Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

Robbi 

všechny recenze uživatele

"Když jedu, nezajímá mě, co se děje za mnou," s převahou vysvětlí Raul Julia, proč po usednutí do vozu urval zpětné zrcátko. Takže si nemyslím, že by tenhle film neměl dostatek humoru, dostatek hlášek, dostatek skvělých scén, mezi něž určitě bude patřit i "Plán Alfa". Možná, že další z mnoha klonů Tajného závodu mohou vypadat lépe a přitažlivěji, ale je to do jisté míry dáno i tím, že The Gumball Rally jim prošlápl půdu a ukázal cestičku. Výborná je i herecká parta, a pološílený Lapchik to celé podtrhuje. Ladies and gentlemen, start your engines! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sice není přes burácení motorů moc rozumět dialogům, a některý scény jsou vyloženě nepovedený, přesto se na Tajný závod dá docela dobře dívat. Jenom bych pár koček vysvlíkl, a magorský motorkáře postřílel brokovnicí, trochu to zkrátil a změnil konec tak, aby si filmaři neudobřovali svědomí, že nadržují nezákonným praktikám. ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Nádherná auta, takže podívaná byla opravdu vzrušující! Jenom mi bylo líto té rozpůlené corvetty... Do benzínem páchnoucího závodu se podařilo zasadit i několik vtipných scén, které film pěkně okořenily. Je to jeden z mála automobilových filmů, který není postaven jenom na efektech, což určitě není u tohoto žánru snadné. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A ještě jedna závodní komedie. Na rozdíl od Cannonbalu je to opravdu komedie bez nějakých brutálních scén či úmrtí, ale taky čehokoliv navíc. Chyběli tu kromě Sarrazina, Buseyho a Julii nějací charismatičtější či známější herci. Jinak pár relativně vtipných charakterů (Ital nebo motorkář vedou), občas nějaký kaskadérský kousek (většinou opět motorkář) a jeden umanutej a na konci otrávenej policajt, který se je snaží dostat (a dočká se dílčího vítězství). Mě tyhle závodní filmy moc neberou, takže koukat na to šlo, ale nic strhujícího to nebylo, průměr na 3*. ()

subic 

všechny recenze uživatele

New Yorkem brzy ráno za svítání se začne rozléhat řev šesti, osmi a dvanáctiválců. Nevím, jestli by to bylo možné i dnes, ale třeba se někdy dočkáme remaku. Jinak je to docela zábavná podívaná i dnes. Unikátní ve vidět vedle sebe černevé Ferrari Daytona, původní Schelby Cobra, staré porsche 911 a třeba Mercedes Benz 300 SL cabrio 70% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Z filmu je zřejmé, že se některé postavy potkaly během závodů v Monte Carlu, které Franco Bertolini (Raul Julia) vyhrál (není zmíněno, zda právě tyto). Předkládá to teorii, že pořadatelé závodu Michael Bannon (Michael Sarrazin) a Steve „Smitty“ Smith (Tim McIntire) jsou fanoušci motorsportu. V souvislosti s tím vznikla fotografie ze scény, kde Franco sedí v závodním voze s pohárem pro vítěze. Scéna však ve filmu chybí. (Jiri_Jaros)
  • V rámci natáčení bylo používáno také náhradních aut. Například Ferrari Daytona bylo přítomno ve dvou exemplářích, z nichž jedno vlastnil herec Mel Blanc a později jej dostalo Petersonovo automobilové muzeum. Náhradní kus se poté objevil ve filmu Zrodila se hvězda (1976). (jarjarbinx)
  • Ve filmu je italský jezdec Franco Bertolini (Raul Julia), který se závodu účastní v týmu Ferrari Daytona, označen jako vítěz závodu v Monte Carlu a Le Mans. Jediným italským jezdcem, kterému se toto ve skutečnosti povedlo, byl Tazio Nuvolari. Oba závody patří do neoficiální trojité koruny motosportu, kterou získal jen Graham Hill, protože kromě dvou zmíněných závodů vyhrál i závod Indianapolis 500. (Jiri_Jaros)

Reklama

Reklama