filmu cítit, že toto podivné vyznění rozhodně nebylo cílené, a že jde opravdu spíš o jakousi nedotaženost a v určitém smyslu amatérismus. Není to rozhodně snadné, dobře film napsat, vystavět a zrežírovat. A dost možná si Hironobu Sakaguči, pro něhož to byla režisérská prvotina, která ho zároveň potopila, ukousl příliš velké sousto. Nicméně filmu se nedají upřít velké ambice – v některých ohledech je naplňuje, v jiných je bohužel zcela průměrný. Za snahu a zápal, dobrý námět a pokrokovou animaci mu přesto uděluji aspoň slabší 4 hvězdy. ~(3,6)~ ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Z prísne objektívneho pohľadu je to len tak-tak za tri hviezdičky s tlmenejším svitom. Veľmi silnému príbehu na hĺbke a pôsobivosti výrazne uberajú niektoré klišovité postavy a situácie, okopírované z iných, často povrchnejších filmových dobrodružstiev. Nešťastné, ale vo svojej dobe nie nepochopiteľné rozhodnutie, ktoré nutne viedlo k tomu, že namiesto skupinky oddaných priaznivcov splodil Final Fantasy početnú skupinu odporcov. ...A hŕstku tých, ktorí ospravedlnili a neprestávajú dúfať (ba čo viac - stále viac dúfajú) v pokračovanie, ktoré snáď presvedčí aj tých najväčších pochybovačov. Len už prosím bez ústupkov západnému, zvlášť americkému publiku. Doba sa ostatne dosť podstatne zmenila, ahej?! ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Zemi napadne zase jednou kosmickej šmejd, a je na lidech, aby se s ním nějak vypořádali. Bohužel s "tímto" to není tak jednoduchý, a tak musí doktorka Aki Rossová a doktor Sid využít vše co lze (třeba pár esencí života). A také nechybí tvrďák, s jedinou touhou ukázat šmejdu z vesmíru kam patří.. Už při prvních minutách filmu vás napadne jediné - vizuální orgie. Celý film je krásně animovaný, bohužel celý příběh je kapku přitažený za vlasy (vzhledm k tomu, že jsem posledních 15 minut jsem nepochopil ani po třetím shlédnutí, musím jednu hvězdičku ubrat)... Škoda nevyužitého potenciálu... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, mám rád animované snímky, ktoré nie sú pre deti, toto je po grafickej stránke priam nádherné a hlavná hrdinka pekelne sexi, ale pre mňa to bolo viac menej utrpenie. Proste nuda. A to cez zaujímavosť, že tento celovečerný projekt Final Fantasy: Esencia života si zaistil miesto v dejinách kinematografie čoby historicky prvý počítačovo animovaný fotorealistický film. Sexi Aki Rossová sa dokonca mala stať prvou počítačovo vytvorenou hviezdou, ktorá by bola opakovateľne pre mnohé ďalšie role v nadchádzajúcich filmoch. Snímka Final Fantasy: The Spirits Within je síce inšpirovaná sériou počítačových hier, ale má originálny príbeh aj postavy. Zem je v roku 2065 v moci podivných bytostí. To sa mi na snímke asi páčilo najviac. Milujem "blízku" budúcnosť. Bohužiaľ nákladná produkcia si vyžiadala také prostriedky, že hoci sa film stal v čase svojho uvedenia relatívnou senzáciou, jeho tržby nedokázali pokryť náklady. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (21)

  • Ve své době se jednalo s rozpočtem 137 mil. amerických dolarů a nejnákladnější film, vytvořený na motivy počítačové hry. Zisk však činil pouze 85 milionů amerických dolarů. (Mitchy1)
  • Zápěstní hodinky Seiko, jež nosila Dr. Aki Ross, se v mírně odlišném designu, s několika kosmetickými změnami běžně prodávaly. (Caszidy)

Reklama

Reklama