Reklama

Reklama

Lord Carlton, vedoucí královského cenzorského úřadu, dostane k posouzení několik ožehavých fotografií, na nichž je nahé ženské tělo a plyšový psíček. Snímky nejdříve bez váhání odsoudí a je rozhodnut fotografie zamítnout. Ovšem, ještě si je vezme k „meritornímu“ prozkoumání domů. Tím ovšem spustí sérii neočekávaných událostí… Komedie byla natočena režisérem Jiřím Krejčíkem v roce 1970. Tehdy ale byla kritizována pro svůj výrazně erotický náboj, a tak se v premiéře na televizní obrazovce objevila až 28. 12. 1982. Pojďme se dnes znovu podívat na tuto satirickou komedii a potěšit se skvělým hereckým výkonem Miloše Kopeckého, ale i Marie Drahokoupilové a Juraje Herze. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psíčky jsem rozhodně neviděl jako nějakou revoltu vůči socialistickému zřízení a cenzuře, spíš naopak. Krejčík servíruje příběh o morálním úpadku , který pod pláštíkem aristokratické etikety vládne v britské monarchii. Kapku to ale přehnal s lascivností cenzurovaných fotografií s psíčky, které se v  rozličných detailech dostávají do mnoha záběrů, a tak zřejmě tehdejší socialističtí cenzoři usoudili, že tohle se prostě nedá rozumně prostříhat a pustit. Jako  decentní prasárnička rozhodně ne nezajímavé, jen škoda, že v rámci erotiky zůstalo jen u pohledů přes rameno na předmětné fotografie a třeba Božidara Turzonovová. mimochodem velmi krásná, zůstala jen ve spodním prádle. Jako komedie pak také velmi decentní a střídmé, místy možná až moc a vzhledem k hereckému obsazení  bych očekával občas řekněme třeskutější přístup. Na druhou stranu mne docela bavilo koukat na umírněného a zcela necholerického Miloše Kopeckého a Juraj Herz byl pak v roli tajemníka naprosto dokonalý.  Potěšil pak i netradiční happy end, kde se ukázalo, že mít věrného zaměstnance je k nezaplacení.  Je schopen se postarat naprosto o vše. Pohodová trojka. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký ve zcela netypické herecké poloze, která ale není o nic méně okouzlující, právě naopak. Anglický lord, pravý gentleman, nebojím se toho slova, až asketické povahy, když už usoudí, že by po dlouhé odmlce bylo třeba splnit manželskou povinnost, tak u této bohulibé činnosti stydlivě zhasne. Krásná lady Carlton však tento počin vnímá jinak, než jako galantnost. A Božidara Turzonovová tu sice nemá velkou roli, nicméně její temperament, svěží hravost a kvalitní italština mě velmi mile překvapila. Troufnu si ji směle přirovnat k neméně půvabné Gině Lollobrigidě. Režisér Jiří Krejčík nám odhalil, že všudypřítomná cenzura může mít mnoho tváří. ()

Reklama

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Mírně pikantní komedii Jiřího Krejčíka prošpikovaná jemným anglickým humorem. Nejvíce se o něj staral naprosto skvělý, distingovaný tajemník Juraj Herz, kterého neméně dobře doplňoval Miloš Kopecký. A jako obdivovatel krásy Marie Drahokoupilové jsem si také přišel na své. Na svou dobu rozhodně velmi odvážný snímek – ono kritizovat v roce 1970 cenzuru bylo určitě dosti ožehavé, ale Jiřímu Krejčíkovi to prošlo a vznikla velmi zábavná komedie, kterou rozhodně stojí za to vidět! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Lorda Carltona mi bolo ľúto. Chýbala mi nejaká motivácia, prečo ho musel jeho podriadený, okrem manipulovania, ešte aj ponižovať, ako sa na konci ukázalo. Ovšem normalizácia si takú revoltu proti cenzúre zaslúžila. Podobne aj dnes by som ju prial každému cenzorovi v Kremli. Takže Karvaš / Krejčík zakamuflovali príbeh do Anglicka, vďaka čomu záver pôsobí trochu moc cynicky, v druhom pláne je ale trefný. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mohl to být příjemný středometrážní film, ale je na sílu roztrhaný na hodinu a půl, takže to je hlavně zbytečně utahané. Je tam prostě poznat, že ta stopáž je moc. I tak jsem si tam ale pár zajímavých a vtipných scén našel, dokázalo to držet pohromadě a času u toho stráveného nelituji. Ačkoli je pravda, že nejvíc se mi na tom všem líbilo, že se to opravdu natáčelo v Londýně, to bych u československého filmu že 70.let nečekal. A taky jsem u toho zjistil, že jsem si mylně myslel, že by taková fotografie byla kontroverzní tak o 10 let zpátky, ale v 70. letech ne. Ačkoli, vzniklo to na přelomu desetiletí... Slabé 3* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Hlavnú úlohu mal pôvodne hrať Miloš Kopecký, avšak v dobe, keď sa mal film natáčať, bol príliš vyťažený, a tak bol namiesto neho vybraný Václav Voska. Ibaže ten sa s režisérom Krejčíkom názorovo nezhodoval a tak natáčanie opustil. Nakoniec sa predsa len k postave vrátila pôvodná voľba - Miloš Kopecký. (lilina133)
  • Ve filmu jsou na svou dobu dost hanbaté scény, tedy spíše fotografie Marie Drahokoupilové. Ta se později od scén distancovala s tím, že to nebyla ona. Jedná se o podobný příběh herečky Vlasty Fialové, která byla nahá ve filmu Divá Bára (1949) – i ta popřela, že by to byla ona. (sator)
  • Juraj Herz nejdříve roli odmítl s tím, že už je režisér a navíc si nepamatuje texty. Krejčík však vymyslel, že Kopeckému na záda lepili taháky pro Herze a ten se musel naučit zcela nepřirozeně chodit, protože se musel točit zády od kamery. Kopecký pak Herze za to neměl dlouho rád. (sator)

Reklama

Reklama